Reilun kahdenkymmenen hengen porukka kokoontui Luvian uutukaiseen (mutta jo pari vuotta toimineeseen) kirjastoon kuulemaan kirjavinkkauksesta. Kuten viime vuoden lopulla jo aloitetut aluekoulutukset tämäkin keskittyi perusvinkkauksen lisäksi äänenkäyttöön. Tässä raportti päivän koulutuksesta väritettynä Arja-tädin kommenteilla. Valitettavasti tällä kertaa kuvia on kovin vähän, kaikkea ei ehdi Arjakaan.

Aluekoulutuksemme siis huipentui Satakuntaan. Liekö satakuntalainen luonne syynä siihen, että kirjavinkkaus ei ole kovinkaan näkyvä osa satakuntalaista kirjastotoimintaa. Vinkkausta tehdään, mutta siitä ei juuri puhuta. Mutta kun vähän pintaa raaputtaa, niin eiköhän melkein jokaisessa kirjastossa jossain muodossa vinkkausta ole, joko ostopalveluna tai sitten omin voimin. Millä nimellä kukakin sitä tekee. Merkittävä askel on myös reilu yksivuotias Satakirjastot -yhteisjärjestelmä, joka auttaa kirjojen liikkumista Satakunnan kirjastojen alueella. Konkreettisesti tämän huomasi mm. siinä, että päivän aikana vinkattuja kirjoja pystyi tuomaan Porista, joten niitä riittää nyt innokkaille lukijoille enemmän. Joten Arja-täti siirtyikin Luvialle isojen kassien kanssa ja toivoo, että luvialaiset nelosluokkalaiset hakevat lukemista huomisesta lähtien. Sitä varten ne ovat, kirjat ja vinkkaus.

Päivän aloitimme kuitenkin (kahvien jälkeen) äänellä ja siitä meitä koulutti Porin kaupungin puheterapeutti Taina Suvila.

Taina kertoi meille ideoita äänenhuoltoon ja nyt ainakin kaikki muistavat sen, että sivulle puhuminen (pään kääntäminen sivulle ja puhuminen samalla) ja leuan nostaminen ja ylöspäin puhuminen on haitallista äänelle. Satutunneille täytyy keksiä joku kikkakolmonen, sillä enää ei voi pitää kirjaa sivulla ja lukea samalla, jos siis ääntää haluaa säästää. Opimme myös avaamaan ääntä ja opimme myös, miten äänihuulia huolletaan.

Hienointa oli kuitenkin kuulla äänen vahvistuslaitteesta, joka Tainalla oli mukana. Laite siis vahvistaa ääntä, sen voi ripustaa housuihin ja kulkee siis mukana. Ainakin allekirjoittanut haluaa heti selvittää, onko kirjastolla mahdollisuus hankkia tällainen laite. Isot vinkkausryhmät, kirjaston kierrokset ym. kaipaavat todella tuollaista vahvistinta varsinkin jos ääni ei ole täysin kunnossa. Kertokaapa, jos teillä on kokemusta tuollaisesta laitteesta!

Taina antoi myös pari kirjavinkkiä:
Ääniergonomia toimiva ääni työvälineenä, Työterveyslaitos 2003 ja

Sala Eeva, Hellgren Ulla-Maija, Ketola Ritva, Laine Anneli, Olkinuora Pekka, Rantala Leena, Sihvo Marketta: Ääniergonomian kartoitusopas, 2009


Tainan jälkeen äänen pääsi Vampulan kirjaston Piia Sundman. Piia kertoi pienen kirjaston lastenkirjastotyöstä. Ja kertomista piisasi! Piia on nimittäin luonut aivan mahtavan kirjastoseikkailu-systeemin Vampulaan, jossa alakouluikäiset eskareista ainakin viitosiin pääsevät seikkailemaan monipuolisiin juttuihin. Oli niin Pohjoismaiseen kirjastoviikkoon liittyviä seikkailuja sekä ajankohtaisia juttuja ja myös Harry Potter -lukumaraton vuonna 2005. Jos siis kaipaat vinkkejä, mitä lasten kanssa tehdä, ota ihmeessä yhteyttä Piiaan. Vau. Ja toim. huom. muistuttaako Piian ulkoinen habitus eräitä vinkkariyhdistyksen tätejä? Niinpä, onko meidät veistetty samasta puusta?

Näytösvinkkauksessa Arja-täti ja Jaana (Kakkonen) Nokialta vinkkasivat Luvian nelosluokalle. Ja vaikka itse sanonkin, niin aikas hienosti meni. Näytös onnistui niin hyvin, että sekä lapsi- että aikuisyleisö innostui. Ja taisi innostua täditkin.

Kirjavinkkariyhdistystä esittelimme myös, tervetuloa siis kaikki uudet lukijat! Sen jälkeen Luvian kirjastonjohtaja Helena Kankaanpää esitteli kirjaston tiloja ja paljon puhuttua älyhyllyä. Siitä löydät lisää esim. täältä.

 

Päivä oli antoisa ainakin järjestäjille. Kiitämme Luvian kirjastoa, kiitämme puhujia ja yleisöä.

Arja-täti