Hei taas!

 

Esittäydyin tässä taannoin. Siellä lupailin vinkkilistaa, jonka jaan kanssanne tässä tänään.

 

Kanssani samassa tilanteessa (lue: äitiyslomalla) joskus olleiden tai lapsuutta ja vanhemmuutta koskaan pohtineiden kannattaisi lukea jotain seuraavista opuksista:

 

 

Anu Silfverberg; Äitikortti

 

Anu Silfverberg on oivaltava kirjoittaja. Toimittajana pitkään työskennellyt ja kirjoituksistaan tunnustustakin saanut kynäilijä onnistuu herättämään tunteita ja ajatuksia. Itse ihastuin hänen kirjoituksiinsa aikoinaan Nyt-lehden kolumnien sekä Luonto pakastimessa -esseekokoelman myötä. Siksipä odotin viime keväänä ilmestynyttä Äitikorttia kieli pitkällä. Odotus kannatti: ahaa-elämysten ohella kirja sai minut ärsyyntymään ja olemaan eri mieltä. Hyvä teos siis.

 

Silfverberg pohtii vanhemmuutta ja lapsen saamista yhteiskunnallisista lähtökohdista ja hyvin eri tavoin kuin perinteiset lapsenhoito-oppaat. Hän on esimerkiksi sitä mieltä, ettei lapsenhoito ole työtä lainkaan, mutta äitiysloma – se on nimenomaan lomaa.

 

 

Katja Lahti & Satu Rämö: Vuoden mutsi

 

Bloggajina tutustuneet kirjoittajat löysivät toisistaan sielunsisaret. He kokivat lasten saamisen ja hoitamisen tavoilla, joista ei yleensä puhuta. Rämö ja Lahti kirjaavat sivuille äitiysfiiliksensä, jotka ovat tahraisia ja tunteellisia.

 

Teos sisältää myös mainioita käytännön vinkkejä ensimmäistä lastaan odottaville!

 

 

Lionel Shriver: Poikani Kevin

 

Jos on kovin tunteellista tai ahdistuvaa sorttia, tätä kirjaa ei kannata lukea odotusaikana. Romaani kuvaa äidin näkökulmasta epäonnistumisen ja ihmetyksen tunteita, joita oman lapsen äärimmäisen paha teko herättää. Teos saa pohtimaan lapsen oletettua viattomuutta ja kasvatuksen tosiasiallisia vaikutuksia.

 

 

Tom Hodgkinson: Joutilaat vanhemmat

 

Tom Hodgkinson tykkää juoda olutta. Ja hänen mielestään niin voi tehdä, vaikka olisi saanut muutaman pienen lapsen. Lapset kun voi opettaa noutamaan riippumatossa loikoilevalle isälleen uuden tölkin.

 

Hauskasti kirjoittava Hodgkinson kannustaa kirjassa vanhempia luopumaan turhasta suorittamisesta ja hätäilystä lastensa suhteen. Kirja tarjoaa tervetulleen vaihtoehdon nykyisille monialaisille ja yksityiskohtaisille kasvatusideologioille.

 

 

Anne Enright: Making Babies

 

Irlantilaiskirjailijan elämäkerrallinen teos kuvailee hänen omia kokemuksiaan äitinä. Teoksessa kerrataan elämää ennen lapsia, lasten saamiseen johtavia syitä ja arkea ensin yhden, sitten kahden pienen lapsen kanssa. Hyvin henkilökohtainen teos onnistuu välttämään vaivaannuttavuuden ja tarjoamaan lukijalleen mielenkiintoisia näkökohtia.

 

 

BONUS: Tove Jansson: Kesäkirja

 

Tämä sopii kaikille (loppu)kesää viettäville ihmisille, lapsellisille tai lapsettomille sellaisille. Tove Janssonin 1970-luvulla kirjoittama viehättävä pienoisromaani kertoo kesästä saarella. Päähenkilöinä ovat pieni tyttö ja tämän isoäiti. Ajoittain tytön isäkin näyttäytyy kuvioissa, mutta hän pysyttelee pitkälti hiljaa ja selin. Tytön ja mummon keskustelut ovat hauskoja, ajattomia ja ajatuksia herättäviä. Kirja miltei tuoksuu helteiselle kesäsäälle ja maistuu suolaiselle merivedelle.

 

 

Heini