Kauhun%20viem%C3%A4%C3%A4.jpgTämä kauhukirjalistani perustuu vinkkauslistaan, jonka tein työpaikalleni Pasilan kirjastoon, kun pidimme pientä vinkkausnäyttelyä. Alun perin listalla oli mukana myös elokuvia ja vähemmän kirjoja, mutta jätin elokuvat pois ja täydensin listaa, koska viime aikoina on ilmestynyt herkullisia suomalaisia kauhunovelliantologioita. Tässä siis pelottavaa lukemista, olkaa hyvät! Toivottelee Matti Järvinen.

 

Ajvide Lindqvist, John: Ystävät hämärän jälkeen (Gummerus, 2008)

Koulukiusattu 12-vuotias Oskar saa ystävän naapuriin muuttavasta kummallisesta tytöstä, joka käy ulkona vain iltaisin.

 

Antila, Samuli: Rajat ja muita kauheita tarinoita (Kuoriaiskirjat, 2014)

Kokoelma sisältää seitsemän kauhutarinaa, joissa sukelletaan niin rallimaailmaan kuin satojen vuosien takaiseen Suomeen. Millaista kauhua saakaan aikaan omakotitalon rakentamisesta?

 

Hautala, Marko: Kuokkamummo (Tammi, 2014)

Maisa Riipinen palaa vanhalle kotiseudulleen tutkimaan paikallista urbaanilegendaa kuolemattomasta Kuokkamummosta, joka iskee kuokalla selkään ja kaivaa sydämen rinnasta. Vaan onko kaikki vain pelkkää legendaa?

 

Hopeoitu vainaja ja muita sivuja Stepanin koodeksista (Kuoriaiskirjat, 2014)

14 kauhutarinaa yhdistää Lovecraftin hengessä kehitelty pelottava kirja, joka kulkee mukana niin 1800-luvun Oulussa, muinaisessa Koreassa kuin toisen maailmansodan ajan luostarissa.

 

Ingelius, Axel Gabriel: Harmaa linna (Faros, 2009; myös kolme varhaisempaa suomennosta)

Harald Thalberg saa työtä kotiopettajana Ristilän kartanosta. Epämiellyttävän paronin ja tämän ihastuttavan tyttären lisäksi kartanossa piilee synkkiä salaisuuksia, jotka Harald joutuu kohtaamaan.

 

Ja hän huutaa (Tajunta Media, 2014)

Splatterpunkissa veri ja suolenpätkät lentävät. Kokoelman 17 novellissa liikutaan niin suomalaisessa pornokaupassa kuin kaukana avaruudessa, ja päähenkilöinä esiintyy myös irtonainen käsi. Ei suositella herkimmille kauhun ystäville.

 

Katajala, Jussi: Korpin silmät kaiken näkevät ja muita yöpuolen tarinoita (Osuuskumma, 2015)

Tässä kauhunovellikokoelmassa kohdataan niin maahisia kuin muinaisen Egyptin pelottavia salaisuuksia. Entä miksi museossa tapahtuu kummallisia hälytyksiä ja valvontakameran vikoja?

 

King, Stephen: Carrie (Tammi, 1987)

16-vuotias Carrie White elää masentavaa elämää uskonnollisen äitinsä ja koulukiusaajien puristuksissa. Muuttuuko kaikki, kun komea Tommy pyytää häntä tanssiparikseen?

 

King, Stephen: Hohto (WSOY, 1985)

Alkoholiongelmainen Jack Torrance muuttaa vaimonsa Wendyn ja pienen poikansa Dannyn kanssa talveksi hoitamaan talonmiehen töitä korkealla vuoristossa sijaitsevaan loistohotelliin. Hotellilla on kuitenkin synkkä historia, ja perhe joutuu lumen vuoksi eristyksiin.

 

King, Stephen: Pedon sydän (WSOY, 1994)

11-vuotiaan Bobby Garfieldin naapuriin muuttaa mies, joka tuntuu pakenevan jotakin. Naapurinsa Ted Brautiganin kautta Bobby joutuu mukaan pelottaviin tapahtumiin.

 

King, Stephen: Se 1–2 (Tammi, 1988)

Derryn pikkukaupungin kunniallisen pinnan alla piilee muotoaan muuttava paha olento. Seitsemän lapsen muodostama ystävysjoukko nousi sitä vastaan 1950-luvulla ja joutuu kohtaamaan sen uudelleen aikuisina.

 

King, Stephen: Tarpeellista tavaraa (Tammi, 1992)

Castle Rockin kaupunkiin avataan uusi antiikkikauppa. Kauppias Leland Gaunt on valmis tarjoamaan jokaiselle jotakin kiehtovaa, mutta saamisilla on hintansa.

 

Laine, Petri: Haudattu sydän (Turbator, 2010)

Silja muuttaa isänsä työn vuoksi vieraaseen kaupunkiin ja joutuu uudelle yläasteelle. Vuosia myöhemmin menneisyys vaivaa häntä, ja Silja joutuu palaamaan pelottaviin muistoihinsa.

 

Lin, Lucilla: Kuolema on ikuista unta (Kuoriaiskirjat, 2013)

Marot’n sukua vainoaa yliluonnollinen olento kautta sukupolvien. Toisiinsa lomittuvat sukukertomukset kuljettavat tarinaa Ranskan suuresta vallankumouksesta lähelle nykypäivää.

 

Lovecraft, H. P.: H. P. Lovecraftin kootut teokset I–IV (Jalava, 2009–2012)

Lovecraftin synkissä novelleissa ihmiset kohtaavat järjelle käsittämättömiä muinaisia kauhuja, jotka kohdattuaan ihmiset eivät ole ennallaan – jos edes selviävät hengissä.

 

Saloranta, Tuomas: Mahtavat Ammoiset ja muita karmaisevia kertomuksia (Kuoriaiskirjat, 2014)

Kokoelma sisältää 10 teemoiltaan vaihtelevaa kauhukertomusta. Minne sammakkotutkija on kadonnut Suomen syrjäseudulla? Mitä tapahtuukaan, kun työtön nuorukainen ryhtyy ottamaan selvää kummallisesta pyörätuolimummosta? Entä mitä pelottavaa saadaan irti Paavo Väyrysestä?

 

Simmons, Dan: Kesäyön kauhu (Gummerus, 1992)

Elm Havenin kaupungissa lapsilla alkaa kesäloma, mutta pelottavat tapahtumat muuttavat sen painajaismaiseksi.

 

Topelius, Z.: Linnaisten kartanon viheriä kamari (WSOY, 1928; kokoelmassa Talvi-iltain tarinoita)

Nuori arkkitehti Lithau saapuu Linnaisten kartanoon. Yöpyminen kartanon kummitushuoneessa saa hänet sukeltamaan syvälle Littowin suvun salaisuuksiin.

 

Valkoiset varpaat (Haamu, 2015)

Tähän kokoelmaan ovat kirjoittaneet tarinoita niin kauhukirjailijat kuin aivan muusta kuin kauhusta tunnetut kirjailijat. Mitä tapahtuu kamalaa, kun tehokkuutta tavoitteleva johtaja haluaa uudistaa kirjastoa? Entä mitä saattoikaan olla ruotsalaisten sukellusvenehavaintojen taustalla?

 

Vänskä, Mia: Saattaja (Atena, 2011)

Väkivaltaisesta parisuhteesta irtautunut Lilja muuttaa autioon lapsuudenkotiinsa saadakseen elämänsä järjestykseen. Mutta talossa tuntuukin piilevän synkkiä ongelmia.