Rovaniemellä on kokeiltu tänä syksynä uutta toimintamallia, jossa vinkkarit ovat hypänneet kirjastoauton kyyiin. Kirjastoautot kiertävät Rovaniemellä lähes kaikki alakoulut, ja tavoittavat samalla valtavat määrät alakoululaisia ja heidän opettajiaan. Kun vinkkari hyppää auton kyytiin, myös vinkkaamiselle avautuvat uudet ulottuvuudet.

Käytännössä tänä syksynä kirjastoauton mukana on koulureiteillä aina ollut vinkkari. Opettajat ovat voineet helposti varata vinkkarin omalle luokalleen kirjastoauton käyntipäiväksi. Systeemi on helpottanut vinkkauksista sopimista, ja sen avulla vinkkarit ovat päässeet helposti myös kauempana keskustasta sijaitseviin kouluihin. Opettajilta uudesta systeemistä on tullut pelkästään positiivista palautetta, ja vinkkauksien määrät ovat kasvaneet huimasti aiemmasta.

Kirjastoauto.jpg

(Kuva ei ole tämän syksyn vinkkausreissuilta, koska olen säännöllisesti unohtanut ottaa kuvia. Auto on kuitenkin sama, ja kuvassa näkyvällä Saaren koululla käydään edelleen.)

Eräs vinkkarin autopäivä oli tällainen:

Aamulla lähdettiin kohti Koskenkylän koulua, joka on mukava pikkukoulu noin 10 kilometrin päässä Rovaniemen keskustasta. Ohjelmassa oli vinkkaukset nelos- ja kakkosluokalle. Kirjaston virkailija-kuljettaja jäi autoon hoitelemaan asiakaspalvelua ja vinkkari lähti etsimään nelosluokkaa. Luokka löytyi ja oli täynnä mukavia, kyseleviä ja tarkasti kuuntelevia oppilaita. Nelosluokan jälkeen vinkkari jatkoi matkaansa kakkosluokkaan, ja nelosluokkalaiset jäivät vilkuilemaan opettajaa kuultuaan, että lähiönoidat naamioituvat usein juuri opettajiksi. Kakkosluokkalaiset olivat juuri niin hurmaavia kuin sen ikäiset vain osaavat olla. Keskustelimme muun muassa viime vuoden halloween-asuista sekä mummoista. Usein koulupysäkin jälkeen kirjastoauto käy myös yhdellä tai useammalla päiväkodilla, mutta tällä kertaa ajoimme suoraan takaisin kotikirjastoon.

Kaiken kaikkiaan kokeilu on siis ollut kaikin puolin onnistunut. Vinkkareille kirjastoautopäivät tuovat vaihtelua työarkeen. Auton kyydissä tutustuu eri tavalla kaupungin eri kouluihin ja näkee maisemiakin. Onpa allekirjoittanut ollut mukana jopa tyhjentämässä kirjastoauton vessaa, onneksi tosin vain sivustakatsojana.


Ensilumesta ja auringosta nauttiva Minttu