Tänä vuonna Kirjavinkkariyhdistyksen kevätseminaari pidettiin Ruotsin rajan tuntumassa Torniossa. Yhdistyksen hallituksesta paikalla olivat Rovaniemeltä paikalle matkannut sihteeri/tiedottaja Minttu Luomala sekä allekirjoittanut. Koulutuspäivän ohjelmahan oli erittäin mielenkiintoinen, monipuolinen ja tarjosi varmasti monenlaisia näkökulmia vinkkaajille ja vinkkauksesta kiinnostuneille. Kuulijakuntaa Tornioon oli saapunut mukavasti, ja erityisesti suuri joukko Oulun yliopiston informaatiotutkimuksen opiskelijoita lämmitti mieltä.
Päivän avasivat alkusanat sekä yhdistykseltä että Tornion kaupunginkirjastolta. Tornion kirjastotoimenjohtajaa Hanna Laitista avauspuheenvuorossa tuurasi kirjastonhoitaja Tiina Höynälä, joka painotti vinkkauksen tarpeellisuutta ja tärkeyttä. Siitä saatiinkin hyvä startti koulutuspäivään.
Heti varsinaisen ohjelman aluksi yleisö pääsi kielikylpyyn, kun Kristiina Ström Haaparannan kaupunginkirjastosta kertoi kirjavinkkauksesta ja kirjastotyöstä kaksoiskaupungin rajan toiselta puolelta. Ruotsinkielisen vinkkauksen lisäksi yleisö sai tutustua Norrbottelin kirjastojen yhteistyössä ylläpitämään Polarbibblo -verkkosivustoon. Sivuston monipuolisen sisällön joukossa on totta kai kirjavinkkejä. Mielenkiintoiseen sivustoon voi käydä tutustumassa osoitteessa: www.polarbibblo.se.
Tuoreen vinkkarin mietteistä kertoi puolestaan Jenni Kemppinen Oulun kaupunginkirjastosta. Jenni kertoi siitä, miten hän on päätynyt vinkkariksi, mitä tunteita ja ajatuksia ensimmäiset vinkkauskerrat aiheuttivat ja miten käy, jos mokaa. Luulempa, että puheenvuorosta erityisesti aloittelevat, mutta miksei myös kokeneet, vinkkarit saivat varmasti roppakaupalla vinkkejä, näkökulmia ja rohkeutta vinkkauksen toteuttamiseen.
Koulutuspäivän toiminnallisin osio oli erityisopettajien Eeva-Maria Buskan ja Eeva Kurkinen-Heikkilän puheenvuorossa erityisryhmät ja lukeminen. Yleisö oppi, mitä tulisi ottaa huomioon ja millaisia tapahtumia voi sattua, kun esiintyy erityisryhmille. Vinkkarin ei kuitenkaan kannata erityisryhmistäkään olla peloissaan, vaan hekin tarvitsevat vinkkausta samoin kuin muutkin ryhmät. Toiminnallisen puheenvuorosta teki tiukat ”Mitä tekisit tässä tilanteessa?” -kysymykset. Ensin esiteltiin tilanne, jonka jälkeen pallo (tässä tapauksessa pehmolelu) heitettiin kirjaimellisesti yleisölle. Pehmolelun kiinni saanut - tai huonoiten sitä väistänyt - sai kertoa, miten hän itse toimisi kyseisessä tilanteessa. Koulutuspäivän tunnelma oli kuitenkin niin leppoisa, ettei kukaan vastaajista varmastikaan tuntenut kauhunväreitä, kun pehmolelu syliin tipahti. Interaktiivisuus, se on aina paikallaan.
Itselleni jännittävin osio oli rap-artisti Stepan puheenvuoro. Se nimittäin toteutettiin haastatteluna, jossa minä toimin haastattelijana. Tässä kohtaa on hyvä tietää, etten ole koskaan vielä tehnyt vastaavaa, mutta kertahan se on ensimmäinenkin. Mukavan rupatteluhetken teemoina koskivat esiintymistä, kappaleiden lyriikkaa ja tietenkin Stepan tietä artistiksi. Onneksi yleisö oli mukavan aktiivinen ja kyseli Stepalta innokkaasti kysymyksiä. Itse haastattelijana pääsin siis lopulta aika helpolla. Itselleni jäi erityisesti parhaiten mieleen Stepan neuvo siitä, mitä tehdä tilanteessa, jossa ääni meinaa esiintyjältä kadota. Siinä tilanteessa auttaa kyypakkaus, joskin pitää olla varautunut siihen, että seuraavat kaksi päivää menevät mykkänä.
Loppupäivän ohjelmassa pääsivät ääneen Helena Kokko ja Minttu Luomala Rovaniemen kaupunginkirjastosta. Helena kertoi yleisölle aikuis- ja senioriväestölle vinkkaamisesta sekä Rovaniemen Lukuopas-palvelusta. Puheenvuoro oli hyvä muistutus siitä, että myös aikuisväestö tarvitsee vinkkausta ja lukusuosituksia. Minttu puolestaan kertoi kokemuksistaan draamallisten satutuntien järjestämisestä. Draamallisen satutunnin järjestäminen voi tuntua työläältä, mutta Minttu painotti, että karhupuvulla ja luovuudella pääsee jo hyvin pitkälle. Satutunnit voivat lisäksi olla lapsille riemukkuuden lisäksi hieman pelottavia, joten draamallisen satutunnin pitäjän voi olla hyvä varautua muutamaan säikähdyksen aiheuttamaan itkuun. Eteenkin, jos matkassa sattuu olemaan suurikokoinen jänis.
Koulutuspäivän päätteeksi pidettiin Kirjavinkkariyhdistyksen sääntömääräinen vuosikokous, jossa mm. valittiin yhdistykselle uusi hallitus kaudelle 2017-2018. On suuri ilo, että hallitukseen saatiin jälleen uusia jäseniä. Uusi hallitus on aloittanut jo toimintansa, ja uusiin jäseniin pääsette tutustumaan blogiesittelyjen muodossa lähiviikkojen sisällä.
Kirjavinkkariyhdistyksen hallitus kaudelle 2017-2018 on:
Minttu Luomala (puheenjohtaja)
Matti Järvinen
Marjo Mannila
Esko Nousiainen
Jussi Valonen
Torniosta raportoi ex-pj Esko
Kuvat: Esko Nousiainen & Silja Lahdenperä
Kommentit