Syksy ja uudet koululaiset, hämärät illat ja... tiukka vinkkausputki edessä.

Koska kaikki eivät pääse koulutuksiin, joissa vastaamme kysymyksiin ja esittelemme vinkkarin toimintaa, päätin näin syksyn aluksi kirjoittaa pienen postauksen siitä, mistä on hyvä lähteä liikkeelle. Voipi olla, että nämä höpinät on teille tuttuja, mutta uusille vinkkareille ainakin hyödyksi. Muille vaikka huviksi.

Kuka, mitä, häh

Mitenpäin sitten yhteydenotto meneekään, aloitetaan opettajien kanssa ihan siitä, mitä se vinkkaus on.
Harvemmin opettajat enää ihan pihalla on, mistä on kyse, mutta kannattaa kertoa asiat niinkuin teillä tehdään.

Meneekö vinkkari koululle vai luokka kirjastoon?
Lainaus omilla korteilla vai luokan kortilla?

Mitä saisi olla?

Hauskimpia vastauksia kysymykseen, mitä haluaisit, että vinkkaan on ollut "no jotain nuortenkirjoja vaikka". Tarkoitukseni on siis kysymyksellä vähän saada selville, haluaako opettaja vinkkauksen jotenkin nivoutuvan kuluvaan äikänkurssiin.

Kysele siis opettajalta luokan koon lisäksi vähän siitä, mitä on luettu, mitä ei ainakaan saisi olla, mitä haluataan, luetaanko paljon. Opettajat oppivat kyllä hyvin analysoimaan luokkaa, kun muutaman kerran kyselet.

Vuosien aikana on mulla on jotenkin urautunut niin, että seiskoille yleistä (pakko lukea joku kirja), kaseille genrejä (kauhu, fantasia, scifi, rakkaus, kauhu, jännitys), yseille klassikoita tai kotimaisia. Muitakin variaatioita on, mutta noita ehdottomasti eniten kysytään. Ja vielä niin, että syksyllä käy seiskoja eniten, keväällä kaseja ja ysejä.

Millä aikataululla

Oma kalenteri kannattaa pitää kunnossa. Siis tarkoitan ihan sitä, että kirjaa ylös, mikä luokka tulossa milloinkin ja onko siihen valmisteluaikaa milloin. Oma systeemi löytyy kyllä, mutta kannattaa hiukan vaivata päätä sillä, että miten saa asiat pysymään järjestyksessä koska yksittäisten muistilappujen kanssa menee kyllä hermot.

Toinen hyvä asia on kirjata muistiin, mitä on vinkannut kenellekin. Silloin saa itselleen hyviä listoja, joille on aina käyttöä ja näkee myös, mitä on tullut sanoneeksi, kun kuukauden päästä tullaan kysymään just sitä ihanaa kirjaa.

Millä työajalla

Ja se tärkein. Jos et jo saa etäpäiviä, lukutunteja tai muuta, niin keskustele siitä esimiehesi kanssa, miten asia teillä hoidetaan. Koska luet kuitenkin. Erilaisia laskentatapoja on varmaan miljoona ja tapoja käyttää lukuaikaa. Pääasia, että saat työllesi työrauhan.

 

Näillä ajatuksilla ihanaa vinkkausaikaa.

 

Arja