Tänään en vinkkaa kenellekään mitään, mutta työpäivä on silti vinkkausta. Tai oikeastaan niitä taustatöitä, jotka oikeastaan alkoivat jo eilen kun pidin lukupäivän. 982 sivua luettuja nuorten aikuisten romaaneja, joista kaksi kirjaa solahti kerrasta vinkkauspakkiin ja toiset kaksi etsivät vielä paikkaansa eli erittäin hyvä ja tuottelias päivä. Tänään olen kirjoitellut kutsuja oman kunnan nelosille tiedonhaun opetuksiin ja vinkkauksiin ja kunhan tämän saan kirjoitettua valmiiksi, on vuorossa kirjeiden postitusrumba. Kutsut menevät suoraan opettajille mikä teettää lisätyötä, mutta viestit menevät paremmin perille kuin kouluille menevien yleiskirjeiden mukana.

Tänään laitoin myös ensi kuun Kainuun keikan alustavan kirjalistan menemään eteenpäin. Lista ei ole valmis, mutta omasta kokemuksesta tiedän, että se on jo myöhässä. Vierailevan vinkkarin pitäisi saada kirjalistat vierailupaikoille mielellään 6-8 viikkoa ennen keikkaa, jotta kirjat saisi hankittua ilman suurta tuskaa. Siksipä kaikesta valmistautumisesta ja aiemmista keikoista rutinoituneena listojen teko tahtoo jäädä liian viime tippaan. No ei neljä viikkoa ennen keikkaa lähetetty lista ole katastrofi, mutta tälläkin kertaa hurskas toivomus ja aikomukseni oli saada listat jo joulukuun alussa isännille:/

Keikkoihin valmisteluun kuuluu myös matkalippujen varaaminen ajoissa ja tulevien keikkapäivien varmistaminen hyvissä ajoin. (Toukokuukin alkaa olla täynnä. Kysykää elokuussa uudelleen, jos minua kaipaatte keikalle!). Pidemmillä keikoilla voi ongelmaksi tulla Suomen koko eli matka-ajat ovat niin pitkiä, että matkustaminen ja keikka eivät sovi samalle päivälle ja sitten pitää miettiä, että vinkkari nukkuu. Onneksi keikan tilaaja hoitaa näitä kiitettävän usen, mutta ei ole sekään aivan tavatonta, että vinkkaria kysytään toiselle puolelle Suomea parin tunnin keikalle ja tarjotaan aamun tunteja vinkkaukseen kun 'iltapäivällä oppilaat ovat jo niin levottomia'. En ole ihan varauksettoman ihastunut heräämään aamulla kello 3.30 jotta ehdin ajoissa keikalle.

Ja lopuksi iso kiitos kaikille teille, jotka tilaatte vinkkarin keikalle, hoidatte matkat ja muut järjestelyt, kuljetatte vinkkaria paikasta toiseen ja tarvittaessa ruokitte vinkkarin ja hoidatte vielä kaiken vinkkauskirjallisuuden paikalle. Ilman kaikkia teitä ihania ihmisiä ei vinkkari jaksaisi kauaa kiertää vaikka työ mukavaa onkin siispä KIITOS teille!

 

Mukavaa ja logistisesti onnistunutta vinkkauskevättä teille kaikille toivottaa markku-setä :)