Neljän viikon kesäloman jälkeen ei Arja-täti enää pysy paidoissaan, joten pakko jotain vinkkauspoliittiista häärätä. Siinäpä siis hyvä syy päivittää blogia. Ja mistä muustakaan aiheesta kuin vinkkaus. Kevään ja kesän aikana törmäsin ihaniin kirjastoihmisiin ja usein minulta kysyttiin vinkkauksesta, kuinkas muuten. Ja kysyttiin myös vinkkausmallia, videoo ym.

Video on tulossa syksyn aikana, perusvinkkausta teineille kolmella kielellä eli teksti englanniksi ja dubbausversio venäjäksi. Perusvideo siis suomeksi. Siitä ilmoittelen kyllä kun valmistuu.

Mutta pahimpaan hätään muutama hyvä vinkki vinkkaajalle. Pitkänmatkanjuoksijoille tuttua jorinaa, mutta uusille hyviä vinkkejä. Ja mitä jää kertomatta, niin kysykää.

1. Vinkkaa missä vinkkaat
Toiset menee koululle, toiset pysyy kirjastossa. Joka talolla on omat tapansa.
Muista kuitenkin, että tietyt perusehdot: kysy etukäteen paljonko on aikaa.
Älä päästä opettajaa poistumaan paikalta, vaan kerro esim. kauniisti, että tästä on hyötyä opettajallekin tai jos arkailet kurinpitoa niin sano, että jos opettaja huolehtisi vinkkausrauhan vinkkaajalle.

2. Kenelle ja mitä
Kysy etukäteen kuulijoiden iän lisäksi lukutottumukset ja erityisjutut.
Joskus koulun nimi kertoo jo, onko kyseessä erityisluokka, joskus ei. Opettaja tuntee lapsensa, jos ei tunne, niin ainakin voi kertoa, mitä on heille viimes lukenut, mikä toimi.

3. Kerää kirjoja tarpeeksi
Koska mitä pienemmistä kyse, sitä tärkeämpää, että kirjan saa heti mukaan.
Jos menet koululle, kysy voitko lainata kirjat valmiiksi luokalle /kortille.
AIkaa varatessa kannattaa muistuttaa, että kortit mukaan. Yläkoululle siirryttäessä 90 prossaa oppilaista hukkaa kortin, joten jos tiukka aikataulu, pyydä, että ope tuo oppilaat "kortinhuoltoon" vaikka edellispäivänä, jotta vinkkauksessa ei mene puolet ajasta korttiasioiden kanssa.
Jos paljon kortittomia, pyydä opea hakemaan korttilomakkeet valmiiksi ja viemään kotiin, niin jokainen saa kortin, kun tulee vinkkaukseen eikä tule murhetta, että ei ole korttia. Vinkkauksesi aikana kollega voi näpytellä kortiti.

4. Innostu
Sillä kun sinä innostut, kuulijat innostuvat. Tai jos teinejä - ei v* kiinnosta. Sekin toimii.

5. Tee lista
Opettajat usein kirjoittavat muistiinpanoja, jos ei ole listoja. Teen listat opelle, niin voi palata myöhemmin ja minulla on tiedostoissa monien vuosien vinkkauslistat, joita voin jakaa. Samoin kollegat voivat sieltä seurata, mitä olen vinkannut, jos asiakas tulee minun poissaollessa tai jos kaipaa vinkkiä.

6. Älä pety
Vaikka kirjat eivät heti menisi. Odotapa seuraavaa päivää ja tsekkaa tilanne. Onko käyty hakemassa.

7. Kerro fiilikset
Kollegoille, vinkkareille, faceen, minne vain. Sillä kokemus on rautaa ja asioista on hyvä jutella. Huomaa, että ai, mä teenkin ens kerralla tälleen.

 

Arja-täti