Matheson, Richard: Olen legenda (yläkoulu/aikuiset)

Robert Neville on viimeinen ihminen. Epidemia levittyy ja vampyrismi leviää. Neville on joutunut näkemään lapsena ja vaimonsa sairastumisen. Mutta hän ei kestänyt ajatusta, että vaimo poltettaisiin. Hän hautasi sen, kaikista säännöistä huolimatta. Mutta vaimo palasi.

Nevillen päivät menevät siihen, kun hän rakentaa suojaa talonsa ympärille. Koska pimeän tullen ne iskevät. Ne yrittävät saada Nevillen ulos. Neville haluaa tietää, mistä on kysymys. Hän tutkii, selvittää ja kokeilee peilejä, valkosipulia ja ristiä. Ja miettii, onko ainoa hän viimeinen eloonjäänyt?

Shelley, Mary: Frankenstein (yläkoulu/aikuiset)

Tiedemies Victor Frankenstein haluaa päihittää kuoleman kirouksen. Hän kokoaa ihmisien osista hirvittävän ulkomuodon omaavan olion ja onnistuu vielä herättämään olion eloon. Hämmentynyt olio karkaa luojaltaan ja joutuu keskelle kauhunsekaista ja vihaista ihmisjoukkoa. Sympaattinen ja yksinäinen olento ei sopeudu ihmisten joukkoon, vaan herättää heissä lähinnä pelkoa. Yksinäinen olio palaa Victorin luo vaatien tiedemiestä tekemään hänelle morsiamen elämänkumppaniksi.

Golding, William: Kärpästen herra (yläkoulu/aikuiset)

Tuhoisan lento-onnettomuuden jälkeen joukko poikia löytää itsensä autiolta saarelta. Poikien tulisi järjestäytyä ja tehdä yhteistyötä, jotta he voisivat selvitä hengissä saarelta pois, mutta alkushokin jälkeen ryhmän keskinäiset ristiriidat johtavat rajuun kamppailuun vallasta.

Burroughs, Edgar Rice: Tarzan, apinoiden kuningas (yläkoulu)

Apinoiden kasvattama Tarzan on viidakon valtias ja joutuu kaikenlaisiin seikkailuihin.

Blyton, Enid: Viisikot (alakoulu)

Leo, Pauli, Anne ja Dick sekä koira Tim muodostavat viisikon, joka joutuu monenlaisiin seikkailuihin, yleensä kesäloman aikana. Lapset selvittelevät outoja tapahtumia ja ovat usein aikuisia fiksumpia.

Orwell, George: Eläinten vallankumous (yläkoulu/aikuiset)

Maatilan eläimet ovat kyllästyneet valtaa pitäviin ihmisiin, joten he tekevät vallankumouksen. Vallankumousta johtanut karju Majuri kuolee ja päätöksiä aletaan tehdä demokraattisesti. Pian kuitenkin maatilan elinolojen kehittäminen jakaa mielipiteitä Lumipallon ja Napoleonin välillä. Napoleon kaappaa vallan ja karkottaa Lumipallon maatilalta. Miten käy tasa-arvon, kun siat ovat yhtäkkiä yksimielisesti vallassa? Ja miten voidaan väittää, että maatilalla menee aina vain paremmin, kun todellisuudessa eläimet näkevät nälkää?

Thompson, Hunter: Pelkoa ja inhoa Las Vegasissa (aikuiset)

Gonzokirjallisuuden klassikossa kirjailija Thompsonin alter ego Raoul Duke lähtee samoalaisen asianajajansa tohtori Gonzon kanssa tekemään lehtijuttua moottoripyörien off-road kilpailusta Las Vegasiin. Oikea tavoite on kuitenkin löytää Amerikkalainen unelma. Tavoitteen saavuttamiseksi kaksikko lastaa vuokratun avoauton takakontin täyteen "erittäin haitallisia kemikaaleja".

Christie, Agatha: Eikä yksikään pelastunut (yläkoulu/aikuiset)

Mystiset herra ja rouva Owen kutsuu kahdeksan ihmistä lomailemaan Devonin rannikolla sijaitsevalle salaperäiselle saarelle.  Kirurgi, vanhapiika, yksityisetsivä, opettaja, ammattisotilas, sotaveteraani, eläköitynyt tuomari sekä joutomies saapuvat saarelle. Vieraita vastassa ovat palvelijat herra ja rouva Rodgers, mutta itse isäntäperhettä ei näy missään. Illallisella vieraat saavat kuulla äänilevyltä, että heidät on kutsuttu saarelle tietystä syystä. Heti illallisen jälkeen vieraat alkavat kuolla yksitellen. On selvää, että joku saarella olevista henkilöistä on murhaaja. Mutta kuka se on?

Lindgren, Astrid: Veljeni Leijonamieli (alakoulu/yläkoulu/aikuiset)

Veljekset Kaarle ja Joonatan Leijona seikkailevat kuolemanjälkeisessä fantasiamaassa, Nangijalassa.

Adams, Douglas: Linnunradan käsikirja liftareille (yläkoulu/aikuiset)

Arthur Dent saa kuulla, että hänen talonsa jyrätään uuden pikatien alta. Samaan aikaan myös koko maapallo jyrätään avaruuden pikatien alta. Arthur on ainoa joka pelastuu. Hän tutustuu Ford Prefectiin, joka liftaa pitkin linnunrataa, on jumittunut maapallolle 15 vuodeksi. Arthur ja Ford siis pelastuvat maapallolta, mutta Arthur on järkyttynyt silti tästä kaikesta. Fordin kanssa he pääsevät muille planeetoille ja Arthur tajuaa, että mikään ei ole kuten hän on ennen kuvitellut. Apuna heillä on kirja, jota Ford päivittää eli linnunradan käsikirja liftareille. Sieltä käy ilmi eri planeettojen asukkaiden ominaispiirteet, muun muassa se, miksi runous on tappavaa ja mikä on suosituin drinkki koko linnunradalla.