Tämän historiikin aiemmat osat lukeneelle lienee jo käynyt selväksi ettei Kirjavinkkariyhdistyksen synnyttäminen vaatinut keisarinleikkausta eikä kivuliasta pihtisynnytystä, vaan terve lapsi putkahti maailmaan varsin kivuttomasti, mutta edessä oli (melkein) tasa-arvoiseen parisuhdelain synnyttämiseen verrattava mörkö selätettävänä eli Valviran isoveli PRH. Sorrun kuulemma joskus liioitteluun, mutta edes vuosien kokemus maailmanjohtavasta pilkunpaikan säätäjien seurakunnasta ei voi valmistaa ihmistä kohtaamaan Suomen valtion Ylintä Yhdistysten Toimintaa Ja Lainmukaisuutta Valvovaa Viranomaista. PRH:n maailmassa yhdistyksen säännöt, tarkoitus ja PRH:lle tehtävä ilmoitus joko oikein tai väärin. Onneksi PRH ei ole pienille paha ja he antoivat kyllä meille auliisti neuvoja siitä, mikä on oikein. Mutta hieroisin koska tahansa mieluummin graduni uudelleen, kun perustan enää uutta yhdistystä.

 

Muutamia otteita säännöistä

 

”Yhdistyksen tarkoituksena on edistää kirjavinkkaritoimintaa, sekä tukea yleisesti vinkkaritoimintaa ja lukuharrastusta edistävien jäsentensä yhteistoimintaa ja parantaa alan yleisiä toimintaedellytyksiä.”
”Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys seuraa alan kehitystä ja lainsäädäntöä sekä tekee näihin liittyviä aloitteita, esityksiä ja antaa lausuntoja.”
”Yhdistys ohjaa ja neuvoo jäseniään kirjavinkkaamiseen liittyvissä asioissa järjestämällä kokouksia, neuvontatilaisuuksia ja koulutuksia sekä laatimalla tarvittavia asiaa koskevia selvityksiä.”


Edellämainituista ensimmäinen on sitä yleistä yhdistyslain diipadaapaa joka tarkoittaa, että kannatamme kaikkia kauniita asioita ja toivomme kaikkien elämän olevan silkkiä ja samettia vaan. Toinen on ainakin näin alkuaikoina jäänyt hieman vähemmälle, mutta ehkäpä tämä asia muuttuu vielä. Muutosta nykyiseen hallitukseen saa demokratian vakiosilmänkääntötempulla eli äänestämällä. Koulutuksia yhdistys on sitten järjestänyt senkin edestä. Seuraavassa listausta tähän asti järjestetyistä koulutuspäivistä.

 

Kirjavinkkariyhdistyksen järjestämät koulutukset,seminaarit ja muut häppeningit vuoden 2014 loppuun mennessä pienillä kommenteilla varustettuna

 

21.11.2008 Kirjavinkkaripäivä Tampereen pääkirjastossa

Tämä oli siis se Setädit 2008 -kiertueen jälkimainingeissa syntynyt idea järjestää koulutuspäivä ihan omin kätösin. Tarinan opetus: Yhdistykset ovat vähän niin kuin äidit. Ei voi olla vain vähän raskaana ja kun lapsi on tullut maailmaan, on jonkun hoidettava sitä.

 

18.5.2009 Kirjavinkkarien koulutuspäivä Tampereella (Yhdistyksen perustamiskokous)

Tässä oli mukana Sivupiiri.fin demoa ja kuten kaikki demot noissa varhaisissa koulutuksissamme, päättyi myös Sivupiirin demo siihen, että Tittamari Marttinen joutui esittelemään sivustoa joka oli toiminut vielä aamulla, mutta ei toiminut enää tilaisuudessa. Onneksi Tittamari on niitä ihmisiä jonka seurassa vierähtää mukavasti vaikka konainen päivä, joten tästä ei jäänyt kenellekään traumoja.

 

7.-27.11.2009 Kirjavinkkausmaraton

Alkuaan Ulla Pötsösen idea. Alun perin oli kai(?) vinkata vuorokauden ympäri non stoppina, mutta lopulta järjestimme kolmen viikon mittaisen tapahtumaviikon, jossa blogailtiin ympäri Suomea, kouluista baareihin. Tästä tuli sittemmin tapa. Muistaakseni tänä syksynä yhdistyksen kolmihenkinen joukkue voitti myös kimppakirjavinkkauksen sm-kultaa Kirjasilla.

 

Joulukuu 2009 Kirjavinkkauksen suomen ennätys

Tai ainakin luulisin tämän olevan sellainen. Arja-täti ja minä (eli markku-setä) olimme televisiossa maikkarin aamuohjelmassa ja siellä Arja vinkkasi Karo Hämäläisen Samuli, Helsingin herra kirjan. Sellainen epämääräinen muistikuva on, että olisin katsonut ohjelman yleisömäärän ja se olisi ollut hieman päälle neljäsataatuhatta. Pistääkö joku paremmaksi?

 

12.2.2010      Kirjavinkkariaiheinen koulutuspäivä Espoossa plus yhdistyksen vuosikokous.

Yhdistyksen toinen kevätseminaari pidettiin Entressessä, jossa oli puhetta mm. KuMuKista ja sarjakuvista. Tilaisuus oli niin suosittu, että Entressen kokoushuoneesta loppuivat tuolit ja lopulta jouduimme jo sulkemaan ilmoittautumiset ennen seminaaripäivää!

 

26.11.2010    Vinkit kiertoon! Joensuussa

Joensuussa olimme osajärjestäjinä. Täältä jäivät mieleen paitsi voice massage, niin myös ehkä pelottavin vinkkaus ikinä eli vinkkasimme kirjailijoille heidän omia kirjojaan! Arja-täti vinkkasi Marja-Leena Tiaiselle ja minä Petteri Tikkaselle. Vieläkin polvet notkuvat pelkästä ajatuksesta. Ei se televisio tai radiovinkkaus ole mitään, mutta kirjailijalle itselleen esiintyminen tekee ihmisen pieneksi. Vaikka ne kirjailijat ovat oikeasti mukavia ja rentoja ihmisiä, niin nyt oli kyllä olo kuin olisi ollut miinakentällä paimentamassa hyperaktiivista norsulaumaa. Iiik!

 

13.11.-28.11.2010 Kirjavinkkariviikot

Vuonna 2010 vinkkausten teema oli sosiaalinen media ja monet kirjastot lähtivät mukaan ja vinkkasivat kanssamme. Eniten vinkkejä kertyi varmaankin facebookiin, jossa mekin vinkkasimme päivittäin.

 

3.12.2010      Kirjavinkkauksen jatkokurssi Hollolan kirjastossa

Tämän piti alun perin olla pelkkä jatkokurssi oman kunnankirjastoni alkeiskurssille, mutta homma karkasi pian maakunnalliseksi ja mukana oli mukavasti vinkkareita ja kirjoista kiinnostuneita.

 

14.1.2011      Äänen ja ideoiden viritystä Keravalla

Keravalla pääpaino oli äänessä. Jälleen kerran opin muutaman tärkeän vinkin kuinka ääntä kannattaa käyttää, jos se on työvälineesi. Jos et ole tällaiseen koulutukseen vielä osallistunut, niin suosittelen lämmöllä.

 

11.2.2011      Kevätseminaari Oulussa

Oulussa kokoonnuimme paitsi perinteiseen ja lain vaatimaan vuosikokoukseen, niin myös koulutuspäiväämme, jossa oli salin täydeltä opiskelijoita joita elähdytti paitsi kirjavinkkaus, myös mahdolliset seminaariraportista rapsahtavat opintopisteet.

 

24.3.2011      Vinkkarikoulutusta Luvialla

Täälläkin oli ohjelmassa äänenkäyttökoulutusta joka onkin ollut yksi koulutksiemme kestoteemoja ja mallivinkkausta joka on se toinen. Luvia on sikäli tyypillisen epätyypillinen koulutuspaikka, että suurimpien keskusten suurten salien sijaan olemme tehneet paljon hyvää yhteistyötä pienempien kunnan- ja kaupunginkirjastojen kanssa. Me viemme koulutuksemme mielellämme sinne missä ihmiset ovat ja tämä tämä on myös osallistujien mieleen ollut.

 

16.6.2011      Kirjavinkkarit Tukholmassa

Oli edessä lähtö ulkomaille yhdistyksen reissulle. Torstaina oli edessä lähtö Suomen Turusta ja jo perjantaina aamulla ohjelmassa oli tutustumiskäynti TioTrettonissa ja lauantaiaamuna vierailimme Serieteketissä. Mukana oli myös vapaata kaupuunkiin tutustumista, jossa raahasin kolleegan puoliväkisin Klingonin kielen kurssille. Alun vastahakoisuus suli elämäni hauskimman kielikurssin aikana ja tämä on esitys jonka toisin mielelläni myös Suomeen, jos vain voisin!

 

10.11.-1.12.2011 Kirjavinkkariviikot

 Jossain me vinkkasimme? Tästä ei jäänyt suuria muistikuvia.

 

29.3.2012 Vuosikokousseminaari Riihimäellä

Tästä jäi erityisesti mieleeni se, että kun olin saanut aamulla tavarani ja itseni Lahdessa junaan puhelimeni soi ja siellä yksi esiintyjistä (aamun eka tietty:/) oli sairastunut, eikä pässyt paikalle, joten jouduin aloittamaan puhelinkonfrenssin, jotta saamme korvaavaa ohjelmaa tilalle. Onneksi löysimme tarpeeksi vapaaehtoisia paneelikeskustelua varten. Vapaaehtoisella tarkoitamme tässä henkilöä, joka lupasi olla haastamatta meitä oikeuteen paneelikeskusteluun pakottamisesta. Muita aiheita olivat aikuisvinkkaukset ja maahanmuuttajat.

 

Vuonna 2012 Vuodatuksen blogialusta myytiin ja ylläpitäjän vaihdos katkaisi blogimme toiminnan moneksi kuukaudeksi. Toimintamme ei suinkaan ollut tuolloin lamassa, vaikka blogissa olikin kuiva kausi menossa. 2012 Yhdistys oli hieman vähemmän aktiivinen koulutusrintamalla, koska vuosi oli IFLAn vuosi. Olimme yhtenä monista mukana posterisessioissa. Siellä asuni herätti ihmetystä laajalti, mutta mitäpä vinkkari ei tekisi työnsä eteen?

 

08/2012         IFLA

Mieleeni jäivät erityisesti posterisessiot, mutta olihan se hieno kokemus elää viikko pelkästään kirjastoa hengittäen. Voisin osallistua toistekin ja suosittelen myös muille.

 

kevät 2013    Kevätseminaari Rovaniemellä

Tarkka päivä on jossain häviksessä, mutta luulisin sen olleen 22.2.2013. Vuosikokouksen lisäksi aiheina mm. pelit ja Youtube. Vinkkaus on vinkkausta vaikka missä vinkkasi!

 

4.9.2013        Kirjavinkkariyhdistys koulutti Keravalla

Kerava on yksi usein käyttämistämme koulutuspaikoista. Osin loistavien kulkuyhteyksien vuoksi, mutta myös hyvien tilojen ja koulutusmyönteisen johtajansa, Jari Paavonheimon, ansiosta. Tämä oli yksi onnistuneimpia koulutuksia (minun mielestäni!). Paikalla oli neljä kirjailijaa, Salla Simukka, Siri Kolu, Aleksi Delikouras ja Antti Halme, jotka vuorollaan alustivat, jostain vinkkauksen tai lukemaanhoukuttelun kipupisteistä ja sitten kirjailija/vinkkari panelistiraati jatkoi aiheesta. Saimme aikaan erinomaista keskustelua ja tämän koulutuksen tahtoisin järjestää uudelleen.

 

9.10.2013      Vinkkariyhdistys koulutti Seinäjoen kirjaston, AVIn ja Kirjastoseuran nuortenkirjatyöryhmän kanssa

Tämä on sikäli tyypillinen yhdistelmä, että pienenä ja köyhänä yhdistyksenä meillä on harvoin rahaa kunnolla, joten liittoudumme ja teemme yhdessä hieman parempia koulutuspäiviä. Suosittelen myös tätä toimintamallia!

Seinäjoella oli muun muassa esiintymiskoulutusta, jossa näimme kuinka Marko Kokko esti kirjaston seinää romahtamasta. Itse vinkkasin kirjan sujuvasti tanskaksi ja demovinkkaukset olivat täälläkin tärkeä osa päivää.

 

12.–26.11.2013 Kirjavinkkausviikot

Vuoden teemana olivat vinkkausvideot joita teimmekin lukuisia ja saimme jopa muutamat kirjailijat tekemään niitä kanssamme. Hauskaa oli jälleen kerran.

 

28.2.2014      Kirjavinkkariyhdistyksen 5v juhlaseminaari

Aamupäivän vietimme Metsossa koulutuspäivän merkeissä. Illalla oli vuorossa ohjelmaa Telakalla, jossa tarjoiltiin mm. baarivinkkausta ja erotiikkavinkkausta. Jatkoilla saimme sitten kuninigasideoita, joista toistaiseksi on toteutettu ainakin Sorsapuiston piknik syksyllä 2014. Joukko vinkkareita ja kirjailijoita istahti kauniina syyskesän päivänä eväskorien ääreen Sorsapuistossa ja piti varsin vapaamuotoisen ja mukavan epämuodollisen iltapäivän yhdessä. Aika näyttää tuleeko tästä perinne.

 

11.9.2014      Kirjavinkkarikoulutusta Mynämäellä

 Tuttua ja turvallista koulutusta. Paikkana vaihteeksi Mynämäki. Tästäkin löytyy lisätietoa vinkkariblogista.

Olen aika varma, että pari koulutusta on lipsahtanut tästä listalta pois, mutta lisäillään, jos joku niitä minulle hoksauttaa.

 

Kirjavinkkariyhdistyksellä on menossa jo kuudes toimintavuotensa ja sinä aikana on koulutettu Helsingistä Rovaniemelle ja Joensuusta Turkuun. On käyty Ulkomailla eli Ruotsissa ja Venäjällä sekä vinkattu radiossa, televisiossa ja Internetissä. Edellä olleen listauksen lisäksi yhdistys on osallistunut Kirjastovirkailijapäiville ja koulutuksiin ainakin Kemissä ja Turussa. Tämä kolmiosainen muistelma ei ole kuitenkaan missään nimessä mikään virallinen muistelo, vaan vain puhiksen omia muisteloita. Tarkoitus oli koota ainakin omien muisteloiden verran materiaalia, jotta Marja-Leena Mäkelällä olisi lähde, johon viitata Kirjavinkkarikirjan uudessa painoksessa. Tämä on hieman omin luvin paljastettu, mutta toivottavasti marlee antaa anteeksi julkaisun vuotamisen. Jos muu ei auta, niin kirjoitetaan lisää muisteloita;)

 

muisteli markku-setä