1439833.jpg1439834.jpg1439835.jpg1439832.jpg

Minulla on toistuva vinkkausongelma, eli pojat. Joka kerta vinkkausta valmistellessani joudun pohtimaan samaa asiaa: mitkä olisivat juuri ne kirjat, jotka saisivat myös takapulpetin kirjoihin harvakseltaan tarttuvat jannut raottamaan silmäluomiaan kesken vinkkauksen ja ajattelemaan "tuota kirjaahan voisi kokeilla". Ongelmana eivät ole eka- ja tokaluokkalaiset pojat, eivät kolmasluokkalaisetkaan, vaan sitä vanhemmat.

Harry Pottereita en ole koskaan vinkannut, vaikka olen kirjasarjan suuri fani. Koska liki kaikki tietävät Potterin, olen halunnut tarjota niiden rinnalle jotain muuta. Mutta en oikein tiedä millaisista kirjoista pojat pitävät. Lisäksi kirjoja valitessa pitää miettiä oppilaiden lukutaitoa ja lukutottumuksia. Vinkkauskassiin pitää löytyä kirjoja hyville ja keskinkertaisille lukijoille, ahmijoille ja laiskemmille lukijoille. Tarjolla pitää olla myös lukemista niille, joilla lukeminen ei syystä tai toisesta suju kovin hyvin. Ikä- ja luokkatasot huomioiden heillekin pitäisi kyetä tarjoamaan kunnon tarinoita, ei mitään mitään liian lapsellista.

Pojille tietenkin tarjotaan luettavaksi periaatteessa samaa kuin tytöille: jännitystä, huumoria, fantasiaa, seikkailuja, mutta miten myydä pojille tytöt-pojat-ja-tykkääminen –osaston kirjallisuutta? Tätäkin olen yrittänyt. Mutta onko olemassa jokin erityinen poikavääntö, joka kirjoista lajista riippumatta pitäisi löytyä.

Juuri nyt olen valmistelemassa vinkkausta viidennelle luokalle. Opettaja pyysi erityisesti kertomaan pojille sopivista uusista kirjoista. Koska lukupinossa on paljon muutakin työhön liittyvää luettavaa, en ole ehtinyt erityisesti paneutua uusiin poikakirjoihin. Tarvitsisin apua täsmälukemiseen. Olen valinnut listalle vasta Justin Somberin Vampiraatit – kirottujen laivan (Gummerus 2007), Reijo Vahtokarin Saarelaisten salaisuuden (Otava 2007), Derek Landyn Keplo Leutokalman (Tammi 2007) ja Eoin Colferin Etsivätoimisto Puolikuun (WSOY 2006), vaihtoehtona samankirjailija Legenda Kapteeni Korpin hampaista (WSOY 2006). Tarvitsisin vielä pari-kolme kirjaa, joista ainakin yhden pitäisi sopia hieman heikommille lukijoille mutta olla sisällöllisesti yhtä jännä kuin muut. Entä huumori?

Onko vinkkejä vinkkaajalle?

- Tuija L.