Tänä syksynä minua pyydettiin vinkkauskiertueelle meri-Lappiin. Suostuin tietysti jo senkin takia, että kiertue-sana kuulostaa niin hienolta. Ihan kuin olisin kuuluisa rokkistara. Tosin rocktähtiä ei ehkä kovin usein näy Tervolassa, Simossa tai Keminmaassa, jotka olivat minun kiertueeni pysähdyspaikkoja. 

Pakkasin siis alla olevan listan kirjat kassiin, heräsin aivan liian aikaisin ja lähdin bussilla kohti Tervolaa marraskuisena tiistaiaamuna. Bussi kierteli matkalla kaikki pikkukylät ennen kuin saapui määränpäähäni. Perillä odotti kyyti kirjastoon ja onneksi myös kahvikupillinen, jota en ollut kotona ehtinyt juoda. Vinkattavaksi saapui vitos- ja kutosluokkalaisia sekä kirjaston naapurista että kauempaa kyläkouluilta. Ensimmäinen ryhmä kuori esille asetetuista vinkkauskirjoista kermat päältä, ja muut saivat tyytyä jäljelle jääneisiin rippeisiin.

Keskiviikkoaamuna heräsin vieläkin aikaisemmin ja lähdin kohti Simoa. Olin perillä todella hyvissä ajoin ja sain tutustua paikallisen kirjastovirkailijan vieraanvaraisuuteen. Koululla oli sattunut aikataulusekaannus, eivätkä vinkkaukseen osallistuvat oppilaat olleet edes vielä koulussa, kun ensimmäisen vinkkauksen olisi pitänyt alkaa. Tästä hätääntymättä odottelimme kirjaston työntekijän kotona, ja vinkkasin molemmille luokille myöhemmin.

Simosta en lähtenyt kotiin yöksi vaan yövyin Keminmaassa pienessä hotellissa, jossa olin todennäköisesti ainoa vieras. Oli hieman outoa ja huvittavaakin syödä buffetaamiaista, joka oli katettu pelkästään minua varten. Keminmaassa vinkkasin kahdella koululla. Viimeisestä ryhmästä eräs poika tuli vinkkauksen jälkeen sanomaan: "Sait mut lukeen 7 kirjaa enkä edes lue paljon! Alko vaan tarinat kiinnostaa." Voiko työstään saada parempaa palautetta? Vaikka koko reissu olisi ollut täynnä vastoinkäymisiä, lähtisin pelkästään tuon palautteen vuoksi vaikka huomenna uudestaan. Vaikka se tarkoittaisikin lisää epäinhimillisen aikaisia aamuherätyksiä.

Minttu

Ja vielä se kirjalista:

Timo Parvela: Kepler62. Kirja yksi: kutsu

Holly Black: Rautakoe

Neil Gaiman: Coraline varjojen talossa

Salla Simukka: Jäljellä

Laura Lähteenmäki: Northend. Niskaan putoava taivas

Kari Levola: Kaksi palkkia latausta

Patrick Ness: Hirviön kutsu

Magdalena Hai: Haiseva käsi

Hanna Kökkö: Kätkö

Tuula Kallioniemi: Pako

Tony DiTerlizzi ja Holly Black: Spiderwickin kronikat. Haltijakirja

Jacob Gray: Varismiekka

Neil Gaiman: Hautausmaan poika

Rick Riordan: Salamavaras

Lauren st. John: Yhden dollarin hevonen

W. C. Mack: Hattutemppu

Holly Smale: Geek Girl. Matalalentoa mallitaivaalla

David Walliams: Poika ja mekko

Liz Pichon: Tom Gatesin mahtava maailma

Katy Birchall: It girl

Kirsi Pehkonen: Aloituskiekko

Cathy Cassidy: Kirsikkasydän

Mika Wickström: Meidän jengin Zlatan

Henna Helmi Heinonen: Miisan kaksoisaxel