Vieraskynäilemässä Henna Karttunen Joensuun seutukirjastosta, jonne lähetämme ainakin kymmenen kiitoshalia!

20160318_133202.jpg

Olen kuluneen vuoden aikana kiertänyt Joensuun alueen seurakuntien perhekerhoja vinkaten pienille lapsille ja heidän vanhemmilleen.

Vinkkausyleisö on aika haastava, kun pienimmät saattavat olla alle vuoden ikäisiä ja isoimmat lähes eskarilaisia. Kun saimme vinkkauspyynnön seurakunnalta, päätimme aika pian toteuttaa perhekerhovinkkauksen parivinkkauksena. Kumpikaan meistä ei ollut aikaisemmin vinkannut näin pienille eikä meillä ollut etukäteen tietoa kerholaisten lukumäärästä. Tämä vaati siis monien eri variaatioiden ajattelua etukäteen.

Täytyi olla suunnitelmat A, B ja C (ja ehkä vielä salainen suunnitelma D). Päätimme jakaa vinkkauksen kahteen osioon – esitykseen ja esittelyyn. Eli kirjavinkkausesitys lapsille ja vapaata kirjojen katselua ja esittelyä vanhemmille. Tämä toimi erittäin hyvin. Se tietenkin tarkoitti, että kirjakassissa täytyi kantaa aika laajaa repertuaaria kirjoja. Meidän hieno kirjastojärjestelmämme kuitenkin mahdollisti sen, että pystyimme lainaamaan kirjoja kerholaisille kerhotilassa ja monesti kirjakassit hupenivatkin huomattavasti ennen kotimatkalle lähtöä.

20160201_093322.jpg

Kirjavinkkausesitykset toteutimme aika satutuntimaisesti eli kirjoista näytettiin kuvia, esiteltiin hahmoja ja lähdettiin kertomaan tarinaa. Halusimme kuitenkin pitää kiinni kirjavinkkauksen ajatuksesta emmekä kertoneet tarinoita loppuun asti. Kirjoja sai sitten lainata kotiin ja selvittää kuinka tarina loppuu. Alle viisivuotiaat eivät jaksa istua pitkään aloillaan, jos samassa tilassa on paljon muita ärsykkeitä eli vinkkaus kesti maksimissaan puoli tuntia mutta se ei haitannut yhtään. Jäimme esityksen jälkeen kerhotiloihin lukemaan kirjoja, keskustelemaan vanhempien kanssa ja esittelemään mukanamme tuomia kirjoja.

Nyt perhekerhovinkkauksia on takana seitsemän kappaletta ja joka ikinen kerta on ollut erilainen. Yhdessä ryhmässä oli vain kuusi lasta, kun taas yhdessä melkein kaksikymmentä. Jokaista varasuunnitelmaa on jouduttu käyttämään ja aina saa valmistautua kaikkiin mahdollisiin skenaarioihin. Perhekerhovinkkaukset ovat olleet myös hyvin antoisia. Mainostimme samalla satutunteja ja muitakin palveluja joita kirjasto tarjoaa lapsiperheille. Tavoitimme sellaisia vanhempia jotka eivät käyneet kirjastossa, mutta nyt heitä näkee satutunneilla viikoittain. Varmasti jatkamme yhteistyötä kerhojen ja ohjaajien kanssa!

Vinkkaussetissä oli mm. näitä kuvakirjoja:

Petz, Moritz: Pahalla päällä
Kanto, Anneli: Kastehelmi Virtanen ja oma tahto
Flood,Ciara: Karhun uudet naapurit
Goodhart, Pippa: Eräänä tuulisena päivänä
Kirkkopelto, Katri: Molli
Ormerod, Jan: Vaihtovauvat
Gliori, Debi : Lohikäärme ja pingviini
Melling, David : Huuko menee päiväkotiin
Bates, Ivan : Karhu ja rohkea jänis
Sperring, Mark : Tassu tassussa
Korolainen, Tuula : Kuono lumessa
Butler, M. Christina : Hymyilevä lumiukko
Mitton, Tony : Lumikarhu löytää ystävän