Olen haaveillut kirjavinkkikioskin toteuttamisesta Porissa jo useita vuosia. Nyt siihen tuli mahdollisuus, sillä Porin lastenkulttuurikeskus - Satakunnan lastenkulttuuriverkoston LAITOSpro ryhmä päätti toteuttaa Kato Luukkuu! -joulukalenterin Porissa. Olen ollut mukana ko. työryhmässä jo usean vuoden ajan ja voitte kuvitella, kuinka ihanaa on miettiä yhdessä toteutuksia ja ideoita. Koska kalenteriin haluttiin juuri koko perheelle sopivaa toimintaa, kirjavinkkikioski-idea oli täydellinen.

Lähdin kokoamaan ideaa pyytämällä Helmetistä ideointiapua. Sillä miksi keksiä pyörää uudelleen. (Siinä myös syy, miksi raportoin tänne. Kun kerroin ideasta, monesta suunnasta kollegat halusivat tietää, miten meni.) Hienona ideana minulla oli myös se, että vinkkikioski olisi fyysisesti ollut kioski luukulla. Mutta tähän en nyt pystynyt. Taloudellinen tilanne kun on mitä on kirjastoillakin ja toisekseen rap-projekti jatkuihin yllätyksekseni versiolla kaksi syksypuolelle ja työllisti niin paljon, että jouduin himmaamaan hiukan tätä kioskisuunnittelua. Kaiken kaikkiaan selvisin koko hommasta todella hyvin, sillä osastollamme sattui juuri tänä syksynä työskentelemään pari tulevaa taiteilijaa, jotka suunnittelivat kirjavinkkikioskille sekä kyltin että korinaluslaput.

Koska kioskin fyysinen olemus tuntui olevan hakusessa päädyin lainaamaan Rakennuskulttuuri Toivolta vanhan torikojun. Toivon kojut ovat olleet meillä ennenkin, esim. poistokirjamyyntitapahtumissa puistossa. Tässä kuvassa näkyy kojun olemus. Kattokangas vain puuttuu.


Vinkkikioskista löytyi kirjavinkkikääröjä seuraavin jaoin: kuvakirjavinkit, 1-2-luokat, 3-4, 5-6, teinit ja aikuiset.
Jako tuntui järkevältä ja yksi vinkkilappu sisälsi noin 5 kirjavinkkiä ja jos tilaa jäin lapun alareunaan, siellä luki vielä, tutustu vielä näihin ja muutama kirjan nimi. Kirjavinkissä muutamalla lauseella kerrottiin kirjasta. Kirjoitin itse muut vinkit, aikuistenvinkit laati meidän aikuistenosasto. Otin mukaan suht uusia kirjoja, mutta en ihan pelkästään kuluneen vuoden kirjoja. Ja muutamissa esittelin sarjaa.



Vinkit erottuivat eri värisinä ja korin alla oli aina samanvärinen A4-paperi, jossa luki, kenelle vinkki oli tarkoitettu.
Näitä vinkkejä pyöriteltiin talkoilla kirjaston takahuoneessa. Hommiin pääsi niin TET- kuin tarksvärkkiväkikin. Helsingistä sain neuvoa, että pidä talkoot. Se olikin paras neuvo.

Koska en tiennyt vinkkien menekkiä, tein niitä paljon. Ettei ainakaan lopu kesken. Kirjavinkkikioskihan oli auki kauppakeskus Iccossa lauantaina 22.12.12 klo 10-14.
Vinkkejä jäi paljon, mutta niitä voimme jakaa osastolla kyllä.





Pöytäliina piti ottaa mukaan, mutta sen unohdin. Annetaan anteeksi. Koska päivä oli aika kiireinen ja viimeinen työpäivä ennen lomaani, en kuljettanut kirjoja ollenkaan mukana.
Menimme pelkillä vinkeillä. Suurin kiitos Millalle, joka oli meillä harjoittelussa ja lähti vapaaehtoisesti mukaan kioskiin. Näin sain pidettyä kahvitauonkin. Ja meillä oli kivaa.

Tilastoimme väkimäärän lastenkulttuurikeskukselle ja ihmisiä kioskillä kävin noin 60.
Keskustelimme heidän kanssa enemmän ja vähemmän kirjoista. Palaute oli hyvää ja päivä oli todella kiva.
Mietimme jo pikapalaverissa osaston kanssa, että tähän panostamme lisää tulevana vuonna ja jalkaudumme kioskin kanssa muuallekin.
Ideahan koko juttuun lähti siitä, että monet tahot aukaisivat Kato luukkuu! luukkunsa kirjaston tiloissa. Joten halusin jotain muuta, jotain muualla kuin kirjastossa.
Ja siksi päädyimme kauppakeskuksen käytäville vuoden yhtenä vilkkaimmista päivistä.

Hieno kokemus. Jos mietit kirjavinkkikioskia omaan kirjastoosi / kuntaasi, kysy neuvoa, jos jotain jäi sanomatta: arja.palonen(a)pori.fi


Terveisin Arja-täti

p.s. Oli minulla hieno vinkkaushattukin ja kirjavinkkaripaita, mutta ne kuvat ovat vielä työkamerassa. Lupaan lisätä ne myöhemmin.