C:\Users\pesonkat3\Pictures\2015-05-08\010.jpg

Kuvassa olen iloisesti yllättynyt Kirjavinkkariyhdistyksen hallituksen jäsenyydestä. Taustalla pilkottaa tämän hetken lempikirjani, Jyri Paretskoin ”Shell’s angles ja Kalajoen hiekat”.

 

Vink vink!

Itä-Suomen vahvistus ilmoittautuu! Olen tällainen humppabeibi Joensuusta, ja tottelen (yleensä) nimeä Katri Pesonen. Minut napattiin mukaan Vinkkariyhdistyksen hallitukseen huhtikuun koulutuspäivän tiimellyksessä Pieksämäellä muutama viikko sitten.

Teen informaatikon hommia Joensuun seutukirjastossa ja iso osa työnkuvaani on vinkkaus ja kaikenlainen kouluyhteistyö. Minulla on ”hämärä” menneisyys yläkoulun ja lukion opettajana, ja kirjastohommiin loikkasin pari vuotta sitten. Olen tehnyt vinkkausta noin vuoden verran ja kylläpä on hauskaa puuhaa! Savokarjalaiset geenini varmistavat sen, että puhetta riittää aina siihen saakka, kunnes joku keskeyttää, mutta yleensä tykkään vinkatessa osallistaa porukan mukaan tavalla tai toisella. Vinkkausyleisöni koostuu tällä hetkellä pääasiassa peruskouluikäisistä, ja tiukka aikomus on laajentaa lukio/amis-ikäisten suuntaan. Aikuisillekin olisi mukavaa joskus vinkkailla.

Lyhyestä virsi kaunis, joten lopetan raporttini tällä erää tähän ja heitän loppuun ensimmäisen vinkkilistani näille sivuille. Työmottoni on ”Batgirl was a librarian”, ja siitä saa loistavan aasinsillan eläinaiheiseen vinkkaukseen, jota olen vetänyt tänä keväänä seiskaluokille. Lepakoita ei esitelty, mutta monia muita elukoita kyllä.

Ja vielä kysymys Helenalle, joka niin ikään uutena hallituslaisena esittäytyy viikon kuluttua näillä sivuilla: Oletko vinkannut yhtään samaa kirjaa tästä eläinlistasta?

 

 

ELÄIMELLISTÄ MENOA SEISKOILLE / kevät 2015

Esiteltyjen kirjojen lista on melko lyhyt, johtuen siitä, että jokaiseen kirjaan liittyi tietoisku, kysymys tai muu motivointi (kuvia, videopätkää) ko. eläimestä/eläimistä, jonka varjolla samalla esittelin tietokirjoja. Ja keskustelulle jätän myös tilaa. Lisäksi mukana oli muita eläinkirjoja, joita sai vapaasti tutkailla tunnin lopulla.

 

Doyle, Arthur Conan: Baskervillen koira

Baskervillen kirous höystettynä hyytävällä koiran ulvonnalla toimii hyvin aloituksena.

Puikkonen, Arja: Sydän saappaanvarressa

St. John, Lauren: Delfiinien laulu

Pelkäsin vähän, että tuntuu lapselliselta, mutta tähän tehtiin jopa varauksia.

Ojala, Anu: Pommi

Tätä täytyi alustaa huolellisesti. Keskustelua syntyi yllättäen blogikirjoittamisesta, ei niinkään eläinsuojelusta.

Stine, R.L: Goosebumps. Apua, muutun karvaturriksi

Ei ihan eläinkirja, mutta karvaa kuitenkin. Vetoaa poikiin ja kaikkia naurattaa karvankasvu.

Ezer, Sini: Aavikkohaukka

Salama, Annukka: Käärmeenlumooja

Tätä mietin myös, että pitäisiköhän vielä seiskoille, eikä kaikkia selvästi kiinnostanutkaan vielä, mutta paljon lukevat tytöt kiinnostuivat. Tästä syntyi koko porukan kesken hyvää keskustelua siitä, minkä eläimen voimat/kyvyt kukin ottaisi, jos saisi valita. Faunoidi-sarjasta tehdyt trailerit ovat myös tyylikkyydessään hyvä lisä vinkkaukseen.

Rouhiainen, Elina: Susiraja-sarja

Näistä vilautin kansikuvia ja lyhyesti kerroin jotakin. Heti oli kirjastosta käyty kyselemässä tunnin jälkeen, kun ei ollut mulla mukana.

 

MUITA ELÄINAIHEISIA KIRJOJA MUKANA:

Hagmar, Pia: Klara – yli esteiden (Klara-heppasarjaa)

Hebert, Noomi: Liekkien lahja (heppakirja, hieno mangakuvitus!)

Puikkonen, Emma: Kissaihminen

Kurvinen, Jorma: Susikoira Roi ja pyromaani

Uspenski, Eduard: Fedja-setä, kissa ja koira.

Kuka siellä? Minä täällä, posteljooni Petskin, toin teille pörriäisen!”

Tuttu kirja lapsuudesta, ehkäpä… Klassikko.


 

Tietokirjoja:

Arnold, Nick: Karmea totuus eläimistä

Andersson, Ingrid: Nuoren hevoshullun opas

Egerkrans, Johan: Pohjoismaiset taruolennot

(upouusi kirja pohjoismaiden taruissa esiintyvistä olennoista, joista aika monet ovat melko eläimellisiä)

Bennemann, Markus: Himokas härkäsammakko ja muita eläinkunnan seksipetoja.

Lopuksi kerroin pahalta haisevista luuseritorakoista, jotka lopulta saavat kaikki tytöt. Vilautin lähdettä, joka on siis aikuisten puolen tietokirja. Herätti suurta riemua, mutta myös vakavaa keskustelua siitä, miten tietokirjoista voi löytää punnitumpaa tietoa kuin internetistä.

        

T. Katri-täti