maanantai, 29. huhtikuu 2013

Kirjavinkkausta toiselle asteelle


Olen kaunokirjallisuuden suurkuluttaja ja kirjastonhoitaja Tampereelta. Olen aiemmin työskennellyt kirjastonhoitajana kaupunginkirjastolla ja informaatikkona lukioilla, mutta nyt työpöytäni on Tampereen seudun ammattiopiston kirjastossa. Hoidettavanani on pieni mutta ilahduttavan vilkas tietokeskus, missä asiakkaitani ovat merkonomi- ja datanomiopiskelijat ja opettajat.

Lukeminen ei ole se trendikkäin harrastus tässäkään koulussa. Äidinkielen kurssilla opiskelijat kuitenkin lukevat yhden vapaavalintaisen kirjan, joten mikäs sen parempi sauma kirjavinkkauksella. Olin vinkannut aiemmin peruskoululaisille ja kokemukset olivat hyviä. Niin kävi nytkin.

Äidinkielenopettaja valitsi testiyleisöksi ryhmän toisen vuoden datanomiopiskelijoita. Vinkkauksen lisäksi neuvoin heille verkkokirjaston hakua ja tarjontaa (lainattavat konsolipelit herättivät eniten kiinnostusta) sekä kerroin kirjaston lainattavista e-kirjoista. Opiskelijat olivat ilahduttavat kiinnostuneita, ottivat kantaa, kuuntelivat, lainasivat ja muutama kertoi omista suosikkikirjoistaankin.

Kohdeyleisön takia listassa on pieni poikamainen nörttipainotus. Rehellisenä varkaana tunnustan pihistäneeni listan mallin Vantaan lukudiplomeista, kuvat kustantajien sivuilta (kuvat ovat linkkejä ko. sivuille) ja muutaman lentävän lauseen osuvimmista kirja-arvioista. Listaa saa jakaa, käyttää ja muokata (CC-BY-SA). Jos hyvin käy, vastaavanlaisia vinkkauksia tulee lisää ensi lukuvuonna.

JA TÄSSÄ LISTA:

Scifiä, kauhua ja fantasiaa
Hal Duncan: Vellum
George R.R. Martin: Valtaistuinpeli
Richard Mathison: Olen legenda
Suzanne Collis: Nälkäpeli
Stephen King: Revolverimies
John Ajvide Lindqvist: Ystävät hämärän jälkeen
Joe Hill: Sarvet
George Orwll: Vuonna 1984

Raskasta elämää
Sofi Oksanen: Baby Jane
Jens Lapidus: Rahalla saa
Terhi Rannela: Taivaan tuuliin
Seppo Jokinen: Hervantalainen
Anu Juvonen: Lähiöoksennus

Tositarinoita
Ville Vuorela: Häirikkötehdas

Rikos kannattaa?
Lincoln Child: Utopia
Walter Isaacson, Steve Jobs

Loppukevennys
Miika Nousiainen: Vadelmavenepakoilainen
Aleksi Delikouras: Nörtti
Tuomas Kyrö: Mielensäpahoittaja
Mikko Rimminen: Pussikaljaromaani
Mikael Niemi: Populäärimusiikkia Vittulajänkältä
Erlend Loe: Supernaiivi
Terry Pratchett: Elävät kuvat
Dacvid Nicholls: Sinä päivänä

Vieraskynäili Heidi Eriksson

Kommentit

Ladataan...