Lokakuisena torstaina sain hieman haastavan yleisön: erityisluokka 3. - 5., opelta ennakkotieto "lukutaito hyvin vaihteleva". Tulkitsin, että osa oppilaista on hädin tuskin lukutaitoisia, jotkut taas saattavat selviytyä paksuistakin kirjoista. Jos joukossa on yksikin asperger-lapsi, hän on voinut perehtyä jo sotahistoriaan tai johonkin muuhun erityisalaan.

Koska en ennestään tuntenut yhtäkään oppilaista, aloin miettiä mahdollisia kiinnostuksen kohteita. Tein näppärästi 6 aiheryhmää, joista jokaiseen poimin 3 - 4 erilaista kirjaa, helppoja ja vielä helpompia. Lapset saivat valita, minkä ryhmän kirjoista halusivat kuulla. Kirjaryhmät oli merkitty erilaisilla kankailla ja somisteilla, jotta ne oli helpompi hahmottaa: futiskirjat lojuivat ruohomatolla, scifi tähtitaivaalla, halloweenkirjoja ympäröivät kummitukset.

Alkukysely paljasti, että yksikään tenava ei ollut koskaan lukenut hyvää tai mielenkiintoista kirjaa. Näinhän se tahtoo usein erityisluokilla olla: lukeminen on työlästä, kiinnostavan näköiset kirjat tuntuvat aina olevan liian vaikeita. Luokan pojat halusivat aloittaa jalkapallosta. Sitten siirryttiin avaruuteen ja tulevaisuuteen, josta jatkettiin eläinkirjoihin. Minkä jälkeen havaitsin levotonta liikehdintää... "Miten kauan tää kestää? Koska me lopetetaan?"

Mehän lopetetaan tietysti heti, kun jokaiselle on löytynyt sopiva kirja. Pojat ilmoittivat löytäneensä jo omansa. He saivat luvan valita haluamansa kirjan ja ryhtyä lukemaan sitä. Kahden oppilaan makua en ollut osannut arvata, mutta heille löytyi hyllystä Tatu ja Patu, uusimpia Minecrafteja sekä tietoa hissin toimintaperiaatteesta.

Pienen ryhmän kanssa on aina antoisaa touhuta, koska käytettävissä oleva 45 minuutin oppitunti riittää mainiosti mieluisen kirjan löytämiseen. Erityislapset ovat erityisiä myös sillä tavalla, että heidän kanssaan on erityisen mukava jutustella.

Et tämmöttis meil Turuus :)

terv. Leena-vinkkari

22.10.%20Saagas%20006.jpg22.10.%20Saagas%20005.jpg

Vinkatut kirjat

Jalkapallo

Parvela: Paten jalkapallokirja

Koskela: Rajalinja

Besley: Zlatan Ibrahimovic, supertähti

Spragg: Ronaldo, supertähti

Scifi

Parvela, Timo: Kepler62

Star Wars Hyvän ja pahan ikuinen taistelu

Star Wars rebels: keitä he ovat?

Eläimet

Lintunen: Savannin sankarit

Holland: Yllättävät ystävykset

Odgers: Lemmikkilekuri-sarja

Marttinen: Hurja hamsteri

Dekkarit

Mayer: Kadonneiden lompakkojen tapaus

Jansson: Suuren purjelaivan arvoitus

Mäkipää: Etsiväkerho Hurrikaanin uusi käsikirja

Agentit

Larry: Zac Power -sarja

Platt: Vakoojat

Kummitukset

Perttula: Kummitusperhe Kammoset

Palmenfelt: Vihreä koura ja muita kummitusjuttuja