On aika tehdä tiliä menneisyyden kanssa ja selvittää onko Kirjavinkkariblogi onnistunut tehtävässään. Varsinaisesti me olemme huono organisaatio, koska meiltä puuttuvat missio ja strategia eikä yhdistyksemme edes ole sitoutunut tilaaja-tuottajamalliin saati sitten tulosohjaukseen. Meillä on kuitenkin hyvä ja selkeä visio, jossa me ja muut saman alan toimijat olemme edistämässä lukuharrastusta ja kaikenlaistatekstien lukemista ja tuottamista. Erityisesti vinkaten, mutta tarvittaessa myös konkaten.

Varsinaisesti tässä kirjoituksessa tarkastellaan onko blogimme onnistunut tavoittamaan noin kahden toimintavuotensa aikana kirjavinkkareita, vinkkausongelmaisia ja kirjallisen tiedon levittämisestä ja etsimisestä kiinnostuneita. Siispä katsastetaan miten ihmiset ovat blogiin päätyneet, mitä hakusanoja on käytetty ja niin edelleen. Jos ette pidä tilastoista ja numeroista, voitte lopettaa lukemisen tähän, sillä täältä pesee tilastomyrskyä!

 

Kävijöiden määrän kehitys.

Blogi täyttää siis helmikuussa kaksi vuotta ja ainakin toistaiseksi kävijöiden määrä on kasvanut tasaisen varmasti siten että kuluvan vuoden kuukausittaiset kävijämäärät ovat kaiken aikaa olleet suuremmat kuin edellisenä vuonna samaan aikaan.Syksy on selvästi sesonkiaikaa ja vuotuinen vinkkaritapahtuma syyskuussa (Vinkkarimaraton 2009 ja Vinkkariviikot 2010) näkyvät selvänä piikkinä muuten aika tasaisessa kävijämäärässä. Toisaalta kesäloma näkyy selvänä vinkkariblogin hiljenemisenä kesä- , heinä- ja elokuussa. Eli vinkkariblogi seuraa koulujen loma-aikoja aktiivisuudessa. Kesäloma ja joululoma hiljentävät paitsi koulut, niin myös koulujen kanssa aktiivisesti toimivat kirjavinkkarit. Vuonna 2009 kuukausittainen kävijäkeskiarvo oli hieman yli seitsemänsataa kävijää kuussa ja huippukuukauden (marraskuu) aikana noin 1400 eli tuplaten keskiarvoon. 2010 kävijöitä oli keskimäärin hieman yli tuhat kuukaudessa ja kovimman kiireen aikaan eli jälleen marraskuussa blogissa vierailtiin hiukan yli 1600 kertaa kuukauden aikana. Ja jopa hiljaisen heinäkuun aikana vinkkariblogi kerää viitisensataa vierailijaa.Mistäs tiesit tänne tulla?


Tänä vuonna blogiin tulee siis noin 13000 vierailua. Aika suuri osa googlailee tiensä tänne ja Googlen kautta onkin tullut kuluvana vuonna noin kolmannes vierailijoista. Ylivoimaisesti yleisin hakusana on ollut kirjavinkkariblogi (547 osumaa). Listalle seuraavina ovat: kirjavinkkaus (158), kirjavinkkariyhdistys (148), kirjavinkkarit (50), kirjat 2009 (33) ja kirjavinkkari (33). Kahdenkymmenen suosituimman haun joukosta löytyvät lisäksi: arja palonen, kumuki, ella mustamo, markku kesti, vuoden kirja, ella kirjat, lukuvinkkaus, jaana hirvilammi, lasse-maijan etsivätoimisto, arja täti, mervi vaara ja tiina vallo. Oikeastaan kaikki vähintään kymmenen hittiä saaneet hakusanat liittyvät siis kirjoihin, kirjavinkkaukseen, yhdistykseemme, vinkkareihin tai kirjastolaisiin. Olemme siis sitä mitä haluammekin: Ammattiblogi, jota seurataan koska tarjoamme hyvää ja asiallista ammatillista tukea vinkkareille ja muille kirjojen esilletuomisen kanssa painiville. Tähän täytyy olla tyytyväinen.Googlen ohella toinen tapa löytää vinkkariblogiin on selvästi facebook. Ja blogausten postaaminen facebookkiin Kirjavinkkariyhdistyksen fb-sivuille nostaa todella aina hieman kävijämääriä täälläkin. Toisaalta kun postauksia on paljon kuten esimerkiksi vinkkariviikkojen aikaan, niin viimeiset postaukset eivät sytytä enää lukijoitakaan samalla tavalla. Mutta viikon tai kahden välein tapahtuva uutisointi näyttää oleva lukijoille sopiva tahti seurata mitä täällä tapahtuu. Yritämme pitää tämän mielessämme ja blogata riittävän usein, jotta blogimme ei näivety ja nukahda, mutta että emme toisaalta uuvuta sinua postausten paljouteen. Vuonna 2010 blogauksia on ollut tämä mukaan lukien toistaiseksi muuten 61 kappaletta. Muuten Kirjavinkkariblogiin viittaavat sivut ovat varsin ammatillisia tai sitten netin yleisimpiä hakukoneita. Meidän parhaita nettikavereitamme näyttäisivät olevan tilaston perusteella antitäti, kirjastot.fi, blogilista ja Hämeenlinnan kirjaston lokikirja.
 


Muuta turhaa tilastotietoa

Koska olemme ammatillinen ja asiallinen blogi ja kirjoitamme suomeksi, niin kaikkia varmaan kiinnostaa tietää, että meidän prime time on heti ruokiksen jälkeen eli vilkkaimmillaan blogimme on 13.00-15.00. Käynneistä muuten on Suomesta selvästi yli 90%. Kokonaan liikenne ei hiljene milloinkaan, mutta aamukahdeksastta keskiyöhön osuu varmaan 99% vierailuista. Mitä se viimeinen prosentti täällä tekee aamukolmelta jää hämärän peittoon.Jotta turhan tilastotiedon saturaatiopiste saavutettaisiin kerron tilastofriikkien riemuksi ja muiden kauhuksi, että yleisin selain vierailijoilla on ollut Firefox 3.6, yleisin käyttöjärjestelmä Windows XP ja tavallisin näytöntarkkuus 1024x768. Näiden tiedonmurusten myötä Kirjavinkkariblogi toivottaa kaikille hyvää Uutta vinkkarivuotta.

markku-setä

 

edit: Sellainen tilastotieto unohtui listasta, että maanantai on meillä melkein aina se vilkkain vierailupäivä kuten useimmissa kirjastoissakin. Ja aivan samoin meidän blogissamme liikenne hiljenee viikonlopuksi kuten kirjastoissakin eli lauantai ja sunnuntai ovat ne viikon hiljaiset päivät vinkkariblogissa.

Postauksia kuluvana vuonna on ollut 61 eli noin kerran viikossa olemme avanneet sanaisan arkkumme.

Kaikesta huolikatta oikein hyvää uutta vuotta 2011 kaikille lukijoillemme :)