Perjantaina tämä blogi täyttää kolme vuotta ja kuten aina syntymäpäivien ja vuodenvaihteiden aikaan on aika heittäytyä nostalgiseksi ja luoda retrospektiivinen katsaus menneeseen. Mikä meni pieleen, kuka on syyllinen, ketä saa kehua ja kuka oikeastaan on onniteltavana?

Kaikki alkoi oikeastaan jo syksyllä 2007 eli neljä ja puoli vuotta sitten. Jolloin istutettiin tämän blogin ensimmäiset siemenet kirjavinkkariklubin muodossa. Tuo klubi piti yhteyttä sähköpostilistan avulla joka oli kuitenkin aina vanhentunut. Listalla oli ihmisiä, jotka olivat ilmoittaneet etteivät kuuluneet sinne ja sieltä puuttui ihmisiä jotka olisivat halunneet olla siellä. Sitten joku jossain sai idean vinkkauksiin ja lastenkirjoihin erikoistuneesta ammattiblogista jonka olisi tarkoitus olla kaikkien Suomen kirjavinkkarien yhteinen tiedonlähde, tiedotuskanava ja mitä kaikkea ikinä siitä saisimme muotoiltua. Ihan varma en ole kuka oli ensimmäinen joka idean sai, mutta muistaakseni Tuija Lassila oli tarjonnut blogin pitäjäksi Pirkko Ilmasta jonka jälkeen pallo oli kiertänyt minulle. Suostuin ja helsingin päästä pyydettiin SusuPetal tekemään blogille ulkoasu. Melkein heti alussa blogaamaan ilmoittautui myös Arja Palonen Porista ja vaikka muitakin blogaajia on mukana ollut, niin pääastuu blogin kirjoituksista on ollut minulla ja Arjalla.

Alussa oli suo, kuokka ja paljon käyttämätöntä levytilaa. Emme olleet edes ihan varmoja mikä oli tämän blogimme tarkoitus, mutta pian marssijärjestykseksi asettautui kirjavinkkaus ensin, sitten lastenkirjastotyö ja muu lastenkulttuuri ja projektit, jos aikaa ja virtaa piisaa. Aika pian Kirjavinkkariyhdistys valtasi tämän blogin omaksi tiedotuskanavakseen, mutta meitä kiinnoostaa kyllä lastenkirjasto- lastenkirjallisuustyö laajemminkin. Kuitenkin meillä on täällä paljon vanhoja vinkkauslistoja, koska niitä aina meiltä kysellään. Ja vinkkauslistoja ja erityisesti teemoittaisia sellaisia tulee vastakin.

Osa (Kirjavinkkariyhdistyksen) tiedottamisesta tapahtuu nykyään facebookissa, mutta täällä on edes jotakuinkin kelvollinen haku vanhoihin juttuihin, joten kaikki listat ja tärkeät jutut tulevat tänne myös toistaiseksi. Lisäksi avasimme yhdistyksen koulutuskalenterin  sivublogiin, jotta koulutusilmoitukset eivät hukkuisi muiden postausten alle. Kun vuoden vaihteessa katselin tilastoja, niin tähän blogiin tultiin lähes pelkästään kirjavinkkaukseen, kirjoihin ja kirjavinkkareihin liittyvillä hakusanoilla mistä voinemme päätellä, että täytämme jonkin olemassaolevan tiedon tarpeen. Vastaamme vinkkariaiheiseen huutoon metsässä. Olemme ammatillinen tai ainakin vakavissaan kirjallisuutta harrastavien blogi ja se on juuri sitä mitä me haluamme olla.

Lopuksi toivon, että myös muut kuin minä ja Arja innostuisivat kirjoittelemaan tänne vinkkariaiheisia tekstejä ja lisäämään omat vinkkauslistansa tänne muiden avuksi. Vakioblogaajaksi haluava saa tunnukset minulta ja satunnaiset viestit voi lähettää Kirjavinkkariyhdistyksen sähköpostiin (kirjavinkkariyhdistys(a)gmail.com ), josta me sitten lisäilemme ne tänne blogiin.

 

Kiitos kuluneista vuosista uskolliset lukijamme. Toivottavasti yhteistä asiaa on vielä vuosiksi!

 

markku-setä