...ia saga iatkuubi...

Täysin tyhjästä idea Kirjavinkkariyhdistyksestä ei syntynyt, sillä jo tuolloin oli olemassa Kirjavinkkariklubi, rekisteröimätön yhdistys, joka oli saanut alkunsa kun Marja-Leena Mäkelä, Pirkko Ilmanen ja Markku Kesti olivat tavanneet Kirjasilla Sastamalassa. Pirkko toimi Klubin dresipenttinä ja yhteydenpito hoidettiin sähköpostilistojen kautta. Toiminta ei ollut hirvittävän suunnitelmallista ja kun kenelläkään ei ollut oikein aikaa hallinnoida muuttuvia osallistuja- ja yhteystietoja, niin paljon aikaa käytettiin yhteydenpidon menetelmistä keskusteluun. Onneksi joukossa oli joku joka keksi heittää ilmoille sanan blogi. Tavallisesti asioista ihan pihalla oleva lähde eli allekirjoittanut muistelee, että kyseessä oli Tuija Lassila (Saa korjata, jos joku muistaa paremmin). Kun kukaan ei kokenut osaavansa perustaa eikä ylläpitää blogia, niin Pirkko heitti minun nimeni ilmaan. Työskentelin tuolloin Hollolan kirjastossa ja olin suhteellisen vasta vakipaikan saanut, joten en ollut ehtinyt koota itselleni valtavaa vuorta pakollisia duuneja, joten blogin pito solahti aikatauluihini varsin vaivattomasti. Alkuperäisen ulkoasun suunnitteli Susu Petal. Nykyinen kuvitus on Iisalmelaisen sarjakuvataiteilija Jupu Kallion käsialaa. Maaliskuussa 2008 oli aika ensimmäisen kirjavinkkariblogin postaukselle.

Alussa blogin pääasialllinen ylläpitovastuu oli minulla, mutta aika pian Arja Palonen Porin kirjastosta liittyi aktiiviylläpitäjäksi. Satunnaisia apuja olemme saaneet matkan varrella useilta kollegoilta, mistä heille tässä kiitos.

Blogi oli alkuun vain laajennus kirjavinkkariklubin hieman ontuvaksi koetulle yhteydenpidolle, mutta kun Kirjavinkkariyhdistys rekisteröityi, teki yhdistys Kirjavinkkariblogista virallisen tiedotuskanavansa. Jo ennen virallistamista sinne blogattiiin ahkerasti ja Setädit kiertueelta blogattiin joka päivä tuoreeltaan ja joskus jopa suoraan tapahtumapaikoilta. Nykyään tällainen livetwiittailu alkaa olla jo peruskauraa, mutta vinkkarit kokeilivat sitä jo viime vuosikymmenellä! Saman vuoden marraskuussa me pidimme toivorikkaana seminaaripäivän Tampereella ja siellä keskusteltiin yhteistyön laajentamisesta paljonkin. Ja kyseisen päivän pöytäkirjasta on seuraavakin lainaus:

” Kuntarajat ylittävä yhteistyö on verrattain harvinaista ja jo oman kunnan sisällä yhteistyö muiden saman alan toimijoiden kanssa ontuu, mutta toivottiin, että vinkkariverkostosta voisi löytyä apua tähän ongelmaan. Myös Kirjavinkkariyhdistyksen perustamisesta keskusteltiin. Nähtiin, että olisi hyvä, jos joku taho antaisi virallisia suosituksia kirjavinkkarien työstä, palkkauksesta, lukupäivistä jne. Tällainen antaisi selkänojan johon paikalliset vinkkarit voisivat nojata…”.

Niinpä keväällä 2009 Tampereella, perinteisillä Allin päivän kirjakutsuilla me olimme jo toivorikkaina perustamassa yhdistystä, koska koimme ajan olevan kypsä. Toinen syy oli se, että me koimme alan koulutuksen olevan pahasti puutteellista ja halusimme itse järjestää sellaisia koulutuksia kuin me vinkkarit tunsimme kaipaavamme. Intoa puhkuen saavuimme Tampereelle perinteiseen vuoden kirjat katsaukseen (Mistä muuten myös kiitos Tampereen kirjastolle!) ja kuinkas sitten kävikään?

 

Perustamiskirja

 

Me allekirjoittaneet olemme perustaneet Kirjavinkkariyhdistys nimisen yhdistyksen, liittyneet siihen jäseniksi ja hyväksyneet sille seuraavat säännöt.

 

Tampereella 12.2.2009

 

Allekirjoittajina olivat muistaakseni Reetta Saine Pirkkalan kirjastosta, Jaana Kakkonen Nokian kirjastosta, Matti Karjalainen Hervannan kirjastosta Tampereelta ja allekirjoittanut.

Tässä kun olen hieman loikkinut ajassa edestakaisin, niin otetaanpa pieni ja yksinkertaistettu yhteenveto  tähän mennessä tapahtuneesta.

Ennen vuotta 2007 meillä oli vain Marja-Leena Mäkelä joka vinkkasi ja opetti ja jonka Kirjavinkkarikirja oli pohjana yhden vinkkarisukupolvelle No oli pari muutakin, mutta vinkkareita oli vähän ja harvassa.) Syyskuun lopulla vuonna 2007 Vammalassa (nyk. Sastamala) pidettiin Lasten ja nuorten kirjapäivät, joiden seurauksena perustettiin Kirjavinkkariklubi vy (vy= Vinkkaa Yhdessä). Seuraavan vuoden huhtikuun lopulla Hollolassa Reetta Saine esitti minulle kysymyksen, jonka seurauksena kolme vinkkaria lähti saman vuoden syyskuussa viikoksi kiertueelle vinkkaamaan. Marraskuun lopulla me järjestimme vapaamuotoisen ja kotikutoisen vinkkaritapaamisen Tampereella ja 12.2.2009 oli Kirjavinkkariyhdistyksen perustamiskokous. Näin Sääntö-Suomi oli jyrännyt ihastuttavan anarkian jälleen kerran. Anteeksi myös tästä.

 

saga iatkuupi (aneluista huolimatta!)

 

markku-setäedit. Pari virhettä korjattu