Se on tilastollisen vuosikirjan aika.
Tänään viimeinen vinkkaus tälle vuodelle, juu, tiedän, että olisihan tässä vielä aikaa, mutta päätin, että pistän pisteen tähän kohti. Just nyt. Ja hyvä niin

Takana on taas pitkästä aikaa vähän vilkkaampi vuosi, sillä tuli ennätystahtiin vinkattua.
Elän kouluvuoden mukaan kuten kai kaikki koululaisten kanssa töitä tekevät, joten tässä piti oikein kaivaa vanhoja listoja, että muisti, mitä sitä on alkuvuodesta vedetty.

Hienointa hommassa on se, että olen nyt jo parin vuoden ajan voinut keskittyä täysin yläkoululaisiin. Periaatteessa mulle kuuluu edelleen 5-6-luokat, mutta käytännön syistä, mun vinkkausjonot on niin pitkät, että kollegat ottavat nekin. Minä siis keskityn yläkouluihin ja vähän ekstraan.

Suurimman lohkon vinkkauksistani vei tänä vuonna seiskat.
Seiskoille vedän ihan peruspakettia sen mukaan, mitä hyllyssä on ja onko luokalla joku erityispainotus.

Kaseja on toiseksi eniten. Ja melkeimpä 90% kasien vinkkauksista on genrevinkkausta.
Genreistä esittelen fantasia, scifin, kauhun ja jännityksen. Joidenkin opettajien listoilla pyörii myös romantiikka, jonka otan mukaan sen suuremmin esittelemättä. Jotain asiasta mainitsen.
Tässä linkki aikaisempaan postaukseen, jossa noita genrejä olen listannut. Lista elää joka vuosi mutta pääpiirteittäin sama.

Loput on sitten ysejä ja puolet ysien vinkkauksista on kotimaiseen kirjallisuuteen liittyvä juttu. Se nyt virallisesti olisi klassikkovinkkausta, mutta opettajat kertovat klassikoista, joten minä keskityn enemmän nykykirjallisuuteen. Ja tämän päivän vinkkaus taas osoitti sen, että kyllä sieltä hyvää kamaa löytyy, koska kirjat meni käsistä.

Näillä se vuosi sitten meneekin. Vinkkaan entiseen tapaan pääkirjastossa, mutta keikkailen lähikirjastoissa, mikäli sinne yläkoululaisten on helpompi tulla.

Mutta joka vuosi jotain uutta. Tänä vuonna olen saanut kokeilla parivinkkausta, koska vinkkausjononi todella ovat sellaisia, että asialle on päätetty tehdä jotain. Joten vuoden viimeiset vinkkaukset vedin yhdessä kollegan kanssa, tammmikuussa vedämme vielä yhden lähikoulun kimppaan ja sen jälkeen kollega on valmis vetämään ainakin seiskaluokkia yksin. Hieno homma, koska silloin suurin ruuhka (eli yleensä syys-lokakuu) väljenee mulla hiukan.
Alakouluvinkkauksia meillä tekee sitten useampi henkilö.

Ja joka vuosi jotain kivaa.
Näillä mentiin vuotuisessa kurnajaisvinkkauksessa eli Porissa Samkin uudet opiskelijat osallistuvat Kullttuurikutuun, joka sisältää mm. vinkkausta työnimellä miten selvitä baari-illasta.

rajattu-normal.jpg

 

angsti_arja_lavalla-normal.jpg
Kuva: Antti-Jussi Marjamäki

Ja tältä näytti Arja-täti Nuori Pori harrastaa -tapahtuman päälavalla. No en laulanut en, mutta mainostin vähän kulttuuria. Ja sitä, että meillä saa hengailla, ei ole pakko olla aktiivinen.
Aika katu-uskottava, vai mitä sanotte.

Näihin kuviin ja tunnelmiin, ymmärtänette ehkä nyt, miksi olen siirtynyt lapsista nuoriin. Vai kumpi oli ensin, tyyli vai kohderyhmä.

Hienosta vuodesta kiittää siis Arja-täti

safe_image-normal.jpg

p.s. Meinasi unohtua se hauskin. Lokakuussa reviteltiin ihan muissa jutuissa eli tehtiin yhteistyönä Joulumysteeri.
Joko olet tutustunut. Katso täältä.