Helmet-lukuhaaste 2018 (linkki) on jo neljäs laatuaan. Vaikka nimi viittaakin pääkaupunkiseutujen kirjastoihin, on suorittajia ympäri Suomea ja jopa ulkomailla. Helmet-lukuhaasteen Facebook-ryhmässä (linkki) on yli 7 000 jäsentä. Keskustelu ryhmässä on vilkasta, ja kirjallisuuden ystävät jakavat omia lukukokemuksiaan ja toisaalta pyytävät myös apua haastaviin kohtiin.
50 kohdan listan rinnalla on myös lyhyempi Pieni lukuhaaste (linkki), joka kulki aiemmin nimellä lasten lukuhaaste. Pieneen lukuhaasteeseen voivat tarttua niin lapset kuin aikuisetkin, mikäli 50 kohtaa tuntuu liian haastavalta.
Vinkkaamme kevään aikana luettavaa Pienen lukuhaasteen kohtiin, tästä postauksesta löydät vinkkejä kohtiin 6–10. Lista julkaistaan myös Helmet.fi-sivustolla.
6. Kirjan tapahtumat sijoittuvat mielikuvitusmaahan
Salla Simukka, kuv. Saku Heinänen: Sisarla - seikkailu toisessa maailmassa
Eräänä kummallisena talvena, jolloin lunta on niin paljon, että ihmiset hädin tuskin pääsevät liikkumaan, 11-vuotias Aliisa putoaa lumen läpi toiseen maailmaan, Sisarlaan. Sisarlassa Aliisa huomaa olevansa Salamaisuuksien puutarhassa. Puutarha on Aliisan mielestä maailman ihmeellisin paikka, jossa kohtaa toinen toistaan kiehtovampia olentoja. Kaikkein eniten Aliisaa kuitenkin ilahduttaa, että hän löytää puutarhassa ystävän, tytön nimeltä Meri. Kovin kauan Aliisa ja Meri eivät saa nauttia Salamaisuuksien puutarhan ainaisesta kesästä, vaan heidän oma maailmansa kaipaa pelastamista. Eikä maailmoja tietenkään voi pelastaa ilman seikkailua.
Simukan romaani on ikään kuin kunnian osoitus tunnetuille ja rakastetuille tarinoille. Teksti vilisee viittauksia muun muassa Liisan seikkailuihin ihmemaassa, Lumikuningattareen ja Salaiseen puutarhaan. Vaikka kirjassa lainataan paljon aineksia muualta, on Simukka onnistunut luomaan omaperäisen ja kiehtovan lastenromaanin.
7. Ystävän tai perheenjäsenen sinulle valitsema kirja
Elena Favilli & Francesca Cavallo (suom. Maija Kauhanen): Iltasatuja kapinallisille tytöille
Astronautteja, merirosvoja, tutkijoita, aktivisteja, maalareita, tietojenkäsittelytieteilijöitä, vakoojia, urheilijoita ja hallitsijoita – mikä heitä yhdistää? Elena Favillin ja Francesca Cavallon kirjassa ”Iltasatuja kapinallisille tytöille” heitä yhdistää se, että he kaikki ovat naisia (tai vielä tyttöjä). Sadunomaiset kertomukset tosielämän naisvaikuttajista, historian hämäristä aina nykyaikaan ja kaikista maapallon kolkista, antavat sivistystä perheen pienempien viihdyttämisen oheen.
Kirjan saduissa on monenlaisia ja piirteitä, mutta muutama teema nousee esiin useammassa tarinassa. Monesti ympäröivä yhteisö on vastustamassa sadun päähenkilön pyrkimyksiä tehdä jotain mitä muut naiset eivät ole tehneet- tämä teema on läsnä monissa nykyajankin kertomuksissa. On myös vaikeista oloista nousevien nuorten naisten tarinoita ainutlaatuisiin tekoihin pystyviä yksilöitä. On myös tieteentekijä jota sotakaan ei pysäytä, soturia ja monenlaista taiteilijaa eikä moottoriurheiluakaan ei ole unohdettu sadan sadun kirjassa.
Jokainen satu on sivun mittainen ja samalta aukeamalta löytyy päähenkilön kuva sitaatilla. Kirja on myös hieno kuvituksensa puolesta. Tämä kirja sopii kaikille – muillekin kuin kapinallisille tytöille siis (kirjan nimi jopa johtaa hieman harhaan, sillä kirjassa on paljon vallanpitäjäksi päässeitä tai siihen syntyneitä) !
8. Sarjakuvalehti tai -kirja
Alan Moore, Dave Gibbons & John Higgins: Vartijat
Alan Mooren synkässä klassikkosarjakuvassa seurataan kahta juonilinjaa, jotka kuitenkin kiehtovasti kietoutuvat yhteen. Eletään vuotta 1985, jolloin Yhdysvaltojen ja Neuvostoliiton välinen vihanpito on eskaloitunut ydinsodan partaalle. Kello käy vääjäämättä kohti tuomiollista keskiyötä. Samaan aikaan New Yorkissa löydetään murhattuna Edward Blake, joka tunnettiin paremmin Koomikkona - yhtenä Vartijat-ryhmän jäsenenä. Vartijat olivat naamiosankareista koostuva ryhmä ihmisiä, jotka pitivät yllä katujen rauhaa ja järjestystä. Oman käden oikeuden jakajat nähtiin kuitenkin liian ongelmallisina, joten heidän toimintansa kiellettiin lailla. Hajoamisen jälkeen Vartijat suuntasivat kaikki omille teilleen, eivätkä liiemmin pitäneet enää toistensa kanssa yhteyttä. Koomikon murhapaikalle kulkeutunut, toinen Vartijoihin kuulunut, Rorschachin uskoo, että joku taho jahtaa ex-naamiosankareita haluten eliminoida loputkin ryhmän jäsenistä. Rorschachin teoria vahvistuu, kun ainoaa supervoimia omaavaa naamiosankaria, tohtori Manhattania, riepotellaan ja lynkataan härskisti julkisuudessa, minkä vuoksi superihminen joutuu jättämään maapallon. Tohtori Manhattan on ollut myös Neuvostoliiton ja Yhdysvaltojen välisen kiistan tasapainottava tekijä, ja hänen poistumisensa ajaa valtioiden kriisin yhä syvemmäksi samalla, kun ydinaseita aletaan valmistella laukaisua varten. Mooren teoksesta huokuu kylmän sodan tunnelma, ja samalla siitä voi lukea purevaa kritiikkiä yhä edelleen voimissaan olevaa supersankaribuumia kohtaan. Mooren synkkää tarinaa kuvittaa sen hengen mukaisesti Dave Gibbonsin ja John Higginsin kuvitus ja väritys. Vartijoiden tarina on saanut jatkoa omissa sarjakuva-albumeissaan myös suomeksi.
9. Kirjassa luetaan kirjaa
Hopeoitu vainaja ja muita sivuja Stepanin koodeksista
Stepanin koodeksi on muinainen kirja, jossa piilee suuria voimia. Mutta se myös kylvää tuhoa, hulluutta ja kuolemaa halki aikojen muinaisesta Koreasta 1800-luvun Ouluun ja tulevaisuuden maailmaan. Kaikissa kauhuantologian novelleissa esiintyy tämä pelottava kirja muodossa tai toisessa. Ei herkkähermoisille, emmekä ota vastuuta, jos alat kuulla pian kavioiden kopinaa...
J. K. Rowling: Harry Potter ja puoliverinen prinssi
Harry Potter aloittaa kuudennen opiskeluvuotensa Tylypahkan koulussa. Sattumalta Harry löytää käsin tehdyillä merkinnöillä parannellun oppikirjan, jonka avulla hän pääsee loistamaan ennen niin vastenmielisissä taikajuomissa. Mutta kuka on kirjan entiseksi omistajaksi mainittu puoliverinen prinssi? Ja voiko kirjassa piillä jokin vaara?
10. Kirjassa on mukana meri
Helena Waris: Linnunsitoja
Kirjan alussa päähenkilö Zemi roikkuu alastomana ja sidottuna Ada-nimisen naisen käsittelyssä. Asetelma on vähintäänkin hämmentävä ja herättää ajatuksen siitä, mille ikäryhmälle kirja on suunnattu. Kirjassa ei kuitenkaan palata enää alun sadistisiin tunnelmiin muuta kuin silloin, kun Zemi kertoo menneisyydestään.
Kirjassa eletään aikaa, jossa mystiset Koneet hallitsevat maailmaa. Zemi matkaa majakkasaarelle, joka on vastarintaliikkeen tukikohta ja johon Koneen valvonta ei ylety. Majakan huipulta löytyy kyyhkyslakka, jonka lintuja vastarintaliike käyttää viestien lähettämiseen. Linnut ovatkin ainoa viestintäkeino, jota Kone ei hallitse.
Mikä Kone on? Sitä kirjassa ei avata kokonaan, mutta siitä annetaan vihjeitä. Kone on tekoäly, joka oppii uutta jatkuvasti. Se kontrolloi, vahtii ja tasapäistää ihmisiä. Kirjassa mainitaan myös, että aikoinaan kaikilla ihmisillä oli omat Koneet (eli älypuhelimet) taskuissaan. Kapinalliset haluaisivat palata aikaan, jossa ihmiset hallitsivat maailmaa.
Alle 200-sivuisessa kirjassa ei ole turhia täytesivuja, tarina pitää hyvin otteessaan. Sopii erityisesti nuorille aikuisille.
Kommentit