Otsikosta kiitos Salla Simukalle, mutta mistä on oikein kysymys? Lyhyesti kaikki alkoi uudelleen tästä Hesarin artikkelista, jossa esikoiskirjailijoiksi tituleerattiin jo kauan kirjailijan työtä tehneitä ja jo monta kirjaa julkaisseita kirjailijoita. Mm. Ansu Kivekäs, Mikko Kalajoki ja Mila Teräs  saivat huomata, ettei lasten- ja nuortenkirjallisuuden kirjoittaminen ole ollut kirjallisuutta. Kirjailija Siri Kolu, kommentoi syksyn esikoislistaa kärkevästi: "Lasten- ja nuortenkirjailijoiden pitäminen esikoiskirjailijoina osoittaa Hesarilta laajaa kirjallisuuden lukeneisuuden puutetta ja kulttuurillista lukutaidottomuutta. Häpeä Hesari!" 

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden pitäminen toisen luokan kirjoituksina on tietysti jotain enemmän kuin pelkästään Hesarin kulttuuritoimituksen urpoilua. Nobelilla aateloitujen kirjailijoiden listalla alaikäisille kirjoittaminen paljastuu suureksi synniksi ja kirjallisen meritoitumisen kannalta haitalliseksi harhapoluksi. Lapsille kirjoittaneiden nobelistien listalta kun löytyvät Selma Lagerlöf, Rudyard Kipling ja .. öö tota niin. Jos kaksi prosenttia nobelisteista on tunnettuja lastenkirjallisesta tuotannostaan, niin onhan silloin meillä Suomea laajempi arvostusongelma. 

Miksi lapsille ja nuorille kirjoitetut tekstit eivät ole oikeaa kirjallisuutta? Miksi kaksikymmentä vuota kirjoittanutta tituleerataan esikoiskirjailijaksi vasta kun hän kirjoittaa nuorten sijaan aikuisille. Miksi on olemassa laajalle levinnyt oletus lastenkulttuurin huonommuudesta? Erityisen oudolta tällainen tuntuu Tove Janssonin juhlavuonna, jolloin meidänkin kirjastostamme aikuiset ja vanhukset kantavat muumikirjoja ja muuta Toven tuotantoa innosta piukkana ovista ulos. Hesarin logiikallakin Muumi -sarja on pelkkää p***aa, jonka kirjoittamisen sijaan Jansson olisi voinut kirjoittaa oikeaa kirjallisuutta. 

 

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden aliarvostuksen puolesta päreensä polttanut pj toivottaa kaikki hyvää lasten- ja nuortenkirjallisuutta dissaavat kirjallisuuden hautausmaalle muiden sotanorsujen seuraksi. Lastenkirjallakin on oikeus ihmisarvoiseen kohteluun!