En koskaan mene sänkyyn ruman kirjan kanssa
Mace Ojala järjesteli minulle koekäyttöön pariksi viikoksi eKirjan, BeBook merkkisen laitteen. Kiitokset testimahdollisuudesta Labs.kirjastot.fi lle ja sitä kautta Kirjastot.fi lle. Ennen raporttia haluan tunnustaa olevani kirjafriikki ja friikkiyteni kohdistuu tässä tapauksessa fyysiseen esineeseen. Kirja on kaunis, tuoksuu hyvältä. Sen sivuja kääntäessä paperin hiljainen kahina on kuin silkkisen yöpaidan ääni rakastajattaren iholla. Kirja ei tarvitse mitään lisälaitteita, ei sähköä, ei laturia. Se on kompaktin kokoinen ja käyttöliittymä on niin helppo, että jo pieni lapsi osaa käyttää sitä itse. Kirja on tehokas ja esteettinen. Mutta kuitenkin kirjassa on kyse myös sisällöstä. Teksteistä. Kahden viikon ajan yritin työntää mielestäni kirjan ja keskittyä tekstiin ja tämä on lyhyt tarina siitä.
Kosketusnäyttö on rikki
Kokeiltavakseni olin saanut siis Labs.kirjastot.fi:n kautta siis BeBook -lukulaitteen. Laite sinänsä oli varsin kohtuullisen kokoinen eikä liian painavakaan. Virtanappulaa painettuani laitteeseen ilmestyi tumma teksti vaalealla pohjalla ja kaikki näytti kaikin puolin hyvältä. Kontrasti näytti hyvältä, näytön pinta ei ottanut pahoja heijastuksia ja laite itsessään oli varsin sopivan kokoinen. Ensiksi tökkäsin sormella näytöllä olevaa valikkoa, mutta mitään ei tapahtunut. Napautin uudestaan ja kun edelleenkin kone murjotti, kokeilin ravistella laitetta hieman. Parin yrityksen jälkeen minun oli todettava, että kosketusnäyttö ei ollut rikki, koska laitteessa ei ollut kosketusnäyttöä. Tässä vaiheessa minulle selvisi laitteen viheliäisin puoli. Käyttöliittymä ei perustunut kosketukseen, tarjolla ei ollut hiirtä eikä perusnäppäimistöä, vaan tarjolla oli kymmenkunta näppäintä joilla laitteen toimintaa ohjailtiin. Jos kuvaruudulla oli tarjolla '6. E-kirjat', painamalla numeronäppäintä 6, pääsi katsomaan mitä e-kirjoja kansiossa oli. kansiorakenne oli muuten kyllä ihan tuttua tietokonemaailmasta ja kompuutterin kanssa sinut olevat käyttäjät ymmärtävät varmasti kansiorakenteen ilman ongelmia. Tietokonemaisuutta korosti vielä se, että kun BeBookin kytki tietokoneeseen mukana tulleella välikaapelilla, se oli tietokoneen mielestä aivan tavallinen massamuisti. Periaatteessa siis iso ja näytöllä varustettu muistitikku.
En ollut ainoa muuten joka lankesi kosketusnäyttöoletukseen. Kaikki meidän kirjastossa laitetta kokeilleet kokeilivat ensiksi onko siinä kosketusnäyttö ennen kuin alkoivat kokeilla muita tapoja ohjata apparaattia.
Muita teknisiä miinuksia ja plussia
Kun laitteen sielunelämä ja ohjauslogiikka alkoi avautua, oli aika lisätä omia tekstejä ja kokeilla lukea niitä. Koska tietokoneen mielestä laite oli vain tavallinen massamuisti, oli tiedostojen siirtäminen helppoa. Tai olisi ollut helppoa, jos ekirjoille saisi helposti materiaalia. Suomeksi tarjolla on toistaiseksi tuskin mitään enkä kehdannut ostaa koeluettavakseni eKirjaa netistä. Riittävästi tekstejä kuitenkin löytyi, jotta testistä ei tullut sutta. Laitteen etuna esimerkiksi Kindleen verrattuna oli sen hyväksymien formaattien moninaisuus. BeBook kelpuutti vähän kaikenlaisia tekstejä ja jopa ääni- ja kuvatiedostoja. Kindlen ostaja valitsee samalla Amazonin (ja iPadin ostaja Applen) ja tätä kytkykauppaa ja riippuvuutta laitteistovalmistajan hyväksymästä ostopaikasta ei kai edelleenkään voi murtaa? Tästä piste Bebookille. Tai oikeastaan monta. Elukulaitteen sitominen johonkin toimittajaan tuntuu täysin järjettömältä.
Muita hyviä ominaisuuksia oli hyvä akkukesto ja mahdollisuus vaihtaa fonttia, tekstin kokoa ja lukusuuntaa (pystyyn vs vaakaan). Muistiakin on tarkoitukseen riittävästi. Miinuksena sivun vaihto oli häiritsevän kömpelöä. Ja iso miinus laitteen ohajuslogiikasta. Kosketusnäyttö, tasohiiri tms olisi paljon toimivampi ratkaisu. Äänikirjan lukuominaisuutta vai pitäisikö sanoa kuunteluominaisuutta en kerta kaikkiaan muistanut testata, joten siitä en sano muuta kuin, että hyvä lisähän se monikäyttöisyys olisi. Yhteenvetona miinuksista ja plussista voisin sanoa, että suurin osa miinuksista mennenee tuotekehittelyvaiheen piikkiin ja ajan kuluessa kehittyvä tekniikka ja käyttöliittymäsuunnittelu kyllä tasoittanevat rypyt varsin nopeasti.
Ostaisin, mutta...
Nykyisen kaltaisena laitteena voisin eLukulaitteen ostaa lähinnä työkäyttöön. Kun työmatkalla pitää kuljettaa paljon papereita, tekstejä ja kirjoja mukana, niin eKirja olisi kyllä kätevä lisä. Ulkomaan lomamatkoille olisi mukava ottaa useampi kirja mukaan kun se ei olisi enää pois sallituista kiloista matkatavarassa. Mutta. Ja oikeastaan aika iso mutta. Miksi ostaisin tällaisen laitteen omakseni hintaan 269 euroa plus miinus jotain? En keksi yhtään hyvää syytä. Melkein samalla hinnalla saan miniläppärin, jossa on Internet, näppäimistö omien muistiinpanojen lisäämistä ja tekstien muokkaamista varten ja vielä enemmän muistia. Tai iPhonen tai vastaavan kosketusnäyttöisen telefoonin, jossa saan melkein samaan hintaan puhelimen, mahdollisuuden selata Internettiä ja vielä sen lukulaitteen? Nykyisellään eKirja on aivan liian kallis ja yksipuolinen laite. Siinä missä kaksi ja puoli sataa euroa pelkästä kirjojen lukulaitteesta tuntuu minusta paljolta, niin nelisensataa hybridistä (;-b) jolla voi lukea kirjoja, selata Internettiä ja jota voi tarvittaessa käyttää puhelimena kuulostaa jo aika halvalta. Ja varsinkin Kindlen kaltainen laite joka suostuu ostamaan sisältöä vain Amazon.comista...ei hyvää päivää. En ostaisi.
Lisätkää BeBookiin kosketusnäyttö, riittävä näppis, jotta voin tehdä omia muistiinpanojani. Lisätkää siihen Internet ja mahdollistakaa sen käyttö puhelimena ja kuorruttakaa soppa wifillä ja bluetoothilla, niin olen erittäin kiinnostunut. Ainakin kunhan se hinta ei nouse yli viidensadan euron. Työkäyttöön erittäin näppärä ja hyödyllinen laite olisi joukossamme. Entäpä se fiilispuoli? No. Kyllä perinteinen kirja vain tuntuu paremmalta. Ei elämän mittaiselle romanssille näin helpolla lueta madonlukuja;-)
markku-setä
Kommentit