Olen tämän kevään aikana kohdannut kaksi tärkeää lasten ja nuorten ryhmää. Joskus on tilanne, että kaikista tukitoimista huolimatta kotonaoleminen on hankalaa tai on parempi, että nuori saa tukea elämäänsä jostain päivätoiminnasta. Tällaisten ryhmien kanssa ajattelin vinkkausta kahdella tapaa: kirjat voivat antaa hetken tauon omiin ongelmiin tai varsinkin nuorten kohdalla kirjan maailmasta voi löytää lohtua ja helpostusta omiin juttuihin.

Lasten ryhmästä tiesin ennakkoon sen, että he ovat kaikki alle 13-vuotiaita ja vauhti ja vaaralliset tilanteet kiinnostavat. Toisaalta ohjaajat haluavat tietysti hiukan rajoittaa, ettei mitä tahansa lueta. Otinkin lähtökohdaksi sen, että vaikka vinkkaan lapsille hyviä kirjoja niin silti samalla yritin avata kirjaa myös aikuisille niin, että "kuinka tuhtia kamaa kirjassa on", jotta eivät rajoita liikaa mutta osaavat myös ohjata oikean kirjan oikealle lukijalle.

Vinkkaus kesti kauemmin kuin etukäteen ajattelin, sillä lapset kuuntelivat täysin hiljaa ja minä sitten vain puhuin ja puhuin. Vinkkauksen jälkeen kirjat kaapattiin heti kainaloon ja seuraavana päivänä sain tiedon, että lapset olivat lukeneet joka välissä ja lukemisesta tuli nyt must-juttu heillä.

Tässä alakoululaisten listani.

The amazing Spider-man: sankarin synty

Asphyxia: Kalmankalliot

King, Daren: Hiirenkuonoleipiä

Larry, H.I.: Zac Power –sarja

Lipasti, Roope: Terveisin Robinson Saarinen

McCall Smith: Akimbo-sarja

McMullan, Kate: Uusi oppilas (Lohikäärmeakatemia)

Minun kirjani: erään koiran muistielmat

Pastis, Stephen: Timi Möhläri: tekevälle sattuu

Salmson, Jo: Tam kerjäläispoika

Tanttu, Ville: Tiikerisydän

Thorarinn Leifsson: Iskän salaisuus

Widmark, Martin: Nelli Rapp -sarja

 

Nuorten ryhmästä sain etukäteistietoa sen verran, että oman itsensä etsiminen on se juttu. Ja niitä kirjojahan nuorille on. Sen lisäksi sovimme ryhmän kanssa, että jos puhun sellaisesta aiheesta, josta ei halua kuulla, ahdistaa liikaa tms. niin voi nostaa käden pystyyn ja tiedän lopettaa.

Nuorille puhuin aluksi siitä, kuinka kirjasto on paikka, jonne voi tulla hengaileen, ei tarvitse lainata, ei tarvitse kohdata ketään jos ei halua, voi tulla ja olla oman fiiliksen mukaan. Sen jälkeen puhuin kirjoista ja samalla kerroin, mitä kirjoja nyt menee paljon, mikä on in jne. Eikä onnekseni yhtään kättä noussut.

Nuorten listani on aika rankka. Sen sanoin suoraan.

Andrews, Jesse: Maailmankaikkeuden huonoin elokuva eli

Harstad, Johan: Darlah: 172 tuntia kuussa

Pearson, Mary E.: Kuka on Jenna Fox?

Porthan, Piritta: Kun enkeli myöhästyy metrosta

Rannela, Terhi: Yhden promillen juttuja

Saalo, Venla: Kirkkaalla liekillä

Salama, Annukka: Käärmeenlumooja

Simukka, Salla: Jäljellä

Simukka, Salla: Punainen kuin veri

Simukka, Salla: Viimeiset

Smith, Jennifer E.: Tilastollinen todennäköisyys kohdata se ainoa oikea

Spinelli, Jerry: Tähtityttö

Teräs, Mila: Sininen huone

Veirto, Kalle: Säbätalvi

Vigan, Delphine de: No ja minä

Young, Moira: Julma maa

Ja palaute. Sovimme että tapaamme vielä mahdollisesti keväällä uudelleen tai sitten syksyllä. Eli nappiin meni tämäkin.

Tällaiset erityisryhmät ovat ne kaikkein tärkeimmät vinkkaukset minulle. Haastavia, mutta toisaalta niin tärkeitä, että sitä ei aina itse edes osaa sanoittaa.

 

Arja-täti