No tällä kertaa meille tulee listaa länsirannikolta. Puheenvuoron saa  Ritu Siikajoelta.

--

Listallani on pääasiassa niitä kirjoja, joita luin seiskaluokkalaisten vinkkausprojektia varten. Monta hyvää varmaan unohtuikin, mutta tässä päällimmäiset tämän vuotiset, jotka sain muistin syövereistä kiinni. Lukublogistani oli tosin jonkun verran hyötyä. (www.lukuhimo.vuodatus.net, nimellä sisko)
 
Beckett, Bernard: Genesis


Pieni maailmalta eristäytynyt saari. Nuori tyttö, Anaksimandros. Akatemian sisäänpääsytutkinto. Aiheena Adam Forden elämä. Mitä on olla ihminen, mitä älykäs kone? Mikä on totuus kaiken opitun takana? Harvinaisen ohut paljon ajatuksia herättäväksi teokseksi. Tykkäsin kovasti.
 
Parvela, Timo: Louhi


Päättää Sammonvartijat-trilogian loistavasti. Alku hieman junnaa, mutta sitten alkaa tapahtua. Ja mielenkiintoisinta oli Parvelan kehittämä ajatus uudesta sammosta ja sen kokoamisesta. Paikka paikoin jäi aukkoja, mutta lukuelämyksenä trilogia ja sen loppu oli mainio. Mahtavaa, että joku näkee vaivaa ponnistaa suomalaisten omasta kansanperinteestä. Tästä heräsi joitakin samoja ajatuksia kuin Genesiksestä.
 
Selznick, Brian: Hugo Cabret


Tosin viime syksynä ilmestynyt, mutta mielestäni aika vähälle huomiolle jäänyt teos valottaa osittain elokuvan alkuaikojen historiaa. Hugo Cabret yrittää korjata mekaanista miestä, koska hän on varma, että miehellä on kirjoitettava viesti isältä. Osien puutteessa hän joutuu varastamaan aseman lelukauppiaan vieterileluja, mutta jää kiinni. Mikä on mekaanisen miehen viesti? Kirjan lopussa on linkkejä mielenkiintoisille nettisivuille, joilla on videoita mekaanisista leluista toiminnassa. Kuvaromaani, jossa kuvitus jatkaa siitä, mihin teksti loppuu ja päinvastoin. Pakottaa pysähtymään myös kuvan äärelle, koska kuvia ei selitetä teoksessa lainkaan. Paksu, mutta silti nopea luettava. Tarinassa joitain kömpelyyksiä, mutta kokonaisuutena toimiva.
 
Carman, Patrick: Luurankopuro


Kamalan jännittävä kauhukirja J. Yhdistää Sarahin ottamia videoita (nähtävissä salasanojen takana netissä) ja Ryanin päiväkirjan. Joku moitti fonttia hankalaksi lukea, minusta se ei sitä ollut. Eniten tässä viehätti se, että kirjaan tarttuivat ne, jotka eivät välttämättä muuten lue. Netin ja kirjan yhteistyö toiminee?
 
Downham, Jenny: Ennen kuin kuolen


Kirja taistelusta, jonka tietää häviävänsä. Raivoisaa elämisen pakkoa, surua ja riemua. 16-vuotias Tessa sairastaa parantumatonta leukemiaa. Hän ryhtyy kirjoittamaan listoja asioista, joita hänen täytyy ehtiä tehdä ennen kuolemaansa. Isä ei tahdo pysyä perässä, kun Tessan täytyy kokeilla kaikkea autolla ajamisesta huumeisiin. Ei herkille lukijoille. Suosittelisin yseistä ylöspäin. Pohdin, jaksaisiko oikeasti kuolemansairas ihminen tehdä kaikkea, mitä kirjassa tapahtuu? Ehkä, en tiedä. Toisaalta pidin kirjasta, toisaalta en. Siksi listalla.
 
Törhönen, Lauri: Sello ja pallo


Mikael ja Aino törmäävät (sananmukaisesti) toisiinsa Mikaelin isän hautajaisissa. Jalkapalloilevan Mikaelin mieleen jäävät vain Ainon silmät ja suuri vaaleansininen kotelo. Kaunis rakkaustarina, joka pohtii kohtaamista ja ohi kulkemista. Hetkittäisiä välähdyksiä toisen tunnistamisessa. Joistakin kohtaamisista jää jälkeen kaipuu, mutta emme muista, mikä kaipuun aiheutti. Miinuksena se, että teos tuntuu olevan käsis tulevalle elokuvalle, eikä sitä ole viitsitty muokata tarpeeksi hyvin kirjan muotoon. Kirjaa lukiessa huomaa kohtausten rajat, jotka jollain tasolla häiritsevät minua. (Tämä tuli selkeästi esiin seiskassa Potterissa, olisi Rowling pysynyt uskollisena aiemmalle tyylilleen eikä muokannut kirjaa niin suoraan leffaversioksi.)
 
Tihinen, Mimmu: Virkkusen viisitoista valetta.


Tarina ystävyydestä, uudelle paikkakunnalle muuttamisesta, ystävystymisestä. Kuinka vanhan ystävyyden käy, kun asutaan eri paikkakunnilla? Millaista seiskaluokkalaisen on etsiä ystäviä uudessa koulussa, jossa kaikki muut tuntevat jo ennalta toisensa? Miksi kaunistelemme totuutta? Tyttöjen kirja, helppo lukea, mutta sisältää paljon asiaa.
 
Pikaisena mainintana muutama tämän vuoden aikuisten uutuus, jotka olen ehtinyt lukea ja jotka on jollain tasolla vaikuttaneet minuun (vaikkakin vain mukavana lukukokemuksena, osa herätti enemmänkin ajatuksia)
Nothomb, Amelie: Samuraisyleily (uusi kirjailijatuttavuus, pidin ja luin muitakin hänen teoksiaan)
Sinisalo, Johanna: Linnunaivot (uups,tämäkin jo viime vuotinen)
Laaksonen, Heli: Pursu (iloinen pursuileva elämänasenne on nautittavaa luettavaa)
Paavilainen, Ulla-Maija: Äkkilähtö
Dorrestein, Renate: Pojallani on seksielämä ja minä luen äidilleni Punahilkkaa (vanha äiti menettää muistinsa ja keski-ikäinen perheenäiti joutuu melkoiseen pyöritykseen joutuessaan huolehtimaan hänen elämänsä jollekin tolalle)
Delisle, Guy: Pjongjang (sarjis Pohjois-Koreasta. Mietitytti, sillä olin sattumalta juuri lukenut Orwellin 1984:n ennen tätä.)

--

Ja tästä listasta kiitämme Ritva N.:ää Siikajoelta. markku-setä toimii vain välikätenä ja blogin päivittäjänä. Tässähän saa kohta tuotteliaan ja ahkeran blogaajan maineen kun vain postaa mitä muut minulle tarjoavat ;-)