Otsikon kaltainen olo ja lievä puna nousi väkisin kasvoille, kun töissä järjestettiin tekijänoikeuskoulutus, jossa puhuttiin myös vinkkauksesta. Siis mitä? Mekö rikollisia? Niinno...

Koulutus oli todella antoisa ja paljon meni varmasti korvien ja muistin ohi. Kouluttaja oli hyvin valmistellut asiaansa ja yksi kohta hänellä olikin se, mitä kysymyksiä kirjastoista yleensä tekijänoikeuksiin liittyen hänelle tai kollegoile tulee. Kouluttajana nimittäin toimi Kopioston Juha Jukkara. Hän muistutteli meille OKM:n sivustoa ja siellä varsinkin tekijänoikeusneuvoston lausuntoja. Omalle kysymykselle voi myös pyytää vastausta maksutta.

Mutta miten tämä kaikki liittyy meihin? No ne kirjan kannen kuvat. Kysymys oli esitetty hänelle tyyliin, voiko vinkkari skannata kirjan kannen kuvan vinkkauspowerpointtiinsa. Tai laittaa nettiin tai someen. Ja vastaus on ei. Jos siihen ei ole lupaa. Vaikka kirjaston aineistotietokannassa nykyään onkin kirjan kannet niin välttämättä kirjastolla ei silti ole oikeutta käyttää ko. kannen kuvaa muualla. Tässä vaiheessa pitäisi kaivaa sopimuspaperit eteen. Mietimme, kenen olisi sitten pyydettävä lupa. Sillä aika työllistävää on, jos Suomen sadat kirjavinkkarit alkavat soittaa kustantajat läpi. Pitäisi siis tehdä jonkinlainen sopimuslisenssi, jonka avulla kaikki vinkkarit olisivat saman sopimuksen piirissä. Koska kuulostaa kovin työllistävältä, jos alamme kaikki soittelemaan joka vuosi kustantajat läpi. Tällainen sopimuslisenssijuttu voisi olla esimerkiksi yleisten kirjastojen keskuskirjaston tai maakuntakirjastojen urakka.

Entäs sitten ne youtube-videot, joita olisi kiva käyttää vinkkausten yhteydessä? Tällöin täytyisi tutustua ko. videon tekijänoikeuksiin. Eli onko se laillinen, rikotaanko siinä tekijänoikeuksia? Oletko huomannut, että aiheesta on paljon tietoa myös youtuben omilla sivuilla. On kuitenkin muistettava, että youtubesta löytyy myös paljon laitonta materiaalia. Mikä on laiton ja mikä ei? No se olisi sitten jo uuden bloggauksen paikka.

Onneksi me saamme kuitenkin siteerata. Ja linkkejä omille nettisivuille voimme myös laittaa, hyvänä yleisohjeena on kuitenkin, että informoisi sitä tahoa, jonka sivuille linkki aiotaan tehdä. Linkin tekeminen toisen aloitus- tai pääsivulle ei yleensä edellytä erillistä lupaa. Muille kuin aloitussivuille tapahtuva linkitys on kuitenkin harmaata aluetta. Ja aineiston automaattinen haku omalle sivulle linkkien avulla vaatii aina lupaa.

Paljon paljon asiaa, jonka unohtaa samalla hetkellä kun kuulee. Toivon kuitenkin, että tässä kirjasin edes vähän sinnepäin asiat kuten ne meille kerrottiin.

Arja
ja tähän kai hyvä lisätä, että nämä faktat kannattaa aina tarkistuttaa eikä luottaa kirjavinkkarin huonolla käsialalla kirjoitettuihin muistiinpanoihin :)