Vieraskynänä tällä kertaa Tuija

Tervetuloa kirjastoon – ja tiedättekös muuten miksi olette täällä?” “Joo, sä kerrot meille kirjoista!” tiesivät ekaluokkalaiset.

Hyvä. Aloitetaan sitten Kakasta.”

Hämmentyneen ilahtuneen kikatuksen myötä luokka asettui kirjaston sohvalle ja tuoleille kuuntelemaan – ja parikymmenpäinen oppilasjoukko jaksoikin kuunnella ihmeteltävän hyvin ja rauhallisesti, vaikka kärrystä nousi aina vain uusia kirjoja. Tällä kertaa valitsin vinkkaustaktiikaksi lyhyet esittelyt ja nostot, tekstinäytteen luin vain kahdesta kirjasta.

Nicola Daviesin hupaisaan Kakka-tietokirjaan yhdistin Marit Nicolaysenin Väinö ja rotta viemärissä. Kakasta ja viemäristä siirryin ötököihin, Philip Ardaghin Ötökät ja Caroline Binghamin Surr saivat pikakäsittelyn, jonka ideana oli tuleva kesä, jolloin ötököitä on kiinnostavaa itsekin tutkailla. Surr-kirjasta nousevaa ininää kuuntelimme hartaasti ja äklöosastoon meni sitten pikaselostus hämähäkin ruokailutavoista.

Martin Widmarkin kirjat niputin yhteen myös, Hirviöakatemiasta kerroin eniten ja siitä valitsin myös lukunäytteen. Muita kirjoja esittelin sattumanvaraisessa järjestyksessä. Ehkä onnistunein pikavinkkaus oli seuraavan kaltainen:

“Ajatelkaapa, jos kuulisitte mummonne olevan – pankkirosvo! Niin sai Touko kuulla eikä oikein pitänyt ajatuksesta. Eräänä päivänä mummo ryöstää Toukon mukaansa ja pian Touko huomaa olevansa mummoliigan kanssa ryöstämässä pankkeja Ruotsissa, vaikkei kukaan osaa edes puhua ruotsia.” Ihastunutta tirskuntaa yleisöstä ja kaikki varaamani Teemu Saarisen Mummoni on pankkirosvo kirjat menivät lainaan.

Kaksi muuta suosikkia olivat Tuula Kallioniemen Karoliina ja vallaton pentu, se ohitti jopa tämän lukukauden aiemman suosikin eli Holly Webbin Max, pikku karkulaisen. Suuren suosion sai myös Reeta Aarnion Maan kätkemät, joka ylemmilläkin luokilla on ollut takuuvarma vinkattava. Se että ekaluokkalaiset innostuivat kirjasta oli pienoinen yllätys, mutta isohkoon luokkaan mahtui myös paksumpia kirjoja lukevia. Kirja on myös helppo vinkattava, ja viitteet Harry Potteriin tuntuvat herättävän kiinnostusta. Nytkin eräs oppilas huomasi monia yhtymäkohtia verratessaan kuulemaansa vinkkausta näkemiinsä elokuviin.

Hauska oli seurata oppilaiden reaktiota Michael Coxin Pikku Punailkkaan. Kun kysyin tietävätkö kuulijat Punahilkka-sadun, oli vastauksena tympääntynyt joo. Tympääntyminen vaihtui nauruun, kun sanoin etten kerro heille kyseisestä sadusta vaan Punailkasta, joka ei ole ollenkaan niin kiltti kuin Punahilkka, ja Sudesta, joka Punahilkka-satuun ihastuttuaan haluaa maistaa isoäitiä.

Tavutetuista käsittelin eniten Christopher Rawsonin Nokkelia noitia ja Sampo Katajan Pab-lon pot-ku-a, muut otin vain yhteisnostona esiin. Tavutettujen vinkkaaminen on hankala laji, kun rinnalla esitellään paksumpia ja kuvattomia opuksia. Miten mainita tavutus sitä korostamatta? Tarkoitushan on saada lapset tarttumaan kirjaan, mutta niin että jokainen löytää omalle lukutasolleen sopivan ja sellaisen, jonka lukemista ei tarvitse häpeillä. Ehkä pohdin asiaa suotta, mutta silti pidän tavutuksen painottamista hieman vaikeana.

Kirjamäärä hämmensi itseänikin, en ollut ajatellut puhuvani kaikista vinkkauskärryyn varaamistani kirjoista. Mutta koska luokka kuunteli keskittyneesti eikä kirppulauma alkanut kutitella kuulijoiden jalkapohjia, niin annoin mennä.

 

Aarnio, Reeta: Maan kätkemät

Anderson, Scoular: Aavepallon mestarit

Ardagh, Philip: Ötökät

Bingham, Caroline: Surr

Bush, John: Krotiili valepuvussa

Colfer, Eoin: Legenda kapteeni Korpin hampaista

Cox, Michael: Pieni Punailkka

Davies, Nicola: Kakka

Hotakainen, Markku: Tildan tähdet

Kallioniemi, Tuula: Karoliina ja vallaton pentu

Kataja, Sampo: Pab-lon pot-ku

Kivekäs, Ansu: Ykkösjätkät

Nicolaysen, Marit: Väinö ja rotta viemärissä

Rawson, Christopher: Nokkelat noidat

Rooney, Anne: Apua, hirviö!

Saarinen, Mummoni on pankkirosvo

Stark, Ulf: Ihmepoika

Webb, Holly: Max, pikku karkulainen

Widmark, Martin. Frankensteinin kummajainen

Widmark, Martin: Hirviöakatemia

Widmark, Martin: Junan arvoitus

 

Lisäksi lyhyet maininnat tavutetuista:

Laird, Elizabeth & Davison, Roz: Viidakkokoulu

Wallace, Karin (Etsiväkoira-sarja): Jäljet lumessa, Kadonneet kissanpennut, Munavarkaita

 

Tuija