Kokeilin maaliskuussa ensimmäistä kertaa käsityökirjojen vinkkausta, paikkana oli Lempäälän pääkirjasto. Ajatus käsityökirjojen vinkkaamisesta oli pyörinyt päässäni ainakin vuoden verran, siis jo ennen kuin aloitin työt Lempäälässä. Oulun vinkkarikoulutuksessa viime helmikuussa saimme kuulla Kauhavalla järjestetyistä Kirjallinen ompeluseura -nimeä kantaneista tapahtumista. Jos oikein muistan, Kauhavalla ei ole vinkattu käsityökirjoja vaan muuta kirjallisuutta, sekä kaunoa että tietoa. Kuitenkin ajatus ompeluseuran yhdistämisestä vinkkaukseen kuulosti kivalta ja kun johtajammekin innostui asiasta, ryhdyin tuumasta toimeen.

Tapahtuman työnimenä toimi tuo Kauhavalta vohkittu "Kirjallinen ompeluseura", ja kun parempaakaan nimeä en keksinyt, se jäi lopulliseksi. Tarkemmaksi teemaksi valitsin neule- ja virkkauskirjat. Kokosin tapahtumaa varten kaiken kaikkiaan yli 40 viime vuosina julkaistua tietokirjaa, joista 11 valitsin vinkattavaksi. Lisäksi otin mukaan pari neulonta-aiheista romaania, jotka esittelin muutamalla sanalla.

Tapahtuma järjestettiin tiistai-iltana heti kirjaston sulkemisajan jälkeen eli klo 19. Osallistujia ilmaantui yhteensä 14, joista muutama oli oman talon väkeä. Enemmänkin sakkia olin paikalle odottanut, sillä kiinnostusta tuntui olevan runsaasti. Ompeluseuraidea ei täysin ottanut tulta alleen, sillä vain kahdella osallistujalla oli käsityö mukanaan.

Tarjolla oli kahvia, teetä ja pientä purtavaa. Päätin kahvitarjoilun järjestämisestä vasta, kun työkaverini olivat ensin valistaneet minua, että aikanaan ompeluseuroissa kahvittelu oli se keskeisin juttu. Juoruilun ohella, luonnollisesti.

Vinkkaus kesti hieman yli puoli tuntia. Kerroin jokaisesta kirjasta minkä tyyppinen kirja oli kyseessä, mikä kirjassa oli mielestäni erityisen hyvää ja mikä mahdollisesti huonoa. Olin etukäteen valinnut jokaisesta kirjasta aukeamat, jotka näytin. Lisäksi muutamasta kirjasta kerroin käytännön kokemuksia ja yksi valmis työkin minulla oli mukana.

Vinkkauksen jälkeen oli varattu aikaa kirjoihin tutustumiselle ja keskustelulle. Ilmapiiri oli rento ja keskusteluakin syntyi jonkin verran, kun osallistujat kommentoivat ja kyselivät. Ilmapiiriin vaikutti varmasti se, että osa porukasta oli jo valmiiksi tuttuja toisilleen käsityöpiiristä, jossa työkaverini oli tapahtumaa mainostanut.

Kaiken kaikkiaan Kirjallinen ompeluseuramme oli mielestäni todella onnistunut. Keräsin tapahtuman lopuksi kirjallista palautetta, ja palautteiden viesti oli selkeä: tapahtumaan oltiin tyytyväisiä, vastaavia tapahtumia toivottiin lisää ja myös muita käsityötekniikoita käsittelevät kirjat kiinnostavat. Näin jälkeenpäin ajateltuna tapahtuman ajankohta ei ehkä ollut paras mahdollinen työssä käyvien kannalta. Voikin olla, että seuraavalla kerralla järjestämme ompeluseuran lauantai-iltapäivänä. Joka tapauksessa seuraava kerta tulee aivan varmasti.



Esittelen vielä lopuksi itseni, kun kerran olen uusi naama Kirjavinkkariyhdistyksessä. Nimeni on siis Greta Hansén-Haug. Tapaan väittää olevani kotoisin Oulusta, tällä hetkellä asustelen kuitenkin Pirkanmaalla. Teen pitkää sijaisuutta Lempäälän kunnankirjastossa ja opiskelen siinä sivussa informaatiotutkimusta Tampereen yliopistossa. Vinkkarina olen vasta aloittelija ja minulle mieluisin kohderyhmä ovat teinit. Lempäälässä vinkkausvastuullani ovatkin yläkoulu ja lukio.


Greta