Lähikoulun ysien luovan kirjoittamisen ryhmä saapui kirjastoon kuulemaan vinkkarin ehdotuksia. Tarkoituksena oli löytää kaikille jotain luettavaa ja vain yhdelle kauhufanille piti käydä mutka salin puolella, jotta tavoite saatiin kasaan eli kohtalaisen hyvin oli ennakkovalinta onnistunut. Toki ryhmä oli jo entuudestaan tuttu ja sille oli sikäli helppo kaivaa luettavaa tarjolle. Toisaalta paljon lukevien kanssa on aina se vaara, että kirjat on jo luettu ja tarjoomukset happanevat sitä mukaa käsiin.

Ja koska ne listat ovat aina aina mielessä, niin seuraavassa lyhyt annotoitu lista tarjokkaista. *) merkityt menivät myös lainaksi.

Meren urhoja / Rudyard Kipling*
Meren urhot sijoittuu aikaan johon nykyään viitataan esim. sanonnalla 'Ennen oli miehet rautaa ja laivat puuta'. Kiplingin klassikossa lähes sietämätön ja pilalle hemmoteltu upporikkaan perheen teininulikka tippuu mereen, josta hänet pelastetaan kalastuskuunarille, jonka kapteeni uskoo vain kovan työn autuaaksi tekevään voimaan ja kieltäytyy palauttamasta poikaa maihin ennen kuin laiva on täynnä saalista. Kovan työn kautta hemmotellusta Harveysta kasvaa vastuuntuntoinen nuori mies.

Moby Dick eli Valkoinen valas / Herman Melville
Se suuri amerikkalainen romaani, äijäromaaneista machoin ja tosimiesten temmellyskenttä. Feministit voivat mennä nurkkaan valittamaan kuinka tässä sorretaan naista ja kuvataan näitä vain rannalla ruikuttavina leskinä, jos kuvataan lainkaan, mutta nantucketilaisten valaanpyynti oli paitsi taloudellisesti erittäin tuottoisaa, niin myös työtä joka tappoi varmemmin kuin mikään työ ennen ja jälkeen lukuunottamatta yhdysvaltain presidentin virkaa. Ja kun eeppiselle matkalla laitetaan kapteeniksi kostonjanoinen Ahab, niin meillä on merikertomusten kuningas.

Kuningas Oidipus / Sofokles
Mies joka ennustuksen riivaamana ajautuu täyttämään kohtalonsa eli tappamaan kuningasisänsä ja menemään sitten leskikuningattaren kanssa naimisiin on kaikkien saippuoopperoiden äiti.

Gallian sota / Gaius Julius Caesar*
Setin vanhin kirja ja suorasanaisen asiaproosan ylittämätön mestari miehestä joka valtasi koko Gallian (myös sen pienen bretagnelaiskylän!) ja puhui ja soti itsensä parissakymmenessä miehessä maailman velkaisimmasta miehestä tunnetun maailman rikkaimmaksi ja suurimman sotilaallisen valloituksen tekijäksi.

Klassikko : omaelämäkerrallinen romaani / Kari Hotakainen*
Ei se Juoksuhaudantie ole oikeasti kovin kummoinen. Lukekaa mieluummin Hotakaisen vanhempaa tuotantoa. Vaikkapa Klassikko.

Lang / Kjell Westö
Jäi Juoksuhaudantien varjoon, koska ilmestyi samana vuonna. Suotta. Tarina siitä kuinka rakkaus ja ruusunpunaiset unelmat haudataan joskus lainatulla lapiolla vieraisiin multiin.

Ready player one / Ernest Cline*
Dystopia maailmasta, jossa enää virtuualiverkko toimii kunnolla. Toinen maailmanlaajuisen verkon suunnittelijoista kuolee ja jättää verkkoon johtolankojen ketjun joita seuraamalla voi löytää pääpalkinnon ja saada koko valtavan perinnön omakseen. Ja totta kai puoli ihmiskuntaa innostuu aarteenetsinnästä. Kaikille peleistä, elokuvista ja kasarijutuista kiinnostuneille.

Perhosen varjo / Mila Teräs* ; Sininen huone / Mila Teräs*
Linnea lähtee maalle lomailemaan isoäitinsä luo ja isoäidin innostus hajuvesiin ja kasviuutteisiin sekä kyliltä löytynyt kiva poika pitävät huolta siitä, ettei 14 vuotiaan Linnean kesä jää tavanomaiseksi tai tylsäksi.
Sininen huone on onnistuneimpia kotimaisia teiniraskauskertomuksia.
Mila oli esillä kahdella kirjalla paikalliskirjailijana.

Seita Vuorela / Karikko*
Kesäloma rannalla ja korkean varaston päältä tippuminen kuolemaan vuorottelevat Mitjan ja hänen veljensä tarinassa. Mutta kun tarinat alkavat kietoutua toisiinsa, alkaa samalla totuus pusertua esille pieninä säikeinä, jotka vähitelle yhdistyvät ja kokoavat tarinaa syyllisyydestä, surusta ja kaipuusta.

Yhtään / Janne Teller*
Eräänä päivänä pienehkössä tanskalaisessa kaupungissa Pierre Anton kiipeää puuhun, koska millään ei ole merkitystä. Luokkakaverit päättävät saada Pierre Antonin alas puusta todistamalla, että on jotain jolla on merkitystä ja he alkavat kokoamaan kasaa esineistä joilla on heille merkitystä. Mutta esineitä koottaessa panokset kasvavat sitä mukaa kun merkityksen keko kohoaa.

Miekkani laulaa / Marcus Sedgwick*
Luokan kauhukirjallisuusfani ei löytänyt omaansa, vaan halusi lukea kauhua joten kävin hakemassa hänelle pari tarjokasta salin puolelta. Ensimmäisen hän oli nähnyt leffana ja toinen oli novellikokoelma, joten vasta tämä kolmas kelpasi. Ainakin ajatus kuolleen pojan naittamisesta elävälle tytölle tuntui hykerryttävän lukijaa.


Tälle ryhmälle Maus, My Friend Dahmer ja Hautuukoti eivät kelvanneet, mutta en ihan välttämättä tältä ryhmältä sitä odottanutkaan. Kuten sanoin, nämä ovat käyneet aiemminkin vinkattavana ja moni on kirjastossa tuttu vieras ja nämä lukijat eivät etsi lainaksi 'sitä ohuinta kirjaa, kiitos'.