Ajvide Lindqvist, John: Kuinka kuolleita käsitellään (aikuiset)

Helleaalto ravisuttaa Tukholmaa. Ilma on painostava ja saa ihmiset miltei sairaaksi. Ja yhtäkkiä kaikki on ohi. Tai niin luullaan. Gustav Mahler on entinen toimittaja. Hän huolehtii tyttärestään Annasta. Anna asuu pihan toisella puolella. Kaksi kuukautta sitten Annan 6-vuotias Elias kuoli tapaturmaisesti. Sen jälkeen tuntuu, että Annakin kuoli. Kun Mahler saa lehdestä soiton, että sairaalan kylmiön kuolleet ovat heränneet, hän ajattelee heti Eliasta. Herääkö Eliaskin?

Gaiman, Neil: Hautausmaan poika (yläkoulu)

Ei-kukaan "Eikku" Owens on ihan tavallinen poika, paitsi että hän asuu vainajien kanssa. Jostain syystä Eikun vanhemmat ovat tuoneet Eikun lapsena hautausmaalle ja antaneet tämän vainajien kasvattamaksi. Elämä vainajien kanssa on ihan kivaa, mutta jossain vaiheessa Eikkua alkaa kiinnostaa, mitä hänen vanhemmilleen on tapahtunut ja millaista elämä on hautausmaan ulkopuolella.

Riggs, Ransom: Neiti Peregrinen koti eriskummallisille lapsille (yläkoulu/aikuiset)

Jacob on koko lapsuutensa tarinoita isoisältä. Isoisä on joutunut viettämään lapsuutensa lastenkodissa ja aluksi Jacob uskookin isoisän tarinoita. Kasvaessaan hän alkaa epäillä isoisän juttuja. Muutkin pitävät isoisän tarinoita höpötyksenä. Isoisä alkaa kuitenkin muuttua hankalaksi vanhetessaan. Hän pelkää ja pitää aseita lähellään. Jutut pysyvät yhtä kummallisina.

Isoisän kuolema on Jacobille isku. Hän on paikalla isoisän viimeisinä hetkinä ja näkee jotain, mitä hänen kaverinsa ei näe. Jacob ei voi unohtaa isoisän viimeisiä sanoja ja miettiä, onko tarinoissa kuitenkin jotain perää. Mitä isoisä pelkäsi ja mitä lapsia lastenkodissa oikein oli.

Jacobin elämä muuttuu ja vanhemmat vievät hänet terapeutille. Jotain on keksittävä, jotta lapsi pääsee traumoistaan eroon. Kunnes keksitään, että isä voisi lähteä Jacobin kanssa saarelle, jossa isoisän lastenkoti sijaitsi. Kun Jacob näkisi, että kyseessä on tavallinen lastenkoti, hän ehkä unohtaisi oudot epäilynsä.

Jacob näkee talon, mutta tajuaa myös, että isoisän tarina oli totta paljon enemmän kuin hän edes uskalsi ajatella.

Apps, Roy: Ukkini on vampyyri (alakoulu)

Joonan vanhemmat voittavat risteilyn ja Joona joutuu ukin luokse. Hän on tavannut ukin viimeksi niin pienenä, ettei muista tästä mitään. Ukissa on jotain pelottavaa. Hän lomailee Transilvaniassa, hänellä on oudot hampaat ja hän nukkuu todella oudosti!

Doyle, Conan Arthur: Baskervillen koira (yläkoulu)

Vanha kirous herättää Sherlock Holmesin kiinnostuksen. Mikä tappaa ihmisiä Baskervillen kalseilla nummilla? Onko se koira?

Hill, Joe: Sydämenmuotoinen rasia (yläkoulu/aikuiset)

Jude Coynestä on jo hieman ikääntynyt death metal – muusikko, joka keräilee mustaan magiaan liittyvää tavaraa. Eräänä päivänä hän bongaa Internetissä myynnissä olevan kuolleen miehen haamun, jonka Jude oikopäätä hankkii. Tilaus toimitetaan hänelle sydämen muotoisessa rasiassa, jossa on vanhan miehen takki. Henkiolennon kerrotaan kulkevan vanhan takin mukana. Jude pitää koko asiaa vitsinä siihen asti, kunnes kuollut mies alkaa ilmestyä hänelle ja uhata Juden sekä hänen että hänen läheistensä terveyttä.


Sedgwick, Marcus: Miekkani laulaa (yläkoulu)

Kuolleen puunhakkaajan ruumis löytyy metsästä. Puunhakkaajan väitetään tehneet itsemurhan, vaikka ruumiissa on jotain outoa. Vanhan perinteen mukaan kuollut naitetaan kylän vanhimmalle naimaikäiselle tytöllä, jonka Peter päättää pelastaa. Tyttöä pelastaessaan Peter huomaa, että kuolleet eivät makaakaan hiljaa ja rauhallisesti haudoissaan.

Thorarinn Leifsson: Iskän salaisuus (alakoulu/yläkoulu)

Harri ja Sirpa ovat tavallisia lapsia, jotka haluaisivat elää kuin tavalliset lapset. Mutta heillä on kotonaan jotain, minkä takia koulukaverit eivät voi koskaan tulla heille kylään. Heidän isänsä on erilainen. Isän takia heitä seurataan ja poliisit käyvät heillä usein. He toivoisivat, että isä olisi ihan tavallinen, mutta isä on kaikkea muuta...

Widmark, Martin: Hirviöakatemia (alakoulu)

Nelli Rapp lähtee äidin ja isän sekä Lontoo koiransa kanssa Hannibal-sedän juhliin. Juhlat kuulostavat tylsiltä aikuisten juhlilta, jossa Nelli tietää pitkästyvänsä. Hannibal-setä on vuosia asunut ulkomailla ja ilmeisen rikas, nyt hän on muuttanut takaisin. Juhlat ovat jo alkaneet, kun Nelli perheineen pääsee perille. Heidät vastaanottaa iso ja pelottavan oloinen palvelija. Ja sitten tulee Hannibal-setä. Setä tuntuu ihan kivalta ja hänellä on kiva pinssi: lepakonmuotoinen jossa on numero 9. Nelli huomaa, että usealla muullakin vieraalla on tuo sama pinssi, mutta eri numero. Nelli kyllästyy kuitenki juhliin ja kenenkään huomaamatta lähtee tutkimusretkelle. Hän löytää kirjeen, jota on juuri lukemassa, kun palvelija tulee paikalle. Hädissään Nelli sanoo etsineensä vessaa. Palvelija neuvoo reitin, mutta Nelli tajuaa, että se on ansa. Oven takana on synkät portaat, jotka vievät ylöspäin.

Perttula, Pirkko-Liisa: Kummitusperhe Kammoset -sarja (alakoulu)

Mitä tapahtuu, kun tavallisen perheen talossa asuu myös kummitusperhe, joita ei voi nähdä. He aiheuttavat kaikenlaista pientä kommellusta kuten sen, kun tyhjä pulkka on laskenut mäkeä alas, eikä kukaan ihmisistä ole voinut nähdä, että pulkassa istuu iloinen kummitus.