Kirjavinkkariyhdistys ry. järjesti vuoden ensimmäisen koulutuspäivänsä Keravalla 14.1. Vuoden ensimmäisen koulutuksen teemaksi oli valikoitunut jäsenistön toiveiden mukaisesti äänenhuolto. Lisäksi tarjolla oli tietoa tietokirjavinkkauksesta Kai Vaijärven kertomana ja lisäksi sitä itseään eli vinkkausta. Keravan tila oli minusta ainakin hyvä, vaikkakin palautteessa tuli pari miinusta kovista penkeistä ja huonosta ilmasta, mutta omakohtaisen kokemukseni mukaan sellaisia saleja, jotka saa varattua ilmaiseksi ja joihin mahtuu viisikymmentä ihmistä ja joissa on hyvä ilmastointi ja hyvät penkit on tarjolla kuin rokkenrollia Pihtiputaalla .

Kuvaa Keravan Pentinkulma -salista. Vaijärvi puhuu.



Äänenhuoltoaamu

Aamun ohjelman aloitti se varsinainen juttu eli äänenhuolto. Marjaana Virrankari-Kössö pisti yleisön liikkeelle ja muistutti, että kun laittaa kropan lämpimäksi, niin samalla lämpiää äänikin. Ainakin itselleni erityisen hyödyllisiä olivat äänen lämmitysharjoitukset kaikkinen muminoineen ja päristelyineen. Pääsin kokeilemaan oppimaani heti tuoreeltaan seuraavana maanantaina oman kunnan nelosille vinkatessa ja kyllä se vinkkaus lähti paremmin käyhtiin kun sitä kroppaa ja kasvolihaksia hiukan viritti ennen aloittamista. Tästä pitää yrittää saada pysyvä työkalu vinkkauspakin työkaluosastolle.

Äänikouluttaja työssään.



Vinkkauksista

Olimme luvanneet Pirkon kanssa (siis minä on pj, Markku Kesti Hollolasta ja Pirkko on Pirkko Ilmanen Entressen kirjastosta) vinkata hieman yleisölle. Tätä varten paikalle olivat keravalaiset hankkineet pari luokkaa malliyleisöksi, josta kiitos heille. Se on kuitenkin aivan eri asia vinkata oikealle yleisölle kuin joukolle kollegoja tai muuten vain sinua ammatillisesti tuijottavia kasvoja. Nuorille oli kiva vinkata ja kahdestaan on aina erityisen kiva vinkata. Siinä on aina jotenkin jotain erityistä ja spesiaalia kun siihen saa mahdollisuuden. Vinkkauksista tulee parempia kun erilaiset vinkkarit ja vinkkaustyylit vaihtelevat ja vinkkien välille syntyy vuoropuhelua kun vinkkarit ’vastaavat’ omalla vinkillään kollegan vinkkiin. Innostuin hetken huumassa jopa kaivamaan pinosta Pirkolla mukana olleen Tripodien ajan jota en ollut lukenut pariin vuosikymmeneen enkä todellakaan koskaan valmistellut sille vinkkausta. Tarkistin vain päähenkilön nimen ja annoin muistojen vallata mieleni. Pahus, täytynee lukea sarja uudelleen. Onnistuin vinkkaamaan sen itselleni liian hyvin ;-p Lopuksi vielä listaa vinkkaamistamme kirjoista. Muista kirjoista joita paikalla oli, voitte katsoa syksyn Keravan listojani. Keravalaiset keräilivät minulle niitä syksyn aikana vinkkaamieni kirjojen ja listojen pohjalta, joten en edes tiennyt mitä vinkattavaa minulla on kuin hetki ennen vinkkausta. Eipä ehtinyt jännittämään:D

Matkalla muihin maailmoihin ja omaan minuuteen eli Keravalla vinkattua


Elizabeth Kay: Rajalla
Ingrid Law: Lahja
Ilmon Wikland: Pitkä, pitkä matka (kuvakirja)
Leena Valmu: Veera tiellä
Siri Kolu: Me Rosvolat
Outi Alm: Karkumatkalla kotiin
Arja Puikkonen: Sydän saappaanvarressa
Johanna Arola: Lontoosta Laipanjärvelle
Maijaliisa Dieckmann: Väläys pimeässä
Suzanne Collins: Nälkäpeli
John Christopher: Tripodien aika
Juha Itkonen: Sorsa norsun räätälinä
Kari Hotakainen: Satukirja
Petteri Tikkanen: Kanerva ja yks juttu
Keiji Nakazawa: Hiroshiman poika 1



Pirkko Ilmanen                                         Markku Kesti       
FM/aluelastenkirjastonhoitaja              FM/Erikoiskirjastonhoitaja
Entressen kirjasto, Espoo                    Hollolan kunnankirjasto
pirkko.ilmanen(a)espoo.fi                    markku.kesti(a)hollola.fi


Tietokirjavinkkauksesta


Kai Vaijärvi päätti päivän puhumalla sapekkaasti, mutta lämpimän huumorin sävyttämällä äänellä tietokirjojen vinkkaamisen puolesta. Täältä löytyi myös monta hyvää idea, mutta valitettavasti blogaajanne ei jaksa kopioida pitkää printtilistaa tänne nettiin hyödyksenne. Vaijärvi lahjoi osallistujia myös tietokirjallisuudella, josta suuri kiitos hänelle.
Asiaa tietokirjoista ja niiden vinkkaamisesta.


Hieman yleistä.palautteesta ja vähän muustakin.


Palautetta muisti jättää kahdeksankymmentä prosenttia tapahtumaan osallistuneista ja puolet palautetta jättäneistä muisti meitä jopa kommentein ja kehitysehdotuksin. Tästä suuri kiitos kaikille palautetta antaneille. Tärkeimmiltä osin eli koulutuksen hyödyllisyyden ja sovellettavuuden osalta saimme parhaat arviot. Yli puolet palautetta antaneista koulutusta erittäin mielenkiintoisena ja tilaisuuden taoa täysin sopivana ja myös uskoi voivansa hyödyntää päivän aikana saamiaan ideoita myös käytännön työssä. Tästä olemme iloisia!

Huonoimmat arviot tulivat toisaalta kysyttäessä aktivoiko tilaisuus keskusteluihin, mutta toisaalta ihmiset eivät myöskään kokeneet vaikuttaneensa kovin aktiivisesti, jotta asioista olisi keskusteltu ja otettu esille asioita joista he olisivat olleet kiinnostuneita. Tämä on kyllä ainainen ongelma. Keskusteluun ei ole koskaan tarpeeksi aikaa! Ei koskaan! Tämä johtuu osittain siitä, että me suomalaiset lämpiämme hiukan hitaasti keskustelulle ja keskusteluun varatusta ajasta menee osa aina keskustelun käynnistämiseen. Toisaalta, jotta esimiehet vakuuttuvat koulutuksen tärkeydestä ja päästävät alaisensa koulutuksiin, pitää ohjelmaa olla paljon. Nytkin sitä oli ehkä jopa liian paljon.
 

Aamuun olisi voinut sijoittaa vielä puoli tuntia kahvittelua. Ihan keskusteluajaksi, mutta myöskin keventämään hieman pitkää päivää ja jotta paikalle olisi päässyt hieman helpommin myös kauempaa. Tosin tämä koulutus oli tarkoitettu erityisesti etelä-suomalaisille, ja muita koulutuksia, joissa äänenhuolto on esillä on vielä tulossa tänä vuonna. Seuratkaa vinkkariyhdistyksen koulutuskalenteria! Keskustelu ei oikein tahdo riittää koulutuspäivän sisällöksi. Ehkä paneelikeskustelu olisi tähän sopiva kompromissi? Tai kaksipäiväiset tapahtumat, jotta olisi se yksi ilta aikaa keskustella. No, kaikki palaute on kirjattu muistiin ja sitä luetaan kyllä tarkasti, jotta löydettäisiin tapoja saada aikaan vielä parempia koulutuksia! Tuskinpa tämä viimeiseksi äänenhuoltokoulutukseksemme jää. Ehkä seuraavaksi voisi kuitenkin olla esiintymistaidon koulutusta tai jotain muuta vastaavaa? Laittakaa ideoitanne tulemaan Kirjavinkkariyhdistykselle (kirjavinkkariyhdistys(a)gmail.com), niin kukaties seuraava koulutuksemme on juuri teidän toiveidenne mukaan räätälöity!

Yleisöä, kouluttajia, rahallisia tukijoitamme ja kaikkia muitakin osallisia lämmöllä kiittäen, markku-setä