Alvar Aalto ei taatusti suunnitellut pääkirjastomme aulaan jääkaappia, mutta siinä se jälleen on – paraatipaikalla pääoven vieressä. Asioista perillä olevat tahot tietävät, että tämä voi tarkoittaa vain yhtä asiaa: 24 tuntia sarjakuvaa on alkamassa. Nyt sinäkin tiedät tämän, kiitos Arja-tädin. Tuo ihana piiskuri sai minut lupaamaan aiheesta blogitekstin. Tällä kertaa kyse ei ole vinkkaamisesta vaan siitä, että olemme Rovaniemellä jälleen viettäneet yön kirjastossa.
24 hour Comics Day
Vuonna 1990 maailman toiseksi hitain sarjakuvapiirtäjä Scott McCloud haastoi maailman hitaimman sarjakuvapiirtäjän, ystävänsä Steve Bissetten, kanssaan kisaan. Ajatuksena oli piirtää 24 –sivuinen sarjakuva yhdessä vuorokaudessa. Eipä Scott olisi voinut aavistaa, että neljätoista vuotta myöhemmin idean pohjalta syntyisi maailmanlaajuinen tapahtuma. Tapahtuma, jossa amatöörit ja ammattilaiset kokoontuvat piirtämään sarjakuvaa 24:n tunnin ajaksi.
Rovaniemen kaupunginkirjastoon 24 tuntia sarjakuvaa rantautui vuonna 2007, kun Taikalamppu - Lapin lastenkulttuuriverkoston silloinen koordinaattori kysyi, haluaisimmeko järjestää tapahtuman yhteistyössä hänen kanssaan. Tällaista tarjousta ei tietenkään voitu vastustaa. Mutta emmepä mekään aavistaneet, että vuonna 2013 viettäisimme sarjakuvayötä jo seitsemännen kerran! Tapahtumasta on muodostunut perinne, joka vuodesta toiseen kerää kirjastoon maksimimäärän osallistujia. Muutamat heistä ovat olleet paikalla ensimmäisestä kerrasta lähtien.
Konkarit tietävät, miten varustautua
Etukäteisjärjestelyt
Aivan ensimmäiseksi tarvitaan tila. Meillä piirtäjät sijoitetaan pääkirjaston aulaan ja aulan vieressä olevaan lehtisaliin. Tiloihin on kulku pääovesta, tilaa pystyy valvomaan yhden henkilön voimin, sieltä löytyvät yleisövessat ja tilan ympärillä oleva muu kirjastotila voidaan sulkea. Näin tapahtuukin eli kirjaston mennessä kiinni kaikki toiminta ja piirtämisen intensiteetti keskittyy kahteen huoneeseen. Tunnelma on tiivis, keskittynyt ja rauhallinen. Järjestyshäiriöitä ei ole ollut koskaan, jollei väsymyksen aiheuttamaa hysteriakikatusta lasketa moiseksi.
Tapahtumapäivänä tilaan kannetaan pöydät ja tuolit. Pöydät suojataan paksulla paperilla, jotta kenenkään ei tarvitse stressata, pysyvätkö Artek-pöydät kunnossa. Aulaan kannetaan evästelyä varten jääkaappi, mikro ja vedenkeitin. Henkiseksi ravinnoksi ja inspiraation lähteeksi paikalle roudataan edustava valikoima sarjakuvia kirjaston kokoelmista. Pyrkimys on, että riittävää piirtämistilaa saadaan rakennettua 40:lle osallistujalle.
Etukäteisjärjestelyihin kuuluu myös tapahtumasta tiedottaminen, ilmoittautumisten vastaanottaminen ja kirjaston henkilökunnan pehmittely. Viimeksi mainittu toimenpide tarkoittaa sitä, että kepillä ja/tai porkkanalla suostutellaan sopivat uhrit vaihtamaan iltamenonsa, yöunensa ja rauhalliset aamuhetkensä valvontavuoroihin. Tässä vaiheessa lienee syytä myöntää rehellisesti, että tämä tapahtuma ei suinkaan ole kirjastomme lasten- ja nuortentiimin vastuulla. Pääorganisaattori on jo muutaman vuoden ollut aikuisten sarjakuvakokoelmasta vastaava erikoiskirjastonhoitaja Kati Vuontisjärvi. Pisimpään mukana on ollut informaatikko Seija Ålander, joka sivumennen sanoen nappaa aina itselleen yövuoron klo 4-7 – huvinsa kullakin :)
Voi sen näinkin ratkaista, ruutu 1 tekeillä
Fiilistelyä
Tapahtuman aikana voi vain nauttia. Se on aina yhtä ihmeellistä: neljäkymmentä nuorta (tänä vuonna ikäjakauma 17-23 vuotta) piirtämässä. Osa tulee isolla porukalla, osa pienellä, joku keskittyy yksin. Tunnelma on suorastaan harras. Välillä käydään ulkona hakemassa pizzaa ja hampurilaista. Nuudelivettä lämmitetään ja teetä kuluu. Joku saattaa kaivaa makuupussin esiin ja ottaa torkut, joku käy pihalla happihyppelyllä. Tasaisen puheensorinan katkaisevat aika ajoin inspiraation hihkaisut. Ja ne sivu sivulta valmistuvat sarjakuvat – ne ovat aina yhtä upeita.
Valvojan ”raskas” tehtävä on huolehtia siitä, että tarjolla on teetä, kahvia ja pientä purtavaa, että paperi riittää sekä vessassa että piirtäjillä ja että ulko-ovi pysyy lukossa ulkopuolisilta. Lisäbonuksena tulevat yölliset keskustelut piirtäjien kanssa. Joskus on pitänyt kaivaa päänsärkylääke laukusta, muita terveydehoidollisia toimepiteitä ei ole vuosien varrella joutunut tekemään. Mitä nyt sitten valutin omalle kädelleni kuumaa teevettä perjantaina. Jos valvoja on itse hömelö, sille ei sitten voi mitään.
Ruokatauolla
Jälkeen
Suurin työ tehdään tapahtuman jälkeen, sillä jokaisen piirtäjän jokainen valmis sivu skannataan tietokoneelle (vielä kertaakaan ei ole käynyt niin, että kaikki osallistujat olisivat saaneet valmiiksi kaikki 24 sivua… onneksi…) Mutta skannattavaa riittää! Tähän työvaiheeseen olemme vuosien varrella saaneet apua milloin mistäkin – joskus paikalla on jo tapahtuman aikana ollut pari opiskelijaa leffalippupalkalla pelkästään skannaamassa, joskus Rovaniemen Kulttuuripalvelukeskuksen harjoittelija on saanut homman osakseen, joskus kirjaston sivari. Skannatut työt tulostetaan, laminoidaan ja niistä tehdään näyttely kirjaston aulaan noin kuukauden kuluttua tapahtumasta. Yhdet kopiot töistä lähetetään Yhdysvaltoihin. Ja toki työt ovat nähtävissä myös netissä, Suomen sarjakuvaseuran ylläpitämässä 24 tuntia sarjakuvaa -galleriassa, missä meidän tapahtumamme tuotoksia on nähtävissä vuodesta 2010 alkaen.
Näin 24 tuntia sarjakuvaa toteutetaan Rovaniemen kaupunginkirjastossa, mutta toteuttamistapoja voi olla monia. Meillä tehtiin aikoinaan päätös kohdentaa tapahtuma nuorille sekä nuorille aikuisille, koska tuolloin ei kirjastossamme ollut legendaarisen Kirjastorokin lisäksi nuorille mitään erityistä tapahtumaa. Rovaniemellä osallistujamäärä on ollut vakio (toisinaan hellämieliset kirjastolaiset ovat päästäneet mukaan myös mattimyöhäiset, mutta 45 on ehdoton maksimi), osittain suosiota selittänee Lapin yliopiston Taiteiden tiedekunnan olemassaolo, mutta vielä suurempi syy on viidakkorummun. Tää on vaan niin loistava juttu!!!
Siispä suosittelen, lämpimästi. Mottomme olkoon: kaikki ideat on tarkoitettu varastettavaksi.
Terveisin Salla
Piia-Maria Määtän ensimmäinen valmis sivu
Kommentit