Kuulun siihen ihmisjoukkoon, joka huutaa JOO ja miettii vasta sitten.  Niinpä en keväällä juuri epäröinyt, kun minua pyydettiin ”sitten joskus syksyllä” lähtemään vinkkariksi monikulttuurisuusviikolle eri puolille Lappia. Rovaniemellä vinkkarit kiertävät osana omaa työtään satunnaisesti myös maakunnassa, olemmehan maakuntakirjasto. Mutta syksyn lähestyessä vinhaa vauhtia tajusin, ettei tämänkertainen vinkkausreissu mahdu mitenkään työkalenteriini. Niinpä otin kaksi päivää lomaa ja lähdin liikenteeseen ihan omalla ajallani. Ensimmäistä kertaa ikinä. Vasta tässä vaiheessa ryhdyin tosissani pohtimaan sisältöjä. Tajusin, etten ole koskaan vinkannut monikulttuurisuusteemalla. Enkä koskaan aikuisille. Koska matkani oli moninkertainen eka kerta, avaudun reissustani tässä ja nyt, aivan julkisesti.


Ensin

Vinkkaukset kouluilla ja kirjastoissa olivat osa Kulttuurit kohtaavat kirjastossa -tapahtumaa, järjestävänä tahona Maaseudun Sivistysliiton Muutoksessa mukana Lappi –hanke.  Aivan alussa ideana oli, että vinkkaisin aineistoa ja kirjastojen palveluja alueen maahanmuuttajille.  Jossain vaiheessa huomattiin, että tarve olisi herätellä nimenomaan aikuisikäistä valtaväestöä. Päätimme, että keskityn heihin. Päätös piti noin päivän ja sähköpostikeskustelu jatkui villinä. Kun lopullinen aikataulu viikkoa ennen reissua saapui, ymmärsin luvanneeni aivan kaiken. Valtaväestö oli kyllä edelleen kohderyhmä, mutta tulisin kohtaamaan kahden päivän kuluessa kymmenen ryhmää: kyläkoulujen pienimmistä oppilaista kirjaston kirjakahvilan eläkeläisseurueeseen… niinpä niin. Olinko kenties ajatellut kätevää vinkkaussettiä , jolla helposti ja kevyesti siirtyisin paikasta toiseen sen kummemmin panikoimatta. Ehkä. Se oli nyt utopiaa.

Syntyi  hetkellinen paniikki. Mitä kirjoja mukaan?!? Aikaa oli enää viikko, töissä kiirettä ja iltaisinkin kaikkea mukavaa tekemistä. Kirjastoihin en ehtisi enää sähköpostitella, sitä paitsi halusin kirjat fyysisesti mukaani, jotta ne olisivat turvanani mahdollisen kriisin koittaessa (kyllä: vinkkari on pessimisti, joka varautuu aina pahimpaan. Ja näkee painajaisia, joissa seisoo ryhmän edessä mukanaan täysin väärät kirjat). Sitten rauhotuin. Valitsen aineiston käyttämättä syvällisiä kriteerejä.  Otan matkaani kertomuksia, joissa tavalla tai toisella kulttuurit kohtaavat. En hermostu, vaikka jokin suosikkini on lainassa. En pyri kattamaan kaikkia maanosia ja kansoja. Minähän olen vinkkari, esittelen poimintoja, en täydellistä kattausta. Tällä periaatteella koossa oli hetkessä kolme matkalaukullista kirjoja. Se saisi luvan riittää.

 
MuoniossaVinkkaukset

1) Muonio – ”monikulttuurisuuskoulutusta” neljän kunnan kirjastoväelle. Käytännössä: esittelin lyhyesti vailla minkäänlaista kronologiaa matkalaukkujeni sisällön, tuttua porukkaa, joten meininki rentoa. Kokoamani kirjalistan pohjalta aikoivat tehdä näyttelyitä kirjastoihin. Mahtavan rentouttavaa, vaikka myöhästyinkin alusta 15 min. auton hieman reistaillessa.

2-4) Muonion peruskoulu. Yläkoulun 85 oppilasta olivat sijoittuneet auditorion takaosaan, mikä ei ollut omiaan luomaan kodikasta tunnelmaa. Kuuntelin puhettani ja ajattelin olevani tylsä, välitunnilla tyttöjoukko nappasi minut kiinni ja halusi ehdottomasti tietää ”mikä se yksi sarjakuva olikaan” (Vastaus: Näkymättömät kädet). Alakoulun ryhmät sujuivatkin tämän Kurtakon koulun pihalla oli muitakin vieraitakohtaamisen innoittamana kuin siivillä.

5) Kittilä: kuuden hengen aikuisryhmän palaute: ”me voitaisiin kuunnella tätä vaikka kuinka pitkään”. Niin tapahtuikin. Lopetimme ½ tuntia kirjaston virallisen sulkemisajan jälkeen. Niin ja sain vinkata kaikki lastenkirjat myös, kun osa kuulijoista oli pienten lasten äitejä smiley

6-9) Kolarin pienet kyläkoulut olivat hurmaavia, samoin lapset. Ekaluokkalaiset olivat juuri oppineet ekat kirjaimet  - liikkistä.

10) Pellon kirjakahvilassa aivan erilainen kokoonpano aikuisia, kuin edellisenä iltana Kittilässä. Nyt kaikki eläkeläisiä, mikä sai minut pohtimaan aikuisvinkkausta. Jos aikuinen tarkoittaa mitä tahansa ikää 18 ikävuoden jälkeen, miten avoimiin aikuisvinkkauksiin valmistaudutaan? Vai onko tällaista edes tarpeen pohtia? Hyvin tämäkin setti sujui, nämä innokkaat lukijat kuuntelivat kohteliaasti ja keskustelua käytiin kovasti, silti tuntui, että valikoima olisi heille saanut olla jollain lailla erilainen. Eniten kiinnosti Latishevan Ryssänä Suomessa ja Umayya Abu-Hannan teokset.


Enkä eksynyt kertaakaan!
Ylläsjärven illassa
Vaikka auton jäähdytysnesteen liian nopea haihtuminen aiheutti ajoittain lievää jännitystä, sujui matkanteko ällistyttävän mukavasti. Havahduin vasta kaupungista poistuessani siihen, että maaruska hivelee jo silmiä, että vapaana virtaava Ounasjoki  saattaa olla maailman kaunein joki ja että porot ovat aina yhtä hölmöjä otuksia. Majapaikoissa oli ihanan rauhallista, sillä syyssesonki ei ole aivan vielä alkanut. Pienimmätkin kyläkoulut löytyivät ilman navigaattoria - vaikka kilometrejä mittariin kertyi kaikkiaan 570 km, en eksynyt kertaakaan.
 
Kirjalistat

Kuten jo sanoin: listan kokoamisen pohjalla ei ollut suurta tieteellistä näkemystä. Jätin tällä kertaa fantasiat ja kauhut kotiin, koska tuntui siltä. Sarjiksia ja runoja olisi voinut olla enemmän, ehkä ensi kerralla. Aikuisten listan kirjoja voisi aivan hyvin olla nuorissa aikuisissa ja päinvastoin. Käytännössä poiminkin kirjoja milloin mistäkin korista, yleisöstä riippuen.     

Ennen kuin räväytän loputtoman pitkän listani tähän esille, summa summarum: kannatti lähteä, kannatti ylittää omia rajojaan ja lähteä liikenteeseen itselle hieman oudommalla (no, ehkä hieman liian laajalla) paketilla. Aikuisvinkkaus uusi mukava kokemus, suosittelen. Terveisin, Salla.

Kuvakirjoja ja satuja
Sari Airola: MIA TIU JA SATA SANAA Kiinalaistyttö Mia Tiu ei puhu lainkaan. Huolestuneet vanhemmat hankkivat tytölle lemmikkilinnun, jos se auttaisi asiaan. Mutta lintu sairastuu. Pystyykö Mia Tiu hankkimaan linnulle apua?

Sari Airola: LENTÄVÄT SYNTYMÄPÄIVÄT MINAREETTIMAASSA Pohjoisen ystävykset Pampula-pupu ja Aslan-kissa syntymäpäivillä Istanbulissa.

Guillermo Blanco Sequeiros: AGUARATUMPA Haltijakettu Aguaratumpan ja muiden metsän eläinten elämää Cran Chacon sademetsässä.

Helena Blomérus, Satu Blomerus, Helena Korpela, kuv. Irmeli Matilainen MINNE MATKA, YÖKETTU ja MITÄ SAIT SÄKKIISI, YÖKETTU Kuvakirjoja romaniperheen arjesta.
 
Marc Boutavant: MOKON MATKA MAAILMAN YMPÄRI. Utelias pikkukarhu kiertää maailmaa ja käväisee myös Lapissa.

Niki Daly: JAMELAN YSTÄVÄ Etelä-afrikkalaisessa pikkukaupungissa Jamelan ystävä, kana, on vaarassa joutua joulupataan.

Emma Damon: ERILAISET YSTÄVÄNI Hauska luukkukirja julistaa erilaisuuden voimaa.

Ingvor Goyeryd, Leif E. Eriksson : SARIKA, TYTTÖ INTIASTA. Intialainen Sarika on adoptoitu Suomeen. Mutta mitä tarkoittaa adoptio?

Eevamaria Halttunen, kuv. Anna Härmälä: PETRA-SARJA
PETRA BUDDHAN POLUILLA: Petra matkustaa uuden ystävänsä Dharsanan kanssa Sri Lankaan.
PETRA TANSSII: Awa vie Petran Senegaliin isoisänsä hautajaisiin.
PETRA LÖYTÄÄ PETRAN: Jordanialainen Fatima pyytää Petran pikkuveljensä syntymäjuhlaan.
PETRA JA REVONTULET: Petra tempautuu saamelaisystävänsä Niklaksen kanssa hurjaan seikkailuun.

Anna Härmälä: SINÄ ET KUULU TÄNNE, BEIRON Sekarotuisen Beironnin osallistuminen koiranäyttelyyn ei käykään niin helposti kuin luulisi.

Katja Kallio ja Maggie Lindholm, kuv. Marie El-Ahmar: BIBI MUUTTAA SUOMEEN Afrikkalaisen Bibi-tytön eläinlääkäri-isälle tarjotaan työtä Suomesta.

Maija Karjalainen, Pia Nynäs, Tytti Tuunanen: AURINGON LAPSET Kansainvälisestä adoptiosta kertova kirja sisältää sekä tarinan että tietopaketin.

Anna-Mari Kaskinen, kuv. Katja Kuittinen: LUUMUNKUKKA JA LOHIKÄÄRME. Runoteos kahdesta ystävyksestä, jotka adoptoidaan kaukaiseen lumiseen maahan.

Wilson Kirwa : AMANI-AASI JA KUULUISA KROKOTIILI, AMANI-AASI JA SISÄINEN KAUNEUS, VOIHAN WILSON! Riemastuttavia satuja ja tarinoita Afrikasta.

Eppu Nuotio: AMOKSEN HAAVE Kertomus tansanialaisesta Amos-pojasta. Kirjan lopussa pohdintatehtäviä 1-3 ja 4-6 luokille.

Leena Virtanen, kuv. Salla Savolainen: PIKKU XING ja muut Xing-kirjat Pieni löytölapsi Xing adoptoidaan kauas Suomeen.

Lasten ja nuorten tietokirjoja
Norbert Golluch: TÄLLAINEN ON KOTINI – MITEN SINÄ ASUT Asumisen historiaa ja erilaisia asumuksia ympäri maailmaa.

Mary Hoffman: MEIDÄN JA MUIDEN PERHEET. Jokainen perhe on erilainen ja ainutlaatuinen.

Tahar Ben Jelloun: ISÄ, MITÄ ON RASISMI? Kirja lapsille, jotka haluavat ymmärtää ja aikuisille, jotka haluavat vastata.

Barnabas ja Anabel Kindersley: MAAILMAN LAPSET lasten elämää eri puolilla maapalloa.

ME KAIKKI SYNNYMME VAPAINA ihmisoikeuksien yleismaailmallinen julistus lapsille upeasti kuvitettuna.

Lasten ja nuorten romaaneja
Michel Amelin: KIINAN PIKKU KEISARI Pieni keisari on lopen kyllästynyt palatsissaan. Onneksi tarjolla on seikkailu.

Marie-Helene Delval: UUSI YSTÄVÄ Simo on aivan varma, että luokan uusi tyttö Indira on noita.

Julia Donaldson: PETTERI SAA VIESTIN Petteri Pääskynen ja Martti Mustarastas ovat ystäviä, vaikka heillä on aivan erilaiset tavat.

Harald Gaski: SEITSEMÄN VEDEN JOIKU Vanhaan saamelaiseen joikuun perustuva tarina Pavva-pojasta, joka päättää tehdä Auringon tyttären onnelliseksi keräämällä seitsemän vettä. Kunhan ensin selviää, mitä ne ovat...

Sally Gridley: SILKKIPÄÄSKY Setä myy 11-vuotiaan Lu Si-yanin torilla varakkaalle kiinalaisperheelle. Kun tyttö kuulee, mitä hänen varalleen on suunniteltu, alkaa pitkä pakomatka.

Niina Hakalahti: TUUKKA-OMAR ja YLÄMUMMOON, TUUKKA-OMAR! Huumoria ja suvaitsevaisuutta: kahdeksanvuotiaan Tuukka-Omarin arkea.

Anneli Kanto: FUTISTYTTÖ –SARJA 11-vuotias Oona ja jalkapalloharrastus.

Markku Karpio: MYRSKYVAROITUS 11-vuotias Emil: vanhempien erokipuilua, muutto, erilaisuus, luontoharrastus.

Kari Levola: LAMMASPIMEÄ Serkukset Leevi ja Arttu tutustuvat Miriin, joka lomailee maahanmuuttajien kesäleirillä. Uudet ystävykset tempautuvat seikkailuun.

Kari Levola: LEEVI JA LEONORA Leevin perhe on muuttanut maalta kaupunkiin ja uudessa koulussa Leeviä kiusataan. Eräänä päivänä hän törmää Leonoraan, jota jahtaa tuttu poikajoukko. Uudet ystävykset kokoavat voimansa ja näyttävät kiusaajilleen, etteivät enää pelkää.

Erlend Loe: KURTILLA KEITTÄÄ Kurt on trukkikuski ja hänen työpaikkansa on satama. Eräänä päivänä laiturilta löytyy kontti, josta kuuluu koputuksia. Kontti avataan ja sieltä löytyy pakolaisia, joilla on kova pissahätä. Hauskasti vakavasta aiheesta.

Alexander McCall Smith: AKIMBO-SARJA Afrikkalaista arkea ja jännitystä: Akimbo asuu luonnonsuojelualueella, sillä hänen isänsä on riistanvartija.

Sinikka ja Tiina Nopola: SIMO JA SONIA ELI KADONNUT KERALA Simo asuu Suomen Keralassa, Sonia Intian Keralassa. Eräänä päivänä heidän tiensä kohtaavat.

Paula Noronen: SUPERMARSU JA OUTO TOVERI Emilian koulusta on tullut EU:n virallinen kansainvälisyyskoulu ja luokalle tulee uusi oppilas, Svetlana. Samaan aikaan Supermarsu saa Jättiläismarsulta tehtävän, josta hän ei selviä yksin.

Eppu Nuotio ja Tuutikki Tolonen: PENSIONAATTI ONNELA –SARJA Argentiinalaisen Delfiinan suomalaiseen pikkukaupunkiin perustama pensionaatti kuhisee kansainvälistä tunnelmaa, lempeää huumoria ja sekalaisia sattumuksia.

Lauren St. John: VALKOINEN KIRAHVI, DELFIINIEN LAULU, ELEFANTIN TARINA Martinen koti on Sawubonan luonnonsuojelualue Etelä-Afrikassa.

Marja-Leena Tiainen: MAIJU JA BAO Maiju tutustuu Vietnamin-lomalla paikalliseen kalastajaperheen poikaan.

Ville Suhonen: TUULENSIEPPAAJA Tuuli asuu pohjoisimmassa Lapissa, tunturin kyljessä. Ihmisistä hän ei pidä, eläimistä sitäkin enemmän. Kun paikkakunnalle tulee kaivosyhtiö, uhkaa Tuulin maailma luhistua lopullisesti.

Annika Thor: SAARI MEREN KESKELLÄ (+ KOKO SARJA) Trilogian ensimmäisessä osassa itävaltalaissisarukset joutuvat jättämään perheensä ja pakenevat juutalaisvainoja Ruotsiin, missä kaikki on erilaista.

Nuorille aikuisille Randa Abdel-Fattah: NÄYTTÄÄKÖ PÄÄNI TÄSSÄ ISOLTA? Amal on tavallinen australialainen musliminuori, joka päättää läheistensä kauhuksi ryhtyä pitämään hijabia.

Marjaneh Bakhtiari: MISTÄÄN KOTOISIN ja TOISTA MAATA Ironiantajulla kirjoitetut teokset iranilaistaustaisen maahanmuuttajien elämästä Ruotsissa (Mistään kotoisin) sekä perheen teinien matkasta vanhempiensa kotimaahan (Toista maata)

Faiza Guene: HÄLLÄ VÄLIÄ HUOMISELLA 15-vuotiaan Dorian elämää pariisilaisessa lähiössä olisi sietämätöntä ilman mustaa huumoria

Antti Halme: METALLIVELJET Teinipojat kesän vietossa Norjassa. Huumoria, hevimusaa, tyttöjä ja suvaitsevaisuutta.

Markku Karpio: 3 SILTAA MANTEREELTA Kulttuurit totisesti törmäävät, kun Aksu joutuu muuttamaan länsirannnikon ruotsalaisalueelle, kaveriksi tarjoutuu venäläinen ja grillillä taistelevat vastakkain somalit ja iranilaiset. Rakkauttakin on ilmassa.

Mikael Niemi: POPULÄÄRIMUSIIKKIA VITTULAJÄNKÄLTÄ Ystävysten Matin ja Niilan kasvutarina, miljöönä Pohjois-Ruotsin Pajala, kaikkialla lappilainen hulluus.

Marja-Leena Tiainen: ALEX-trilogia Pakolaiskeskuksen nuorten elämää Suomessa

Marja-Leena Tiainen: KAHDEN MAAILMAN TYTTÖ 17-vuotias Tara yrittää elää normaalia teinielämää, mutta isä ja veljet seuraavat hänen jokaista liikettään. Tilanne kärjistyy niin pitkälle, että tarina alkaa turvakodista. 

Mats Wahl: NÄKYMÄTÖN, LUMI PEITTÄÄ JÄLJET, RUOTSIA IDIOOTEILLE Rasismi, vallankäyttö, epäoikeudenmukaisuus, ahdistus, pahoinvointi. Nämä kirjat eivät anna lukijalle armoa. Nämä kirjat pitäisi jokaisen aikuisenkin lukea.

Sarjakuvia
Ville Tietäväinen: NÄKYMÄTTÖMÄT KÄDET Järisyttävä sarjakuvaromaani marokkolaisesta Rashidista, joka lähtee paremman elämän toivossa kohti Eurooppaa.

Marjane Satrapi: PERSEPOLIS 1 JA 2 Omaelämäkerrallinen sarjakuvasarja: iranilaisen tytön kasvutarina kietoutuneena Iranin poliittiseen tilanteeseen.

Aikuisten kaunokirjallisuutta

Chimamanda Ngozi Adichie PUOLIKAS KELTAISTA AURINKOA Nigeria 1960-luvulla, sisällissota ja kaksossisarukset Olanna & Kainene, joiden ympärille tarinan säikeet kietoutuvat.

Susanna Alakoski: SIKALAT Suomalaisperheen elämää Ruotsin Ystadissa 1960-1970-luvulla perheen kahdeksanvuotiaan tyttären näkökulmasta kerrottuna.

Kadel Ardolah: TALO MOSKEIJAN VIERESSÄ Iranin historiaa kerrottuna moskeijan vieressä olevan talon näkökulmasta: päähenkilönä mattokauppias Agha Džan ja hänen moninainen sukunsa.

Ranya ElRamly: AURINGON ASEMA Kirjailijoiden vanhempien: egyptiläisen Ismaelin ja suomalaisen Anun, rakkaustarina.

Xiaolu Guo: PIENI PUNAINEN SANAKIRJA RAKASTAVAISILLE Nuori kiinalaistyttö lähtee opiskelemaan Lontooseen. Kulttuurierot, muukalaisuus ja tietenkin – rakkaus.

Farzaneh Hatami Landi: VEDEN ÄÄNI = THE VOICE OF SHADOWS Iranilaissyntyisen runoilijan teoksessa huokuu kaipaus kotimaahan. Runot suomeksi, englanniksi ja persiaksi.

Tahar Ben Jelloun: LÄHTÖ Marokkolaisen Azelin kimpussa ovat sekä tytöt että ääri-islamilaiset värvärit, mutta Azel haluaa Eurooppaan. Paremman elämän toivossa hän tarttuu varakkaan espanjalaismiehen tarjoukseen ja ryhtyy tämän rakastajaksi.

Anne Tyler: AMERIKAN LAPSET Maahanmuutto, kulttuurien yhteentörmäys, kansainvälinen adoptio. Iranilaistaustaiset Yazdanit ja periamerikkalaiset Donaldsonit ystävystyvät adoptiotyttäriensä kautta.

Jonas Hassan Khemiri: AJATUSSULTTAANI Yläasteikäinen Halim saa tarpeekseen kotimaastaan Ruotsista, jossa kaikki maahanmuuttajat yritetään sulauttaa valtaväestöön. Hän ryhtyy ajatussulttaaniksi, johtotähtenään arabikulttuuri.

Hanif Kureishi: ESIKAUPUNKIEN BUDDHA Kehitysromaani intialais-englantilaisen Karim Amirin elämästä 1970-luvun Lontoossa.

Jumpa Lahiri: TUORE MAA Kahdeksan hienoa novellia bengalilaistaustaisista yhdysvaltalaisista.

Roman Schatz: SUOMESTA, RAKKAUDELLA Saksalaissyntyisen suomalaisen humoristinen pakinakokoelma suomalaisuudesta.

Emine Sevgi Özdamar: ELÄMÄ ON KARAVAANISERALJI Sadunomainen, runsas romaani tytöistä, äideistä ja isoäideistä kutoutuu Turkin historiaan ja nykypäivään.

Dekkaristeja Tony Hillermanin dekkarit Navajo-heimopoliisit Joe Leaphorn ja Jim Chee ratkovat rikoksia reservaattialueella.

Alexandra Makinina: KAMENSKAJA -SARJA Dekkarisarjan persoonallinen päähenkilö Anastasia Kamenskaja vihaa aikaisia aamuherätyksiä ja liikuntaa. Rikosten tapahtumapaikkana nyky-Moskova.

Alexander McCall Smith: MMA RAMOTSWE TUTKII –SARJA Kulttimaineeseen noussut kirjasarjan päähenkilö Mma Precious Ramotswe on Botswanan ainoa naispuolinen etsivä ja erittäin hyvä sellainen. Filosofisia, lempeitä ja hauskoja teoksia.

Barbara Nadel: KOMISARIO IKMEN -KIRJAT Juopotteleva ketjupolttaja Cetin Ikmen rikostutkimusten tapahtumapaikkana kiehtova Istanbul.

Matti Rönkä: VIKTOR KÄRPPÄ-KIRJAT Viktor Kärppä on paluumuuttaja Sortavalasta, joka toimii Suomeen muuttaneiden venäläisten epävirallisena auttajana – toisinaan lakia hieman väljästi tulkiten.

Qiu Xiaolong: YLIKOMISARIO CHEN CAON TUTKIMUKSET -SARJA Shanghaihin sijoittuvan sarjan vastustamaton ylikomisario Chen Cao harrastaa runoutta ja rikastuttaa tutkimuksiaan kirjallisilla sitaateilla.

Elämäkertoja
Umayya Abu-Hanna: NURINKURIN Kertomus lapsuudesta Israelin ja Palestiinan rajavyöhykkeellä.

Umayya Abu-Hanna: SINUT Palestiinalaissyntyisen kirjailijan ja toimittajan kokemuksia 26:sta vuodesta Suomessa: vieraaseen kieleen kotoutumisesta, toiseuden tunteesta, kulttuurieroista.

Philippe Guichereau: SUNNUNTAIKIRJEITÄ SUOMESTA Suomessa asuva ranskalainen havainnoi uutta kotimaataan ja kirjoittaa kokemuksistaan ranskalaisille ystävilleen.

Inna Latisheva: RYSSÄNÄ SUOMESSA ”Ihmiset eivät osaa onnellisia”, kirjoittaa Suomesta Latiseva, joka muutti maahamme kolmekymppisenä ja kesti täällä parikymmentä vuotta.

Heini Saraste: MAHABAD : KUU, AAMUSUMU JA RAKKAUS Elämänkerrallinen romaani kurditytöstä, joka on tullut 12-vuotiaana Suomeen kiintiöpakolaisena.

Aiheeseen liittyvistä tietokirjoista hyvä lista Hämeenlinnan kaupunginkirjaston internet-sivuilla