Tässäpä teille hiukan selityksen makua eli miksi nämä kirjat ovat sopivia vinkkaukseen. Jos ihmettelette, kuinka tällaisia listoja olen alkanut väsätä, syy on Satakunnan kirjastopäivä, jonne nämä listat olen koonnut. Kirjastopäivä on vasta marraskuussa, mutta olen jakanut tätä listaa jo opettajille ja vinkkarikollegojen pyynnöstä myös muualla.

Eri mieltä saa ja pitää olla. Nämä listat julkistan täällä blogissa kaikkien vinkkareiden avuksi, kun etsitte ja mietitte, mitä voisi vinkata. Olkaa hyvä ja käyttäkää.

Vuoden 2009 nuortenromaanit

Bagge, Tapani: Liekehtivän liskon arvoitus, Tammi (Musta koira, jännitys)
Mustan koiran toinen, ehkä ensimmäistä parempi kirja. Jännityssarja, johon liitetty taidetta ja Eurooppaa. Ei ihan aloittelijalle, mutta varma lukija saa paljon irti.

Cabot, Meg: Muuttopäivä, WSOY (Allien tyttösäännöt 1, tykkääminen)
Keveä kirja tytöstä, joka rakastaa sääntöjä. Sopivaa luettavaa 11+ ikäisille.

Horowitz, Anthony: Viisi vartijaa –sarja, Karisto (jännitys)
Fantasiamainen jännitysteos. Yhdistää seikkailua, sotaa ja fantasiaa. Viiden kirjan sarja, josta ilmestynyt suomeksi kolme. Päähenkilöinä viisi nuorta, joiden harteilla koko maailma. Tutustumisen arvoinen!

Kanto, Anneli: Tulikärpäset, (Futistyttö 1) ja Kasi kentälle! (Futistyttö 2)
Paljon kiitosta saanut sarja, jossa päähenkilötyttö harrastaa jalkapalloa. Sarjassa pohditaan ennakkoluuloja ja koulukiusaamista. Tutustu! Kakkososa melkein ensimmäistä parempi.

Tiainen, Marja-Leena: Maiju ja Bao, Tammi (Vihreä varis)
Jo hiukan unohtuneen Vihreä varis –sarjan uusin kirja. Toimiva tarina tytöstä, joka tutustuu Vietnamin lomalla paikalliseen perheeseen. Perheen talo tuhoutuu tulipalossa ja tyttö miettii, kuinka voisi auttaa. Vinkkauskamaa!

Veirto, Kalle: Etsivätoimisto Henkka & Kivimutka –sarja, Karisto (jännitys)

Humoristista etsivätoimistojuttua. Iso teksti ja hyvät rivinvälit. Toimii heikommalle lukijalle.

Vesala, Juha: Kaksoiskuljetus, WSOY (urheilu)
Koripalloromaani, jossa pohditaan, täytyykö harrastaa vain siksi, koska isä niin haluaa. Urheilun lisäksi teemana nuoren miehen kasvaminen. Kelpo kirja.

Widmar, Martin: David & Larissa –sarja, Tammi (jännitys)

Jännittävä ja hiukan mystinen sarja 11+. Lasse-Maijan etsivätoimiston ohittaneille jännittävää luettavaa. Jokainen osa itsenäinen, joten ei tarvitse lukea järjestyksessä. Perusvinkkaussarja!

 

Vuoden 2009 helppolukuiset ja lastenromaanit

Gahrton, Måns: Salaperäinen vieras. Tammi (Hotelli Kultainen mysteeri, helppolukuiset)
Helppolukuinen uutuussarja. Sisältää hauskuutta ja hiukan jännitystä. Ei valitettavasti yllä muiden helppisten tasolle, mutta ahmijalle kelpaa tämäkin.

Hallberg, Linn: Hieno hyppy, Sinttu ja Torstaina nähdään, Sinttu, Tammi (helppolukuiset)
Jatko-osat suositulle Maailman ihanin Sinttu –kirjalle. Ponitytön unelma! Kertoo tytöstä, joka harrastaa hevosia. Kerrankin sarja, jossa päähenkilö on lukijan ikäinen! Ihastuttava sarja, joka varmasti jatkuu vielä usean osan verran.

Hirvonen, Hannu: Tärisevä traktori, Tammi (Keltanokka, helppolukuiset)
Murisevan metsän itsenäinen jatko-osa. Yksinäinen ja hylätty traktori löytyy metsästä. Kirjassa pohditaan mm. kielten opiskelua. Sisältää traktorikielen alkeet. Hyrisyttävän hauska!

Kiiskinen, Jyrki: Jänis ja vanki saavat kännykän, Tammi (Keltanokka, helppolukuiset)
Jänis ja Vanki –kirjoja on ilmestynyt sekä lastenromaanina että nyt helppolukuisena. Hauska tarina, jossa mukana myös paljon ajankohtaista asiaa: miten suhtautua joka paikassa pirisevään kännykkään.

Kujanpää, Mari: Minä ja Muro, Otava (lastenromaanit)

Osittain surullinenkin kirja tytöstä, jolle koulu on vaikeaa, eikä kotona saa huomiota. Kirja, joka on hyvä lukea yhdessä lapsen kanssa tai vaikka opettajan lukee koko luokalle.

Laajarinne, Jukka: Ruoalla ei saa leikkiä, WSOY (lastenromaanit)
Lyhyitä ja hauskoja tarinoita liittyen ruokaan. Osa hervottomia, osa ei. Hauska vinkkauskirja, josta löytyy ideoita vaikka kuvistunnille.

Layton, Neal: Mammuttikoulu, WSOY (helppolukuiset)
Kapteenikalsarimainen mammuttisarja, jossa ihmiset kuvataan pahiksina. Hauska kuvitus, helppoa tekstiä.

Lumme, Sara: Suin päin Summanmutikkaan, WSOY (Oppi ja ilo, lastenromaanit)
Tarina pojasta, joka katoaa Summinmutikkaan, paikka jossa kaikki on hassusti. Kivat kuvat, hauska teksti. Muistuttaa ehkä kaukaisesti Uspenskin Fedja-setää.

Marttinen, Tittamari: Keskiyön kissat, Kirjapaja (Leon lemmikkiuutiset, helppolukuiset)
Uusi helppissarja. Sopivassa suhteessa kuvaa ja tekstiä. Hiukan ohuehko tarina, mutta lukunälkäisille toimii. Varmaa marttiskamaa.

Tapola, Katri: Väinämö. Vain ulkokäyttöön, Tammi (Kirjava kukko, helppolukuiset)
Perushauska pläjäys pojasta, jolla on hauska ja erikoinen nimi. Huumorivaroitus!

Widmark, Martin: Lasse-Maijan etsivätoimisto –sarja, Tammi (helppolukuiset)
Kakkosluokkalaisten ehdoton sarja! Jännitystä, arvoituksia, kuvia, mutta myös lukemista. Jos et muuta vinkkaa, vinkkaa edes tämä sarja. Löytyy myös ruotsiksi ja tulossa telkkariin.

VUODEN 2009 Kohokohdat fantsu ja scifi

Aarnio, Reeta: Veden vanki, Otava (fantasia)
Itsenäisen jatko-osa Aarnion kirjalle Maan kätkemät (2008). Fantasiakirja 10+ vuotiaille, jossa yhdistyy suomalaiskansallinen perinne. Toimii ensimmäisenä kosketuksena fantasiakirjallisuuteen.

Beckett, Bernand: Genesis, Tammi (scifi)
Filosofinen teos robotin ja miehen henkisestä kamppailusta. Vuoden 2050 suursodassa maailma on melkein tuhoutunut. Tyttö hakee Akatemiaan ja kirja paneutuu pääsyhaastatteluun, jossa tyttö kertoo oman näkemyksensä miehestä, josta nousi legenda. Vain 160 sivua vahvaa tarinaa! Ehdottomasti tutustumisen arvoinen. Yläkoulun ehdotonta vinkkauskamaa.

Brennan, Sarah Rees: Demonin merkitsemät, WSOY (fantasia)
Veljekset pakenevat demoneja, jotka vainoavat heitä. Kauhumaiseksi muuttuva tarina, jossa voisi olla merkintä K13. Ei heikkohermoisille. Odotamme jatkoa.

Buckingham, Royce: Henkienhoitaja, Tammi (fantasia)
Hullunkurinen ja hauska tarina pojasta, joka joutuu yksin hoitamaan taloa, joka on täynnä henkiä. Helposti luettava, elokuvamainen tarina, jossa saa nauraa. Paljon toimintaa ja kauhu lähinnä naurettavaa.

Gaiman, Neil: Hautausmaan poika, Otava (fantasia)
Tarina pojasta, joka on asunut koko ikänsä hautausmaalla kuolleiden kanssa ja tavallinen elävien elämä on hänelle täysin vieras. Kirjaa verrattu Viidakkokirjaan. Hieno teos, tämä muistetaan vielä vuosienkin kuluttua.

Meyer, Stephenie: Houkutus-sarja, WSOY (nuoret aikuiset)
Suuren suosion saanut rakkaustarina nuoren naisen ja vampyyrin suhteesta. Suurimmaksi osaksi tyttöjen juttu, koska kuvaa naiseksi kasvamista. Vampyyriys kuvattu mystisenä ja kauniinakin – aiheuttaa huokailuja naisissa ja lähinnä ärtymystä nuorissa miehissä. Suuresta suosiotaan huolimatta hyvinkin perinteinen tarina.

Riordan, Rick: Percy Jackson –sarja, Otava (fantasia)
Tarina pojasta, joka saa tietää, että hänen isänsä on yksi Olympoksen Jumalista. Percy Jackon lähtee puoliverisille tarkoitetulle leirille, jossa hän tutustuu muihin samassa tilanteessa oleviin nuoriin. Kirjasta tarttuu väkisin muistiin Kreikan mytologiaa. Jännittävä fantasiaseikkailu, josta tekeillä myös elokuva. Klassikkoainesta.

Vuoden 2009 teiniangsti

Bernhardt, Andrew: Bonusraita, WSOY (nuoret aikuiset)

Kirjassa on hauska idea: pettynyt poikaystävä kirjoittaa biisin, josta tulee ykköshitti. Valitettavasti tarina ei kanna koko kirjan verran, paksu teos sisältää paljon toistoa. Toimii hyvälle, innokkaalle lukijalle, mutta aloittelijalle turhan paksu teos.

Forman, Gayle: Jos vielä jään, WSOY (nuoret aikuiset)
Kiinnostava teos Miasta, joka miettii, miten edetä poikaystävän kanssa. Mialla olisi mahdollisuus muuttaa toiselle paikkakunnalle jatkamaan musiikkiuraansa. Auto-onnettomuus pistää suunnitelma uusiksi. Traagiset jutut toimivat vinkkauksessa aina, joten kannattaa tutustua!

Freitas, Donna: Pyhimysainesta, Karisto (Siskodisco, nuoret aikuiset)
Kevyt kirja tytöstä, joka haluaa olla ensimmäinen katolinen elossa oleva pyhimys. Katolisuutta kuvattu kevyesti. Edustaa Siskodiscon hömppäpuolta. Näyttääkö pääni tässä isolta –kirja huomattavasti vahvempi ja asiallisempi teos muslimitytön elämästä.

Halme, Antti: Metalliveljet, Otava (nuoret aikuiset)
Musiikkikirja suomalaisista pojista Oslossa. Musiikin lisäksi kirjassa isossa roolissa rasismi ja ennakkoluulot. Osittain rajukin teos. Ehdottomasti lukemisen arvoinen!

Hogan, Mary: Ihan kivat kasvot, Karisto (Siskodisco, nuoret aikuiset)
Kevyt kesäkirja tytöstä, joka löytää itsensä viettäessään kesää Italiassa. Huumorilla höystetty tarina, jossa pääosissa nuoren tytön kasvu. Helppo tarttua ja lukea, eikä syvällisyydellä pilattu.

Kinney, Jeff: Neropatin päiväkirja: Greg Heffleyn julkaisu, WSOY (nuoret aikuiset)
Ristiriitaisin mielin vastaanotettu kirja, jossa teksti ja kuvat kertovat rinnakkain teini-ikäisen pojan elämästä. Kapteeni Kalsariinkin verrattu sarjan aloitus. Ehdottoman toimiva sellaisille pojille, joille sarjakuva on tutumpi kuin romaani. Tätä kirjaa jaksaa lukea, vaikka lukuinto ei olisikaan vielä kovin kasvanut. Vinkkausainesta, kritiikistä huolimatta.

Kuronen, Kirsti: Vili Voipio –sarja, Karisto (nuoret aikuiset)
Suomalainen vastine suositulle Bert-sarjalle. Ehdottomasti toimiva sarja teini-ikäisen pojan elämästä. Menee vähemmän lukevallekin. Riemastuttava sarja. Lue edes tämä!

Mankell, Henning: Tulen arvoitus, WSOY (nuoret aikuiset)
Itsenäinen jatko-osa teokselle Tulen Salaisuus. Tosipohjainen kertomus Sofiasta, joka menettää siskonsa lisäksi omat jalkansa maamiinan räjähdyksessä. Tulen arvoitus –kirja keskittyy Sofian isosiskon Rosan tarinaan. Koskettava kirja aiheesta, josta nuorille on kirjoitettu vähän. Sopiva kirja yläkouluille luettavaksi ja myös aikuisille.

Nadin, Joanna: Hanki elämä, Rachel Riley : traagisen tavallinen päiväkirja, Gummerus (nuoret aik.)
Jaqcueline Wilsonia muistuttava kirja 13-vuotiaan tytön kamalasta elämästä. Ei yllä ihan Wilsonin tasolle, mutta hauska teos sinänsä. Tarina ei jaksa kantaa ihan kokonaan 300 sivua, mutta hyvälle lukija toimii.

Rannela, Terhi: Goa, Ganesha ja minä, Otava (nuoret aikuiset)
Itsenäinen jatko-osa kirjalle Amsterdam, Anne F. ja minä, jossa tutustuimme päähenkilöihin Miraan ja Kerttuun. Toisessa osassa Mira ja Kerttu seurustelevat jo ihan vakavasti, vaikkakin räiskyen. Tyttörakkaus tuodaan kirjassa esille mukavan tavanomaisena ja toinen isona teemana on matkustaminen. Ensimmäistä kirjaa pidin hiukan liian kevyenä, mutta toisen kirjan luettuani ymmärsin, ettei tämän sarjan tarkoitus olekaan olla ”maailmaa mullistava” vaan enemmänkin viihdyttävä. Ja siinä se onnistuu.

Thydell, Johanna: 101 syytä, Otava (nuoret aikuiset)
Kirja 16-vuotiaan tytön elämästä. Paljon takautumia päähenkilön lapsuuteen. Hyvänmakuinen kirja, vaikkei ehkä sisälläkään mitään uutta.

Tihinen, Mimmu: Virkkusen viisitoista valetta, WSOY (nuoret aikuiset)
Hauska ja kevyt kirja tytöstä, jolla kaikki menee pieleen. Kirjaan helppo tarttua, sisältää niin sähköpostiviestejä kuin testejäkin. Yläkouluikäisille ja niille, joille paksu kirja on tuskaa.